Εγκρίθηκαν από τη Βουλή της Τουρκίας τα πρώτα επτά άρθρα για την τροποποίηση του συντάγματος με στόχο την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Τα συγκεκριμένα άρθρα προβλέπουν την αύξηση του αριθμού των βουλευτών σε 600 από 550, τη μείωση του επιτρεπόμενου ορίου ηλικίας για τη βουλευτική εκλογή στα 18 από τα 25, αλλά και την ταυτόχρονη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών, κάθε πέντε χρόνια. Το έβδομο άρθρο ανοίγει το δρόμο για τον πρόεδρο, προκειμένου να είναι μέλος πολιτικού κόμματος.
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για καθένα από τα 18 άρθρα των τροποποιήσεων ξεχωριστά, οι βουλευτές θα ψηφίσουν και για το συνολικό πακέτο των τροποποιήσεων του συντάγματος, με την ψηφοφορία να εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ.
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο με τα 18 άρθρα που θα καταστήσει δυνατή την παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία μέχρι το 2029 θα ενισχύσει τον αυταρχισμό στην άσκηση της εξουσίας.
Από την πλευρά τους το κυβερνητικό κόμμα AKP, με την υποστήριξη του εθνικιστικού κόμματος MHP, δηλώνουν ότι θα ενισχυθεί η κυβερνητική ηγεσία, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη επιστροφή στις αδύναμες κυβερνητικές συνεργασίες του παρελθόντος.
«Η Τουρκία κυβερνήθηκε επί σχεδόν έξι αιώνες μ’ ένα ανάλογο σύστημα», λέει ο Μετίν Φεϊζίογλου. «Και στη λογοτεχνία μας έχουμε έναν ορισμό γι’ αυτό το σύστημα: λέγεται σουλτανάτο.»
Δηλώνει πάντως σίγουρος ότι οι αλλαγές του συντάγματος δεν θα είχαν καμία τύχη σ’ ένα δημοψήφισμα: «ο λαός δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει», είπε.
Από χθες η τουρκική εθνοσυνέλευση ψηφίζει σε δεύτερη ανάγνωση επί των 18 άρθρων που θα ενισχύσουν δραστικά τις εξουσίες του Ερντογάν, ανοίγοντας το δρόμο για παραμονή του στον προεδρικό θώκο μέχρι το 2029. Εφόσον υπερψηφιστούν οι αλλαγές αύριο και μεθαύριο τότε την άνοιξη θα ζητηθεί η ετυμηγορία του λαού.
Ο Φεΐζίογλου λέει ότι αν διαψευσθούν οι προσδοκίες του και συγκεντρωθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο δημοψήφισμα, «τότε θα είναι οι τελευταίες ελεύθερες εκλογές.»
Ο δικηγόρος άσκησε ιδιαίτερη κριτική στο γεγονός ότι με τη μεταρρύθμιση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ήδη μεγάλη επιρροή του προέδρου της χώρας στη Δικαιοσύνη. «Θέλουν να καταργήσουν τη διάκριση των εξουσιών», λέει προσθέτοντας ότι το νέο σύστημα θα οδηγούσε «σε αστάθεια και χάος».