Οι επιδιώξεις του κόμματος αυτού αντιστρατεύονται, βέβαια, το γερμανικό σύνταγμα, είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αντρέας Φοσκούλε, «αλλά επί του παρόντος απουσιάζουν συγκεκριμένα στοιχεία βαρύνουσας σημασίας που να επιτρέπουν την εντύπωση ότι είναι δυνατό οι ενέργειές τους (σ.σ. των μελών του NPD) να είναι επιτυχείς».
Και μπορεί η κρατική υπηρεσία πληροφοριών να έχει χαρακτηρίσει ρατσιστικό και αντισημιτικό το NPD, αλλά ειδικοί επισημαίνουν ότι ήταν δύσκολο να αποδειχθεί πως το κόμμα αυτό συνιστά κίνδυνο για το δημοκρατικό πολίτευμα στη Γερμανία, από τη στιγμή που απέτυχε να εκμεταλλευτεί τη μεταναστευτική κρίση, όπως το AfD, πράγμα το οποίο υποδεικνύει την αδυναμία του ως πολιτικής δύναμης.
Ήταν η δεύτερη προσπάθεια κήρυξης του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (ΝPD) ως αντισυνταγματικού, διαδικασία για την οποία είχαν διατυπωθεί το προηγούμενο διάστημα πολλές επιφυλάξεις. Σύμφωνα με την πρώτη προσφυγή που είχε υποβληθεί το 2013 από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat) στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, το NPD θεωρούνταν ότι «αντίκειται στην φιλελεύθερη, δημοκρατική τάξη» της Γερμανίας. Η πρώτη απόπειρα απαγόρευσης του NPD στη Γερμανία απέτυχε. Τότε οι δικαστές είχαν εκφράσει αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα των αποδεικτικών στοιχείων, με το αιτιολογικό ότι τελούσαν σε στενή σύνδεση με τη γερμανική κυβέρνηση επειδή προέρχονταν από πληροφοριοδότες της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος που είχαν προσεγγίσει την ηγετική ομάδα του NPD. Για το λόγο αυτό το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν προχώρησε καν στην εξέταση της συνταγματικότητας ή μη του επίμαχου κόμματος.