Στην ομολογία ότι το κόστος για τα μέτρα από τη συμφωνία με τους δανειστές τα ξημερώματα της Τρίτης στο Χίλτον είναι «ομολογουμένως βαρύ» προχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.
Αναφερόμενος στη μείωση του αφορολόγητου που θα φτάσει στα 5.681 ευρώ από το 2020 ή το 2019 αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι σημείωσε ότι «το να επιβληθεί φορολογία σε απαίτηση των δανειστών σε ανθρώπους που δεν έχουν και βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης είναι άδικο και αναποτελεσματικό».
Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα του «να έχουμε πετύχει κάτι στα εργασιακά, να επανέλθει μια στοιχειώδης κανονικότητα και ορισμένα αντίμετρα που θα έχουν επίπτωση θετική».
Πάντως για τον ίδιο μπορεί η διαπραγμάτευση να είναι «επώδυνη, η μη συμφωνία, όμως, θα ήταν ακόμα πιο επώδυνη».
Όσο για τον ισχυρισμό του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου ότι η συμφωνία μπορεί να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός μοχλός, ο κ. Χρυσόγονος αρκέστηκε στο σχόλιο ότι «θα φανεί στην πράξη αν τα μέτρα θα είναι αναπτυξιακά».
Όπως υποστήριξε «η διαπραγμάτευση αυτή είναι μια μάχη που δεν μπορείς να κερδίσεις αλλά απλά να περιορίσεις τις απώλειές σου».
Στην ερώτηση για τις αντιδράσεις από τη μείωση των συντάξεων είπε ότι «από τη στιγμή που έχεις 3,7 εκατ. εργαζομένους, 2,7 εκατ. συνταξιούχους και 1 εκατ. ανέργους δεν βγαίνει αλλιώς η εξίσωση».
Για το χρέος είπε ότι τα πραγματικά προβλήματα θα έρθουν το 2022 γιατί εκεί υπάρχουν υψηλές λήξεις προβλέποντας μια μικρή έξοδο στις αγορές το 2018 ενώ έθεσε ως προϋπόθεση την ελάφρυνσή του από τους δανειστές.
Ερωτηθείς για το αν πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει στη διεξαγωγή εκλογών είπε ότι η εντολή που δόθηκε ήταν για εφαρμογή της επώδυνης ομολογουμένως συμφωνίας και για έξοδο της χώρας στις αγορές. «Αν το φθινόπωρο του 2018 θέλει να ζητήσει λαϊκή εντολή τότε θα είναι θεμιτό. Νωρίτερα εκλογές θα ήταν χάσιμο χρόνου» συμπλήρωσε ο κ. Χρυσόγονος.