Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όταν οι Έλληνες εξάγουν τεχνογνωσία παγκοσμίως: Από Μαϊάμι και Καραϊβική, μέχρι Μπαχρέιν και Σιγκαπούρη

Το συνεχόμενο άνοιγμα σε νέες αγορές του εξωτερικού, με προφανή στόχο την περαιτέρω γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων τους, αποτελεί τα τελευταία κυρίως χρόνια μια από τις πάγιες προτεραιότητες πολλών ελληνικών ομίλων της πληροφορικής.

Παρά το γεγονός ότι «υπάρχουν δουλειά και χρήματα για όλους» στη χώρα, για μικρούς και μεγάλους «παίκτες» του κλάδου (σε σημείο να δημιουργούνται αμφιβολίες μάλιστα για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σε ορισμένα μεγάλα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα, λόγω του μεγάλου «φόρτου», σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό) οι Έλληνες καταφέρνουν, παράλληλα, να εξάγουν την τεχνογνωσία τους σε… όλο τον πλανήτη: από το Μαϊάμι και την Καραϊβική, μέχρι το Μπαχρέιν και την Σιγκαπούρη.

Τα Βαλκάνια και περισσότερο η αναπτυσσόμενη αγορά της Ρουμανίας αποτελούν, πάντως, ένα από τα πιο πρόσφατα και χαρακτηριστικά παραδείγματα εξωστρέφειας για τους ελληνικούς ομίλους, καθώς διαπιστώνεται υψηλή ζήτηση για υπηρεσίες και προϊόντα από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επενδυτικό σερί με αλλεπάλληλες εξαγορές εκ μέρους τους, εταιρειών είτε με έδρα στην Ρουμανία είτε με παρουσία εκεί, όπως έχει αναφέρει το newmoney, σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που προσφέρει το νέο «El Dorado» για την πληροφορική, παρά τον τοπικό ανταγωνισμό.

Φέτος, η μεν εισηγμένη Epsilon Net εξαγόρασε το 80% της Ορόσημο Πληροφορική, η οποία δίνει το «παρών» στα Βαλκάνια με έμφαση στην αγορά της Ρουμανίας, η δε SoftOne, μέλος του Olympia Group, ολοκλήρωσε το καλοκαίρι το deal για την ρουμανική QBS Retail & Logistics, ενώ μια άλλη εισηγμένη, η Entersoft, απέκτησε μόλις πέρσι το 75% της BIT Software και στρέφει πάλι την επενδυτική «πυξίδα» της προς την ίδια κατεύθυνση.

Το business software ωστόσο δεν είναι η μόνη «πίτα» που ενδιαφέρει τους Έλληνες της πληροφορικής εκτός συνόρων. Θυγατρική στην Ρουμανία (Βουκουρέστι) διαθέτει, επίσης, εδώ και χρόνια, και η Uni Systems, από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα, μέλος του ομίλου Quest, με αντίστοιχες σε 5 συνολικά κράτη της Ευρώπης, αν προστεθούν και αυτές σε Βέλγιο (Βρυξέλλες), Ισπανία (Βαρκελώνη), Ιταλία (Μιλάνο) και Λουξεμβούργο.

Στόχος της, η μεγέθυνση του τεχνολογικού «εκτοπίσματος» της στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της λειτουργίας θυγατρικών, και η ενίσχυση των υφιστάμενων σχέσεων και συνεργασιών της Uni Systems με τα θεσμικά όργανα και τις επιχειρήσεις στην Ε.Ε.

Στη μάχη της πυροπροστασίας η τεχνητή νοημοσύνη: Έρχονται κάμερες στις κεραίες κινητής και εντοπισμός καπνού

Από τις ΗΠΑ έως την Ασία

Δέκα γραφεία, κάποια σε σημαντικά διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα, από τις ΗΠΑ έως την Άπω Ανατολή (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Παρίσι, Ντουμπάι, Λευκωσία, Στοκχόλμη, Όσλο, Σιγκαπούρη, Μαϊάμι), αλλά και συνεργάτες σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική, την Μέση Ανατολή, την Αμερική και την Ασία, διαθέτει η Profile Sοftware, leader στο λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Η πιο διεθνοποιημένη ίσως ελληνική εταιρεία πληροφορικής, εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και αυτή, παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα σε 48 χώρες.

