Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πάει για εκκλησιαστικό "έγκλημα" το Φανάρι μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα-Η παγίδα με την Τελετή του Αγίου Μύρου

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις με αφορμή τα κατορθώματα Φαναρίου και Μόσχας στο πεδίο αντιπαράθεσης για την ουκρανική εκκλησιαστική οντότητα, και τις κινήσεις της Μόσχας στην Αφρική, πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, ομοθρήσκων, αλλά και άλλων δογμάτων, αναφέρουν πως το Φανάρι ετοιμάζεται για μέγιστη προκλητική ενέργεια που θα επιβεβαιώσει το στην πράξη ορθόδοξο "σχίσμα" και μάλιστα την Μεγάλη Εβδομάδα!  

Οι πληροφορίες αφορούν την τελετή προπαρασκευής, «έψησις», του Αγίου Μύρου, που γίνεται κάθε 10 χρόνια, και φέτος θα γίνει εκ νέου. Το 'Αγιο Μύρο χρησιμοποιείται στην Oρθόδοξη Eκκλησία στη βάπτιση και συμβολίζει τη μετάδοση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος στους νεοφώτιστους ορθoδόξους.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που θα είναι η τέταρτη φορά που θα συμμετάσχει στην παρασκευή του Αγίου Μύρου, σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσκαλέσει Μητροπολίτες της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και Επισκόπους από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, μεταξύ των οποίων και της νέας ουκρανικής εκκλησίας που δεν αναγνωρίζεται από όλες τις άλλες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες παρά από μεμονωμένες περιπτώσεις. 

Αυτήν την παγίδα ετοιμάζεται να στήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την Τελετή του Αγίου Μύρου και να χρησιμοποιήσει την ιερή τελετή ως ευκαιρία για να προσελκύσει τις Τοπικές Εκκλησίες να συλλειτουργήσουν με τους Ουκρανούς της νέας Εκκλησίας.

Κι αυτά την στιγμή που ολοένα και περισσότεροι ζητούν Πανορθόδοξη Σύνοδο, όπως ο . 

Στην Εγκύκλιο του για τα Χριστούγεννα που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακοίνωσε: "Με το θέλημα του Θεού, κατά την προσεχή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, θα τελέσουμε την ακολουθία του Αγιασμού του Αγίου Χρίσματος στο σεπτό μας Κέντρο". Αν και κατέχουν καθεστώς Αυτοκεφαλίας, η πλειονότητα των Τοπικών Εκκλησιών, στην πραγματικότητα, δεν φτιάχνουν τον δικό τους Μύρο, αλλά τον λαμβάνουν από την Κωνσταντινούπολη, είτε κατά παράδοση είτε όπως υπαγορεύουν οι Τόμοι τους που εκδίδονται από την Κωνσταντινούπολη.

Μεταξύ αυτών των Εκκλησιών είναι και η  "Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας". Και όχι μόνο οι Εκκλησίες αυτές θα λάβουν το Άγιο Μύρο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και ο κ. Βαρθολομαίος περιμένει από αυτές να συμμετάσχουν στη Λειτουργία.

Το  αναφέρει ότι ο καθαγιασμός του Αγίου Μύρου θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη "με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αυτοκέφαλων Εκκλησιών που λαμβάνουν τον Άγιο Μύρο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο". Οι Εκκλησίες αυτές είναι οι εξής: Η Εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι Εκκλησίες από Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Ιερουσαλήμ, Σερβία, Κύπρο, Ελλάδα, Πολωνία, Αλβανία, Τσεχία-Σλοβακία και η νέα της Ουκρανίας (ΟCU). Από τις προαναφερθείσες μόνο η Αλεξάνδρεια, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν αναγνωρίσει την OCU και πάλι με...διαφωνίες!! 

Το ζήτημα είναι σοβαρό καθώς υπό αυτάς τα συνθήκας η τελετή θα χρησιμοποιηθεί για να να προσελκύσει τους εκπροσώπους των άλλων Τοπικών Εκκλησιών σε συμπροσευχή με την νέα ουκρανική Εκκλησία, δηλαδή σε ουσιαστική αναγνώριση!  Και βέβαια καμία από τις προαναφερθείσες Εκκλησίες δεν θα αρνηθεί να συμμετάσχει, γιατί τότε πώς θα λάβει το Άγιο Μύρο; 

Είναι προφανές πως το ζήτημα και ιδίως μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί σκάνδαλο... 

