Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι Τούρκοι προτίμησαν να μείνουν εκτός «Ramstein Flag 24» παρά να καταθέσουν σχέδια πτήσης στο FIR Aθηνών

Η Τουρκία τελικά ενημέρωσε πως δεν θα συμμετάσχει στην μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ, την «Ramstein Flag 2024».

Ο λόγος είναι ότι αρνείται πεισματικά να καταθέσει σχέδια πτήσης για τα 7 τουρκικά μαχητικά F-16 και το ιπτάμενο τάνκερ που θα έστελνε στην αεροπορική άσκηση της συμμαχίας.

Η Τουρκία ποντάριζε πως το ΝΑΤΟ θα πιέσει την Ελλάδα να αποδεχτεί να επιτραπεί να πετάξουν τα τουρκικά μαχητικά με ΝΑΤΟικό καπέλο, αλλά η Αθήνα παρέμεινε σταθερή στις θέσεις της ότι όλα τα αεροσκάφη και συμμετέχουσες χώρες θα πρέπει να καταθέσουν σχέδιο πτήσης των αεροσκαφών τους στο ελληνικό FIR.

Η Άγκυρα μην θέλοντας προφανώς να αναγνωρίσει τις ελληνικές θέσεις και κυριαρχία στο Αιγαίο έστειλε σχετική ενημέρωση τελικά στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο πως δεν θα συμμετάσχει.

Nέες πυρηνικές απειλές Πούτιν: «Διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επιθετικότητας εναντίον της Ρωσίας»

Σύμφωνα με είχε προηγηθεί σειρά συζητήσεων και η Άγκυρα είχε αποδεχθεί αρχικά το technical arrangement, ωστόσο τελικά όπως φαίνεται δεν κατέστη δυνατό να ξεπεραστεί το εμπόδιο της κατάθεσης σχεδίων πτήσεων εντός του FIR Αθηνών και συνδέονται με τη ρητορική της Τουρκίας σε σχέση με τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας στα 10 ναυτικά μίλια, αλλά και το θέμα του δικαιώματος Έρευνας και Διάσωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι η μόνη που αρνήθηκε – τελικά – τη συμμετοχή στην άσκηση από τις 13 συνολικά χώρες που επρόκειτο να συμμετάσχουν, παρά το γεγονός ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί στην Ανδραβίδα. Ωστόσο για την Άγκυρα φαίνεται ότι οι όροι δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί ακόμα και αν τα σενάρια της άσκησης αφορούν κυρίως το Ιόνιο και τη Νότια Πελοπόννησο μέχρι το Λακωνικό Κόλπο.

 Ramstein Flag 24

Η «Ramstein Flag 24» είναι μια άσκηση υψηλού επιπέδου, που γίνεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Είναι σχεδιασμένη για να ενισχύσει τις ικανότητες τακτικής λήψης αποφάσεων των Κοινών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε ένα σύνθετο και δυναμικό επιχειρησιακό περιβάλλον με κύριο στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα, τη δέσμευση και την ικανότητα της.

Η άσκηση θα περιλαμβάνει αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των F-35, F-16V, Rafale και άλλων πλατφορμών, με τα μαχητικά και ενισχυτικά αεροσκάφη που θα λάβουν μέρος να είναι περισσότερα από 140.

Για να βελτιωθεί η αλληλεπίδραση με τους φίλους της αεροπορικής ιδέας, προγραμματίζονται δύο Spotters days, για τα ΜΜΕ, την Τρίτη 1η Οκτωβρίου και την Τρίτη 8η Οκτωβρίου.

Η ΝΑΤΟική άσκηση «Ramstein Flag 24» αναμένεται να διεξαχθεί χωρίς την Τουρκία από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2024 στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των Συμμάχων.

Tags
Back to top button