Το 2021 εξαγόρασε την Σκανδιναβική Centevo και εξετάζει ήδη άλλη μια ανάλογη κίνηση σε ευρωπαϊκή αγορά.

Διακρίνεται για τις καινοτόμες πλατφόρμες λογισμικού για τους κλάδους της Τραπεζικής και της Διαχείρισης Επενδύσεων, όσο και για τις επιχειρησιακές (Business Solutions) λύσεις λογισμικού που παρέχει, λύσεις για τον ευρύτερο επιχειρηματικό χώρο του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Στο πελατολόγιό της συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού και ισχυρά funds. Πριν από λίγους μήνες δε, ανάμεσα στα νέα συμβόλαια που πήρε η Profile δυο προήλθαν από την μακρινή Καραϊβική.
Οι κινήσεις φαίνεται να συνεχίζονται σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών Ideal Holdings, με ισχυρό τεχνολογικό «αποτύπωμα» στην πληροφορική (Byte) και την κυβερνοασφάλεια (Adacom), πλην των επενδύσεών της στον βιομηχανικό κλάδο και το retail, επιχειρεί μέσω των θυγατρικών της να πετύχει μεγαλύτερη διείσδυση στις αγορές της Μέσης Ανατολής.

«Οχήματά» της, σε αυτήν την περίπτωση, η Adacom η οποία ανέλαβε έργο ψηφιακών ταυτοτήτων και ψηφιακών κλειδιών με χρήση mobile ID στο Μπαχρέιν και η νέα θυγατρική της που ιδρύθηκε πρόσφατα στην αραβική χώρα.

Στους μεγάλους του κλάδου ανήκει και η Space Hellas, System Integrator και Value Added Solutions Provider στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ασφάλειας, με παρουσία σε Κύπρο, Σερβία, Μάλτα, Ιορδανία, Γερμανία, Ολλανδία κ.ά., πλην της Ελλάδας.

Πρόσθεσε ανάμεσα σε πολλά άλλα στο ενεργητικό της, την περασμένη Άνοιξη, την ανάληψη του συντονισμού σε 3 νέα ευρωπαϊκά έργα R&D στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, όπως νωρίτερα φέτος από κοινού με την θυγατρική της SingularLogic και αυτόν ενός άλλου project για την Ευρώπη, του Buildspace.

Την διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Ευρώπη επιδιώκει και η εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, οδεύοντας προς την διαδικασία μετάταξής της στην Κύρια Αγορά Real Consulting, μέσα από την υλοποίηση ενός στρατηγικού επενδυτικού προγράμματος στοχευμένων εξαγορών εταιρειών από άλλες χώρες. Μετά από την απόκτηση της Real Consulting GmbH (πρώην Cloudideas GmbH) στην Γερμανία, ακολούθησε το deal στην Κύπρο για το 60% της AMS (Advanced Management Solutions Ltd) και εκτιμάται ότι δεν θα αργήσει και ένα τρίτο «χτύπημα» εκτός συνόρων.

Ενδεικτικές όλες αυτές οι αναφορές, οι οποίες σαφώς δεν αποτυπώνουν το σύνολο της εικόνας που χαρακτηρίζει την διεθνή παρουσία των ελληνικών ομίλων της πληροφορικής.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας εκτίναξε, σχεδόν διπλασίασε αθροιστικά τα έσοδα των βασικών «παικτών» του κλάδου, αλλά και τις κερδοφορίες τους, χωρίς ακόμα να έχουν απορροφηθεί τα κονδύλια των χρηματοδοτήσεων του RRF για τα μεγάλα έργα των διαγωνισμών για τον δημόσιο τομέα.

Η υψηλή ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα και οι ανάγκες των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, από κορυφαίους ομίλους κλάδων αιχμής μέχρι τις πιο μικρές, για την μετάβασή τους στη νέα ψηφιακή εποχή, όσο και αυτή από το εξωτερικό, αρκούν ως τώρα για να εξασφαλίσουν τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων για την πληροφορική.

Και βέβαια, η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων αγορών προς τις τεχνολογικές ικανότητες των Ελλήνων διανοίγει ολοένα και περισσότερο τους ορίζοντες τους σε διεθνές επίπεδο. Αυτό ίσως δίνει μια απάντηση σε όσους ρωτούν τι θα συμβεί στον κλάδο μετά το 2026…

Tags
Back to top button