Αν συμβούν όλα αυτά θα πει πάλι ο Οικουμενικός Πατριάρχης : "Σκασίλα μου" όπως προ μηνών στις ΗΠΑ; 

Τα μηνύματα από τον Πάιατ 

Το θέμα βέβαια συνδυάζεται προφανέστατα και με το τελευταίο ταξίδι Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ, ενώ και πριν από λίγες μέρες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε διαδικτυακή συνάντηση είπε μεταξύ άλλων: 

"Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αντιτάχθηκε στην επίσκεψη και διέκοψε τις σχέσεις της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Ουκρανία, ο Παναγιώτατος επέλεξε διαφορετικό δρόμο, συνεχίζοντας να μνημονεύει τη Ρωσική Εκκλησία και καλώντας για συμφιλίωση μεταξύ των εκκλησιών στην Ουκρανία.  Από αυτή την άποψη, η ποιμαντική ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη ενισχύει την αμερικανική διπλωματία για την υποστήριξη της ουκρανικής κυριαρχίας και της εθνικής ενότητας.

Τον Οκτώβριο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά μετά από περίπου μια δεκαετία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον Υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν, μεταξύ πολλών άλλων Αμερικανών ηγετών.  Ο Λευκός Οίκος σημείωσε στην επίσημη ανάγνωση της επίσκεψης αυτής ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος, καθώς και την προσωπική και επί δεκαετίες φιλία του με τον Πατριάρχη.  Και δεδομένης της σημασίας των εξελίξεων στην Ουκρανία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα θέματα αυτά είχαν επίσης εξέχουσα θέση στις συνομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουάσιγκτον.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας γιόρτασε την τριετή επέτειο από τη λήψη του Τόμου της αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.  Όταν βρέθηκε στο Κίεβο το περασμένο καλοκαίρι, ο Υπουργός Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο και συζήτησε για τον Τόμο, ενώ περιηγήθηκε στον Άγιο Μιχαήλ.  Ο Γραμματέας επιβεβαίωσε το δικαίωμα της Ουκρανίας στη θρησκευτική ελευθερία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ ο Επιφάνιος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας στα κατεχόμενα εδάφη του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και της ελεγχόμενης από τη Ρωσία Κριμαίας. Και πάλι την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, ο Υπουργός Μπλίνκεν ασχολήθηκε δημόσια και δυναμικά με το ζήτημα των ρωσικών παραβιάσεων της ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.  

(...)

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η Μόσχα συνεχίζει να προσπαθεί να υποδαυλίσει την αστάθεια και να υπονομεύσει την κυριαρχία ανεξάρτητων εθνών με ορθόδοξη πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών της να αντιστρέψει την ιστορική παραχώρηση του Τόμου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Εκκλησία της Ουκρανίας.  Η δική μας Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία έχει κατατάξει τη Ρωσία ως "χώρα ιδιαίτερης ανησυχίας" για την εμπλοκή της σε συστηματικές, συνεχείς και κατάφωρες παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας.  

Πιο πρόσφατα, στις 29 Δεκεμβρίου, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει τη δική της πατριαρχική Εξαρχία στην Αφρική.  Μετά τη διακοπή των δεσμών με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής για την υποστήριξη της αυτοκεφαλίας για την Εκκλησία της Ουκρανίας, οι ρωσικές αρχές ωθούν τώρα περίπου 100 ορθόδοξους κληρικούς στην Αφρική να ενταχθούν στη δική τους Εξαρχία και να υπογράψουν μια υπόσχεση που δηλώνει ότι "δεν το κάνουμε αυτό επιδιώκοντας οικονομικό όφελος".  

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία και την τιμή να συναντήσω εδώ στην Αθήνα τον ηγέτη της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική, τον Πατριάρχη Θεόδωρο.  Τον βρήκα βαθιά εμπνευσμένο, τόσο για την πίστη του όσο και για το πάθος του για τους ανθρώπους της Αφρικής.  Συζητήσαμε εκτενώς για το πώς εξωτερικές δυνάμεις προσπαθούν να βλάψουν την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αφρική επειδή ακολουθεί παραδόσεις που ισχύουν εδώ και αιώνες.  

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα και τους άλλους εταίρους μας σε όλη την περιοχή για να στηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία έναντι εξωτερικών επιθέσεων.  Όταν η θρησκευτική ελευθερία ανθίζει, τα έθνη αποκομίζουν τα οφέλη: η τρομοκρατία και ο βίαιος εξτρεμισμός μειώνονται, ενώ οι οικονομίες αναπτύσσονται, η κοινωνία των πολιτών ενισχύεται και οι ευκαιρίες διευρύνονται".

