Ευνοϊκές ρυθμίσεις για δασωθέντες αγρούς, χορτολιβαδικές εκτάσεις και οικόπεδα που επί πολλά χρόνια δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Με κορωνίδα την ανάρτηση δασικών χαρτών στις περιοχές των οικιστικών πυκνώσεων και την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων , το υπουργείο επιχειρεί αλλαγές σε βασικά ζητήματα της δασικής νομοθεσίας.
Πέρα από τη διατήρηση των δασικών αυθαιρέτων για 25 χρόνια, το σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα παραχώρησης έκτασης δάσους έως 30 στρεμμάτων για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια. Πρόκειται για εκτάσεις που ονομάζονται δασωμένοι αγροί, οι οποίες το 1945 καλλιεργούνταν αγροτικά και σήμερα έχουν δασική βλάστηση. Φτάνουν τα 3.500.000 στρέμματα στο 51% της χώρας, όπου έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες.
Για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα αναγνώρισης από τη Δασική Υπηρεσία τίτλων που ανάγονται προ του 2003, ενώ η κυριότητα μπορεί να αναγνωριστεί και βάσει χρησικτησίας που άρχισε πριν από την 11η Ιουνίου 1975. Η αγωγή θα στρέφεται κατά του ελληνικού Δημοσίου. Η αναγνώριση κυριότητας επί των εκτάσεων αυτών ή η αναγνώρισή τους ως ιδιωτικών έχει ως αποτέλεσμα ότι δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Επιτρέπεται επίσης η συνένωση οικοπέδων διαφορετικών ιδιοκτητών προς τον σκοπό δημιουργίας άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων. Πρόκειται για ένα πολεοδομικό και νομικό πρόβλημα που αφορά χιλιάδες ιδιοκτησίες ανά τη χώρα. Με την προτεινόμενη ρύθμιση κάθε ιδιοκτήτης συμμετέχει κατά ποσοστό ίσο με την αναλογία της στο συνολικό εμβαδόν της ενιαίας πλέον ιδιοκτησίας.
Με άλλη διάταξη δίνεται η δυνατότητα να αποδεικνύεται ο μη δασικός χαρακτήρας μιας έκτασης από το απόσπασμα του δασικού χάρτη χωρίς να υπάρχει υποχρέωση σύνταξης τοπογραφικού διαγράμματος. Η ρύθμιση αφορά κυρίως σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης, μη άρτια και μη οικοδομήσιμα ή ακίνητα που προέρχονται από αναδασμό και διανομή, των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.
Με το νομοσχέδιο παρατείνεται μέχρι το 2020 η δυνατότητα τακτοποίησης όλων των συνοδών κατασκευών θρησκευτικών χώρων που βρίσκονται εντός εκτάσεων που προσταυτεύονται από τη δασική νομοθεσία.
Παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνει και παρατάσεις για την υποβολή αντιρρήσεων, αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων, αιτήσεων εξαγοράς ή έγκρισης κατά των δασικών χαρτών. Συγκεκριμένα, μετατίθεται για τις 30 Αυγούστου 2019 η καταληκτική ημερομηνία σε περιοχές Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Κυκλάδων, Δράμας, Κοζάνης και Μαγνησίας. Πρόκειται για όλες εκείνες τις περιοχές όπου ο δασικός χάρτης αναρτήθηκε από τις 19 Οκτωβρίου 2018 έως την 1η Μαρτίου 2019.
Με πληροφορίες από εφημερίδα Δημοκρατία