Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Όρμπαν: Κατηγορεί την ΕΕ για μετατροπή της Ουγγαρίας σε «κράτος μαριονέτα», από το μεταναστευτικό μέχρι τους... ΛΟΑΤΚΙ

Ουγγαρία: Ο Ορμπάν πιέζει τις τράπεζες για πλαφόν στο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων

Επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άλλη μια φορά, εξαπέλυσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τις εκδηλώσεις για την επέτειο της καταστολής από τη Σοβιετική Ένωση της εξέγερσης του 1956.

«Αντισταθείτε στις Βρυξέλλες», όπως οι «ήρωες του 1956»εξεγέρθηκαν κατά της Σοβιετικής Ένωσης, τόνισε. 

«Πρέπει να παραδοθούμε στη θέληση μιας ξένης δύναμης, αυτή τη φορά τις Βρυξέλλες, ή να αντισταθούμε απέναντί της;», διερωτήθηκε μπροστά σε χιλιάδες κόσμο που είχε συγκεντρωθεί σε πάρκο στη Βουδαπέστη. «Αυτή είναι η σοβαρή απόφαση που περιμένει τώρα την Ουγγαρία: Προτείνω η απάντησή μας να είναι τόσο ξεκάθαρη και κατηγορηματική όσο το 1956», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ακροδεξιό πρωθυπουργό, ο οποίος σήμερα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, οι Βρυξέλλες θέλουν να μετατρέψουν την Ουγγαρία σε «κράτος μαριονέτα, υποτελές», σε ζητήματα από το μεταναστευτικό έως τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Αλλά αν οι «ήρωες του 1956» δεν μπορούσαν να τα καταφέρουν, πέφτοντας θύματα της αιματηρής καταστολής από τη Σοβιετική Ένωση, σήμερα θα νικήσουμε».

Κατηγορώντας την άνευ όρων υποστήριξη της Δύσης στη γειτονική Ουκρανία ο μοναδικός ηγέτης της ΕΕ που διατηρεί σχέσεις με το Κρεμλίνο μετά τη ρωσική εισβολή είπε: «Εμείς, οι Ούγγροι, θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα βρούμε στρατιώτες Σλάβους της Ανατολής στο έδαφός μας».

Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αποδυναμωμένη τη στήριξη στην κυβέρνηση, ο Όρμπαν πέρασε στην επίθεση εναντίον του νέου του αντιπάλου Πέτερ Μαγιάρ, που τον παρουσιάζει ως «μαριονέτα των Βρυξελλών» και «οσφυοκάμπτη».

Σήμερα, Τετάρτη, είναι η σειρά του Μαγιάρ να βγει με τους υποστηρικτές του στους δρόμους της πρωτεύουσας, σε μια προγραμματισμένη συγκέντρωση για την επέτειο.

Ένα από τα συνθήματα στρέφεται κατά του πολιτικού σύμβουλου του πρωθυπουργού Μπαλάζ Όρμπαν (απλή συνωνυμία με τον πρωθυπουργό).

Πρόκειται για έναν υψηλόβαθμο σύμβουλο του πρωθυπουργού που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις υπονοώντας ότι η Ουγγαρία θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν δεν είχε αντισταθεί στη σοβιετική εισβολή του 1956 ενώ έκανε επίσης επικριτικά σχόλια για τις τωρινές προσπάθειες της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Μπάλαζ Όρμπαν δήλωσε σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Mandiner τον Σεπτέμβριο ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενήργησε ανεύθυνα επιλέγοντας να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, προκαλώντας έναν πόλεμο που έχει οδηγήσει σε πολλούς θανάτους.
 

 

«Αναλογιζόμενοι το 1956, πιθανόν δεν θα κάναμε αυτό που έκανε ο πρόεδρος Ζελένσκι πριν από 2,5 χρόνια, καθώς είναι ανεύθυνο, καθώς μπορούμε να δούμε ότι οδήγησε τη χώρα του σε έναν αμυντικό πόλεμο, πολλές ζωές χάθηκαν και εδάφη χάθηκαν», δήλωσε ο σύμβουλος. «Να επαναλάβω, είναι το δικαίωμά τους και η κυρίαρχη απόφασή τους… αλλά αν μας είχαν ρωτήσει, δεν θα το συστήναμε αυτό, με βάση αυτό που συνέβη το 1956», πρόσθεσε.

Ο Όρμπαν, εθνικιστής που έγινε διάσημος το 1989 ζητώντας την απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων από την Ουγγαρία, δήλωσε ότι οι «αμφίσημες» δηλώσεις του συμβούλου του ήταν ένα λάθος, ενώ ο ηγέτης της ουγγρικής αντιπολίτευσης τις καταδίκασε ως «προδοτικές». Ωστόσο κράτησε τον σύμβουλο στο επιτελείο του.

Ο Μπάλαζ Όρμπαν «ταπείνωσε τη μνήμη χιλιάδων Ούγγρων αγωνιστών για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας τους», είπε ο Μαγιάρ, ζητώντας να μην συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της 23ης Οκτωβρίου.

Η υπόθεση Μπαλάζ Όρμπαν «αναδεικνύει τις αντιφάσεις» της ουγγρικής εξουσίας, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζόλταν Ράνσμπουργκ του think tank Republikon.

Από τη μια «επαινεί τον πατριωτισμό και την εθνική κυριαρχία, από την άλλη καταδικάζει τον Ουκρανό πρόεδρο για την υπεράσπιση της χώρας του», ενώ καλλιεργεί την εγγύτητά του με τον πρώην Ρώσο εχθρό, ανέφερε ο αναλυτής.

Η αντισοβιετική εξέγερση της Ουγγαρίας το 1956 καταπνίγηκε βίαια από τον Κόκκινο Στρατό. Η εξέγερση άφησε περίπου 3.000 νεκρούς και 20.000 τραυματίες μεταξύ 23 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου: «τόσοι πολλοί άνθρωποι θυσίασαν τη ζωή τους», είπε η Μπάρμπαρα Μπανκ, ιστορικός στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Peter Pazmany.

Αυτή η εξέγερση καταπνίγηκε από μια περίοδο «βίαιων αντιποίνων», που οδήγησαν στην φυλάκιση 20.000 ανθρώπων.

Η επέτειος της επανάστασης, στις 23 Οκτωβρίου, είναι σημαντική εθνική επέτειος για τους Ούγγρους.

 

Tags
Back to top button