Η Τουρκία αποφάσισε να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις του νόμου CAATSA, και να ενσωματώσει τους S-400 στην δομή αεράμυνας της, απαντώντας και
<blockquote class="twitter-tweet" data-media-max-width="560"><p lang="en" dir="ltr">🇹🇷<a href="https://twitter.com/hashtag/S400?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#S400</a> Gets Integrated into Turkish Air Defence Structure<a href="https://twitter.com/aselsan?ref_src=twsrc%5Etfw">@aselsan</a> includes the S-400 long-range air defence system in HAKİM 100 Air Command and Control System's structure alongside indigenous air defence systems.<a href="https://twitter.com/NATO?ref_src=twsrc%5Etfw">@NATO</a><a href="https://t.co/PcOsEwE0Hw">https://t.co/PcOsEwE0Hw</a></p>— TurDef (@turdefcom) <a href="https://twitter.com/turdefcom/status/1872165884053401831?ref_src=twsrc%5Etfw">December 26, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
Το όλο σχέδιο αναλαμβάνει η τουρκική εταιρεία ASELSAN, και περιλαμβάνει το σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-400, στην ενσωμάτωση του στην δομή του Συστήματος Αεροπορικής Διοίκησης και Ελέγχου HAKİM 100 παράλληλα με τουρκικά συστήματα αεράμυνας.
Το φυλλάδιο για το HAKİM 100 δείχνει το σύστημα που συνδέει ραντάρ και συνδέσμους δεδομένων σε χρήση με αεροσκάφη, πλοία και συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-400.
Το S-400 τοποθετείται παράλληλα με το εγχώριο τουρκικό αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας SİPER στο ίδιο επίπεδο επίγειας αεράμυνας.
Εκτός από τους S-400, αξίζει επίσης την προσοχή η παρουσία πολεμικών πλοίων οπλισμένων με πυραύλους HİSAR και UAV.
Το HAKİM 100 Air Command and Control System παρέχει μια προσέγγιση C4ISR συγκεντρώνοντας αισθητήρες, στοιχεία επικοινωνίας και υποστήριξης αποφάσεων ενοποιημένα σε ένα σύστημα .
Συστήματα ΝΑΤΟ και συμμαχικά μέσα μπορούν επίσης να ενσωματωθούν στη δομή του HAKİM 100, γράφουν οι Τούρκοι.
Διαθέτοντας σύντηξη αισθητήρων και ταξινόμηση απειλών, το σύστημα HAKİM 100 μπορεί να πάρει την βέλτιστη απόφαση και να κατευθύνει (συστήματα αεράμυνας ή αεροσκάφη αναχαίτισης) μέσω ειδικών αλγορίθμων ενεργοποιώντας τα οπλικά συστήματα.
Χοντρό παρασκήνιο για S-400 με νέο τουρκικό αίτημα "βόμβα" στις ΗΠΑ για αγορά 40 μαχητικών F-35
με αναφορές για παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των S-400.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να έχουν παρουσιάσει μια πρόταση για μια λύση που θα επιτρέψει στην Τουρκία να ξαναρχίσει τις αγορές F-35.
Το σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει μεταφορά του ελέγχου των συστημάτων S-400 στις ΗΠΑ, επιτρέποντας παράλληλα στην Τουρκία να διατηρήσει τα συστήματα στο έδαφός της.
Αυτό θα παρείχε στις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το ρωσικό σύστημα αεράμυνας ενώ παράλληλα θα επέτρεπε στην Τουρκία να αποκτήσει ξανά πρόσβαση σε στρατιωτική τεχνολογία αιχμής.
Ωστόσο, αυτό το σχέδιο φαίνεται τώρα όλο και πιο απίθανο αφού ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε για άλλη μια φορά ότι οι «τριβές» μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον για το ζήτημα των S-400 έχουν επιλυθεί.
Σύμφωνα με τον Γκιουλέρ, «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον αντιρρήσεις για τη χρήση των S-400 από την Τουρκία».
Ο Τούρκος ΥΠΑΜ πρόσθεσε ότι το σύστημα αεράμυνας S-400 θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Τουρκία σε κατάσταση μάχης μέσα σε μόλις 12 ώρες, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.
Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας βασίζεται εδώ και πολύ καιρό σε ένα στόλο μαχητικών F-16, πολλά από τα οποία θεωρούνται πλέον ξεπερασμένα.
Έτσι καθώς ο τουρκικός στρατός εκσυγχρονίζεται, η απόκτηση 40 F-35 θα ενισχύσει δραματικά τις μαχητικές του ικανότητες.
Τα F-35 θα έδιναν στην Τουρκία ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα στην περιφερειακή αεροπορική υπεροχή, ιδιαίτερα καθώς η χώρα συνεχίζει να εμπλέκεται σε περίπλοκες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, η επανεισαγωγή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 είναι ένα αποτέλεσμα που πολλοί θα καλωσόριζαν, όχι όμως το Ισραήλ για τους δικούς του λόγους, ειδικά μετά την απειλή κατά τη Ιερουσαλήμ.