Ειδικότερα, τη διευκόλυνση περισσότερων επιχειρήσεων να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών τους, αμβλύνοντας τον περιορισμό του νομοσχεδίου ότι δεν πρέπει να έχουν πάνω από το 85% των οφειλών τους σε μία τράπεζα, προανήγγειλε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας για αύξηση του 85% και για προσπάθεια να μην υπάρχει καθόλου τέτοιος περιορισμός.
Την προαναγγελία έκανε ο κ. Κουρμούσης κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.), Κωνσταντίνο Κόλλια για το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και των οφειλών των επιχειρήσεων στο Δημόσιο.
Ο κ. Κόλλιας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα καταστήσουν το μηχανισμό περισσότερο ευέλικτο και δικαιότερο για την πλειονότητα των οφειλετών.
Στόχος είναι η διεύρυνση όσων δικαιούνται να υπαχθούν σε αυτόν, ώστε και να επωφεληθούν περισσότεροι οφειλέτες, και το Δημόσιο και οι τράπεζες να εισπράξουν περισσότερα χρήματα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κόλλιας πρότεινε:
- Να μπορούν να υπαχθούν στο μηχανισμό και ελεύθεροι επαγγελματίες
- Να απαλειφθεί το όριο υπαγωγής στη ρύθμιση για απαιτήσεις από έναν πιστωτή
- Να αυξηθεί το διάστημα της τριετίας σε πενταετία, μέσα στο οποίο ο οφειλέτης πρέπει να έχει τουλάχιστον μία κερδοφόρα χρήση, ώστε να έχει δικαίωμα υπαγωγής
Επίσης, ο πρόεδρος του Ο.Ε.Ε. κατέθεσε δύο ακόμα προτάσεις σχετικά με το ρόλο των οικονομολόγων στο μηχανισμό, για τις οποίες ο κ. Κουρμούσης διαβεβαίωσε ότι ο εμπειρογνώμονας, που εκπονεί την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη και το σχέδιο αναδιάρθρωσης των οφειλών, θα είναι αποκλειστικά οικονομολόγος και επιπλέον ο οφειλέτης ή κάθε συμμετέχων πιστωτής θα μπορεί να εκπροσωπείται προαιρετικά και από οικονομολόγο.