 

Η παρασκευή και ο καθαγιασμός του Αγίου Μύρου

Η παρασκευή και ο καθαγιασμός του Αγίου Μύρου, όπως αναφέρει το , αποτελεί γεγονός ιδιαίτερης σημασίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, και πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και συγκεκριμένα από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και την Μ. Πέμπτη το πρωί, παρουσία εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Το 'Αγιο Μύρο παρασκευάζεται περίπου κάθε δέκα χρόνια, στο Φανάρι και χρησιμοποιείται στο μυστήριο του βαπτίσματος για την μετάδοση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος στους νεοφώτιστους Ορθοδόξους.
Η όλη προετοιμασία της παρασκευής του Μύρου θα αρχίσει την Κυριακή των Βαΐων, όταν ο Πατριάρχης με ειδική ευχή θα αναθέσει στον 'Αρχοντα Μυρεψό και στους συνεργάτες του Μυρεψούς, την ευθύνη της όλης διεργασίας. Πρόκειται για ένα έργο πολύ υπεύθυνο, που απαιτεί ειδικές γνώσεις.

Για αυτό το αξίωμα του Μυρεψού πάντα αναλαμβάνουν φαρμακοποιοί και χημικοί.
Η διαδικασία της παρασκευής και «εψήσεως», του ψησίματος δηλαδή, του Μύρου γίνεται στο ειδικά διαμορφωμένο κουβούκλιο που βρίσκεται στον περίβολο του Πατριαρχείου.
Τα υλικά με τα οποία παρασκευάζεται το 'Αγιο Μύρο, είναι: αρωματικά φυτά, δρόγες και αιθέρια έλαια, από τα οποία το σημαντικότερο είναι το ΡΟΔΕΛΑΙΟ το οποίο αποστέλλεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας.

Τα συστατικά αυτά με διάφορες παραλλαγές και προσθήκες, εμφανίζονται σε καταλόγους από τον 8ο αιώνα μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε το έλαιο, τον οίνο, το κιννάμωμο, την ίριδα, την μαστίχη Χίου, την αγγελική, το σάψιχο, τα μύρα, το μυροβάλανο, τη ζινγκίβερη, την νάρδο και τα φύλλα ινδικού. Επίσης, χρησιμοποιείται και μόσχος, αιθεριούχο ζωικό έκκριμα από τον αδένα του αρσενικού μοσχαριού.


Η «έψησις» αρχίζει τη Μ. Δευτέρα το πρωί μετά τη Θεία Λειτουργία, οπότε αγιάζονται τα βασικά συστατικά του Μύρου κατά τη διάρκεια ειδικής ακολουθίας, στην οποία προΐσταται ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Κι όπως ορίζει το τυπικό, ο Πατριάρχης ραντίζει με αγιασμένο ύδωρ τους λέβητες, τα σκεύη και τα υλικά για την παρασκευή του Αγίου Μύρου. Στη συνέχεια, κρατώντας αναμμένα τα δικηροτρίκηρα, ανάβει τον κάθε λέβητα (πέντε συνολικά), στους οποίους έχουν τοποθετηθεί ως καύσιμη ύλη, φθαρμένα εκκλησιαστικά έντυπα, καθώς και άχρηστα ξύλα από διάφορα μέρη του ναού (αναλόγια, στασίδια κ.α.). Κατόπιν, ο Πατριάρχης αναγινώσκει περικοπές από το ιερό Ευαγγέλιο. Η ανάγνωση συνεχίζεται από Αρχιερείς και ιερείς οι οποίοι εναλλάσσονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η διαδικασία αυτή ακολουθεί με την ίδια τυπική διάταξη την Μ. Τρίτη και την Μ. Τετάρτη, οπότε το Μύρο διαυγές πλέον, μεταγγίζεται σε μεγάλους αργυρούς αμφορείς, σε μικρά αργυρά δοχεία, καθώς και σε αλαβάστρινα, τα οποία μεταφέρονται στο Πατριαρχικό παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέου.
Από εκεί τη Μ. Πέμπτη το πρωί με λιτανεία μεταφέρονται στον Πατριαρχικό ναό από 24 ιερείς που κρατούν τους 12 αμφορείς, από 35 περίπου Αρχιερείς που κρατούν αργυρά και αλαβάστρινα δοχεία και τον Πατριάρχη που κρατεί αργυρό δοχείο. Στη διάρκεια της θείας Λειτουργίας που προεξάρχει ο Πατριάρχης, γίνεται ο καθαγιασμός του Μύρου που παρασκευάσθηκε.
Οι αμφορείς και τα υπόλοιπα δοχεία τοποθετούνται γύρω και επάνω στην Αγία Τράπεζα. Στο τέλος της Λειτουργίας, πάλι με πομπή, μεταφέρονται τα δοχεία στο Μυροφυλάκιο του Πατριαρχείου. Το 'Αγιο Μύρο το οποίο αποστέλλεται και σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, χρησιμοποιείται επίσης για το χρίσμα των προσερχομένων στην Ορθόδοξη Εκκλησία ετεροδόξων, οι οποίοι ήδη έχουν βαπτισθεί στο όνομα της Αγίας Τριάδος σύμφωνα με την τάξη του δόγματος τους καθώς και στον καθαγιασμό νέων Ιερών Ναών,κ.α...

 

Tags
Back to top button