Ανακούφιση στην Ευρώπη έφερε η επικράτηση του κεντροδεξιού Μαρκ Ρούτε στις Ολλανδικές εκλογές. Τα χαμόγελα δεν λείπουν στη Γαλλία και τη Γερμανία όπου η Εθνική Δεξιά αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις εκλογικές αναμετρήσεις στις χώρες αυτές φέτος.
Παρά το γεγονός ότι το κεντροδεξιό κόμμα έχασε πολλές έδρες, παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη και θα συνεχίσει να κυβερνά σε συνεργασία με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.
Σύμφωνα με τις έρευνες ένας από τους κυριότερους λόγους που οι Ολλανδοί επέλεξαν εκ νέου τον Μαρκ Ρούτε, ήταν και η σκληρή στάση του απέναντι στην Τουρκία.
Το βασικό ζητούμενο για τους Ευρωπαίους και τους Ολλανδούς, όπως φαίνεται, ήταν μην καταφέρει ο Βίλντερς να βάλει την Εθνική Δεξιά στα σαλόνια της Ευρώπης. Ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι αυξάνει την πολιτική επιρροή του.
Με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, το κόμμα του Μαρκ Ρούτε είναι πρώτο με ποσοστό 21,3%, το κόμμα του Βίλντερς είναι στο 13,1%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται στο 12,5%. Ακολουθούν οι Δημοκρατικοί με 12%, οι Σοσιαλιστές με 9,3% και οι Πράσινοι με 9%.
- VVD-ALDE: 21,3%
- PVV-ENF 13,1%
- CDA-EPP 12,5%
- D66-ALDE 12%
- SP-LEFT 9,3%
- GL-G/EFA 9%
«Μετά το Brexit και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε όχι στον κακής ποιότητας λαϊκισμό» δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε μπροστά σε ενθουσιώδεις ψηφοφόρους του στη Χάγη.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επικράτηση του VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, λαμβάνοντας 33 από τις 150 έδρες της ολλανδικής Βουλής. Ακολουθούν τρία κόμματα που εξασφαλίζουν τον ίδιο αριθμό εδρών (19), μεταξύ αυτών και το PVV του Γκερτ Βίλντερς, το οποίο, στις δημοσκοπήσεις έδειχνε ότι μπορούσε να διεκδικήσει την εξουσία, κάτι που δεν φαίνεται πως επιβεβαιώνεται.
Το κόμμα του κ. Ρούτε έχασε 8 έδρες σε σχέση με το 2012. Από τις 41 έδρες έπεσε στις 33. Το Εργατικό Κόμμα υπέστη μια από τις μεγαλύτερες ήττες στην ιστορία του, καθώς έχασε 29 έδρες μέσα σε πέντε χρόνια. Οι «νικητές» ήταν οι Πράσινοι, που κέρδισαν 12 έδρες.
Το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, συνετρίβη στις κάλπες, χάνοντας τις 29 από τις 38 έδρες του, μπαίνοντας σε διαδικασία «πασοκοποίησης» όπως χαρακτηριστικά έλεγαν ακόμα και Ευρωπαίοι αναλυτές. Έτσι, πολύ δύσκολα θα μπει στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup, σε σύντομη δήλωσή του το βράδυ της Τετάρτης τόνισε πως «αύριο θα αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε, με όλα μας τα μέλη» ενώ συμπλήρωσε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ».
Τα σενάρια
Τι μένει λοιπόν για την δημιουργία κυβέρνησης στην Ολλανδία; Να βρεθεί ο τέταρτος. Μοιάζει δεδομένο πως ο Μαρκ Ρούτε, θα απευθυνθεί και πιθανότατα θα καταφέρει να πείσει τόσο τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και του Δημοκρατικούς, να πάρουν μέρος στην κυβέρνησή του. Με βάση όμως τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονταν τα ξημερώματα τα τρια κόμματα μαζί, εξασφαλίζουν 69 έδρες, όταν χρειάζονται τουλάχιστον 76, για την πλειοψηφία στην βουλή των 150.
Οι δύο επικρατέστεροι να καταλάβουν την τέταρτη -και πιθανότατα τελευταία- θέση του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι οι Πράσινοι ή οι Σοσιαλιστές. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων βέβαια, μόνο εύκολες δεν αναμένονται. Οι διαδικασίες θεωρείται ότι θα πάρουν μήνες και αυτό καθώς τα τρια κόμματα που θεωρούνται δεδομένο πως θα πάρουν μέρος στην κυβέρνηση ανήκουν στη Δεξιά, σε αντίθεση με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές.
Για τα δύο τελευταία κόμματα, που καλούνται να πάρουν την απόφασή τους για τη συμμετοχή ή όχι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Μαρκ Ρούτε, πιθανότατα θα βαρύνει αρκετά η τύχη που επιφύλαξαν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι στον μέχρι πρότινος κυβερνητικό συνεταίρο του Ρούτε, το Εργατικό Κόμμα.