Προχωράει στο τελικό στάδιο η υλοποίηση πρόμήθειας από τον ελληνικό Στρατό του OH-58D Kiowa κάτι που θα βοηθήσει στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας καθώς απεστάλη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην υπηρεσία αμυντικής συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DSCA: Defense Security Cooperation Agency) η επιστολή αίτησης (LOR: Letter of Request)
Είναι ένα πρόγραμμα για το οποίο το pronews.gr έχει ενημερώσει από τo καλοκαίρι του
Σημειώνεται, ότι η αποστολή της LOR αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της προμήθειας μέσω διακρατικής συμφωνίας (FMS) με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η LOR που απεστάλη αφορά την προμήθεια 70 ελικόπτερων (πρόκειται για εξοπλισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης) OH-58D Kiowa, ανταλλακτικών για την κάλυψη των αναγκών επί δύο χρόνια, υπηρεσιών εκπαίδευσης και εξοπλισμού υποστήριξης και το κόστος ανέρχεται σε περίπου 40-45 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους μεταφοράς των ελικοπτέρων και των υλικών στην Ελλάδα).
Επισημαίνεται, ότι τα ελικόπτερα που προέρχονται από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ, παραχωρούνται δωρεάν στον Ελληνικό Στρατό και το προαναφερθέν κόστος αφορά τα ανταλλακτικά, τον περιφερειακό εξοπλισμό και τις λοιπές υπηρεσίες για την υλοποίηση του προγράμματος.
Ο Ελληνικός Στρατός θεωρεί ότι μπορεί να δώσουν λύσεις στην χαμηλή διαθεσιμότητα των ΑΗ-64D Apache, με την προμήθεια των ΟΗ-58, καθώς υφίσταται στη χώρα μας τεχνογνωσία και υποδομή συντήρησης και υποστήριξης για συστήματα και συγκροτήματα του ελικοπτέρου (ουσιαστικά πρόκειται για το ΑΒ-206 JetRanger) και βάσει των όσων πληροφοριών υποστήριξης έχουν παραχωρηθεί από τις αμερικανικές αρχές θεωρείται ότι υπάρχει ακριβής εκτίμηση του «κεκαλυμμένου» κόστους που συνοδεύει την ένταξη ενός κύριου οπλικού συστήματος σε υπηρεσία.
Ολα αυτά με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να εξισορροπηθεί με το έλαφρά εξοπλισμένο ελικόπτερο η πλημμυρίδα των τουρκικών Α-129 ΑΤΑΚ-και όχι μόνο...
Υπενθυμίζεται, ότι ο Στρατός των ΗΠΑ για λόγους εξοικονόμησης πιστώσεων αποφάσισε τον παροπλισμό του συνόλου του στόλου των 630 ελικοπτέρων OH-58A/-D που διαθέτει στο πλαίσιο ριζικής αναδιοργάνωσης της Αεροπορίας Στρατού. Σε ότι αφορά τις αποστολές αναγνώρισης τα OH-58D θα αντικατασταθούν από συνδυασμό επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV).
Το ΓΕΣ θεωρεί ότι επιχειρησιακά βολεύει να διασπαρούν σε όλη την μεθόριο τα ελικόπτερα και να προσδώσoυν σημαντικές ικανότητες επιτήρησης λόγω της ύπαρξης του Mast Mounted Sight (MMS) που διαθέτει υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη και επιτρέπει επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα, μια ικανότητα που τώρα δεν διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.
Επίσης το μικρό μέγεθος (μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα) του ελικοπτέρου που επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη – παραλλαγή στο έδαφος (ακόμη και εντός αγροτικών εγκαταστάσεων – υποστέγων) και η-έστω περιορισμένη ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου (πολυβόλα των 7,62 χλστ., κάλαθοι ρουκετών των 2,7'', κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος [ATAS Stinger] και αέρος –εδάφους [AGM-114 Hellfire]) μπορούν να το καταστήσουν "πολυεργαλείο".
Η προμήθεια θα γίνει μέσω FMS.
Mέσα σε όλα αυτά σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες ανανεώθηκαν οι συμβάσεις υποστήριξης του Στρατού Ξηράς για τα μικρού βεληνεκούς (SHORADS) 9K331 TOR-M1 (κατά NATO SA-15 Gauntlet) και 9K33M3 OSA-AKM (κατά NATO SA-8B Gecko Mod. 1).
Λόγω ύπαρξης προγενέστερων συμβάσεων υποστήριξης, η διαθεσιμότητά τους βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, με εξαίρεση φυσικά τα τέσσερα 9K331 TOR-M1 της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία ήταν σε άθλια κατάσταση, αφού η σύμβαση υποστήριξης για τα συστήματα του Στρατού δεν άφηνε αρκετά ανταλλακτικά για τα συστήματα της Αεροπορίας που προφυλάσσουν από βολές βλημάτων cruise και αεροσκάφη που πραγματοποιούν χαμηλή διέλευση, τους S-300 στην Σούδα.
Τα παλιά 9K33M3 OSA-AKM (κατά NATO SA-8B Gecko Mod. 1), θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για αρκετά χρόνια ακόμα. Ελπίζεται ότι παρά την παλαιότητά τους θα αποδώσουν καλά στα χέρια των Ελλήνων χειριστών τους ή εν πάση περιτώσει, καλύτερα απ'ότι στα χέρια των Ιρακινών, Σύρων, Λίβυων κλπ, συναδέλφων τους...
Σημειώνεται ότι το αντιαεροπορικό σύστημα τύπου OSA A/K/AKM (κωδ. ΝΑΤΟ / SA-8 Gecko) αποτελεί το βασικό μέσο αντιαεροπορικής άμυνας των τεθωρακισμένων Σχηματισμών του ΕΣ στη Θράκη και τα νησιά του Αν. Αιγαίου.