Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Οργή με υψηλόβαθμο σύμβουλο του Ορμπάν για σχόλιά του περί σοβιετικής εισβολής

Υψηλόβαθμος σύμβουλος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις υπονοώντας ότι η Ουγγαρία θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν δεν είχε αντισταθεί στη σοβιετική εισβολή του 1956 ενώ έκανε επίσης επικριτικά σχόλια για τις τωρινές προσπάθειες της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ορμπάν, εθνικιστής που έγινε διάσημος το 1989 ζητώντας την απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων από την Ουγγαρία, δήλωσε ότι οι «αμφίσημες» δηλώσεις του συμβούλου του ήταν ένα λάθος, ενώ ο ηγέτης της ουγγρικής αντιπολίτευσης τις καταδίκασε ως «προδοτικές».

Ο Μπάλαζ Ορμπάν, πολιτικός σύμβουλος του Βίκτορ Ορμπάν, που δεν συγγενεύει με τον πρωθυπουργό, δήλωσε σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Mandiner αυτή την εβδομάδα ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενήργησε ανεύθυνα επιλέγοντας να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, προκαλώντας έναν πόλεμο που έχει οδηγήσει σε πολλούς θανάτους.

Γερμανική «στροφή» στο μεταναστευτικό - Σόλτς: «Δεν μπορεί να έρχεται στη χώρα όποιος θέλει» - Όρμπαν: «Γερμανία καλώς ήρθες στο κλαμπ!»

«Αναλογιζόμενοι το 1956, πιθανόν δεν θα κάναμε αυτό που έκανε ο πρόεδρος Ζελένσκι πριν από 2,5 χρόνια, καθώς είναι ανεύθυνο, καθώς μπορούμε να δούμε ότι οδήγησε τη χώρα του σε έναν αμυντικό πόλεμο, πολλές ζωές χάθηκαν και εδάφη χάθηκαν», δήλωσε ο σύμβουλος.

«Να επαναλάβω, είναι το δικαίωμά τους και η κυρίαρχη απόφασή τους… αλλά αν μας είχαν ρωτήσει, δεν θα το συστήναμε αυτό, με βάση αυτό που συνέβη το 1956», πρόσθεσε.

Η αντισοβιετική εξέγερση της Ουγγαρίας το 1956 καταπνίγηκε βίαια από τον Κόκκινο Στρατό. Η επέτειος της επανάστασης, στις 23 Οκτωβρίου, είναι σημαντική εθνική επέτειος για τους Ούγγρους.

Μιλώντας σήμερα στο κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μιλά κανείς «πολύ προσεκτικά και πολύ ξεκάθαρα» για τόσο ευαίσθητα θέματα.

«Τώρα ο επικεφαλής πολιτικός μου σύμβουλος έκανε μια αμφίσημη δήλωση που είναι λανθασμένη, καθώς η κοινότητά μας στηρίζεται στη βάση της επανάστασης του 1956, προέρχεται από αυτήν», δήλωσε ο Ορμπάν, που έχει καταστήσει την εθνική κυριαρχία ακρογωνιαίο λίθο της διακυβέρνησής του.

Όπως και στο παρελθόν, η Ουγγαρία «πάντα θα υπερασπίζεται τον εαυτό της», πρόσθεσε.

«ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ»

Ο Ορμπάν έχει προκαλέσει τριγμούς στους συμμάχους της Ουγγαρίας στον ΝΑΤΟ διατηρώντας ισχυρές οικονομικές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ακόμα και μετά τη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Ουγγαρία, υπό τον Ορμπάν, έχει αρνηθεί να στείλει όπλα στην Ουκρανία.

Ο Μπάλαζ Ορμπάν δεν απάντησε στις ερωτήσεις που του έστειλε το Reuters μέσω email. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook, δήλωσε ότι οι δηλώσεις του «παρερμηνεύθηκαν σκοπίμως» προσθέτοντας ότι «οι ήρωες του 1956 είναι εθνικοί ήρωες και η μνήμη τους είναι ιερή».

Αλλά τα σχόλιά του προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης, με τον Πέτερ Μάγιαρ, το βασικό πρόσωπο της ουγγρικής αντιπολίτευσης, να δηλώνει μέσω Facebook ότι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού «δεν έχει καμία θέση στον δημόσιο βίο μετά τα σκανδαλώδη και προδοτικά του σχόλια».

Ο Μάγιαρ δήλωσε ότι ο σύμβουλος «εξευτέλισε τη μνήμη χιλιάδων Ούγγρων που πολέμησαν για την ελευθερία».

Tags
Back to top button