Οι πολίτες του Μπαχρέιν, η χώρα των οποίων φιλοξενεί τον 5ο αμερικανικό στόλο και μια βρετανική βάση, καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο.
Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.
Σε αυτό το μικρό βασίλειο του Κόλπου, βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, η απουσία των δύο μεγαλύτερων ομάδων της αντιπολίτευσης, της σιιτικής Al-Wefaq και της κοσμικής Waad καθώς έχουν απαγορευτεί από την κυβέρνηση, προκάλεσε πολλές εκκλήσεις για μποϊκοτάζ.
Ο βασιλιάς Χαμάντ κάλεσε τους ψηφοφόρους να λάβουν μέρος στις εκλογές, στις οποίες τελικά 293 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις 40 έδρες του κοινοβουλίου. Οι βουλευτικές εκλογές συμπίπτουν με τις δημοτικές.
Πριν από την ψηφοφορία, τουλάχιστον έξι άτομα συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκε η κατηγορία της "παρεμπόδισης της εκλογικής διαδικασίας", σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μπαχρέιν.
Ένας από αυτούς, ο Αλι-Ρασίντ αλ-Ασίρι, πρώην βουλευτής του Al-Wefaq, έγραψε στο Twitter ότι ο ίδιος και η οικογένειά του θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές, σύμφωνα με το Bahrain Institute for Rights and Democracy (Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία του Μπαχρέιν) που εδρεύει στο Λονδίνο.
Στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης, το Μπαχρέιν συγκλονίστηκε από ταραχές το 2011, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν τις διαμαρτυρίες σιιτών που ζητούσαν συνταγματική μοναρχία και πρωθυπουργό που θα προέρχεται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η χώρα που έχει περίπου 1,4 εκατομμύρια κατοίκους κυβερνάται από σουνίτες. Ο πληθυσμός είναι στην πλειονότητά του σιιτικός, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις που αμφισβητεί η κυβέρνηση.
Από το 2011, πολλοί αντιφρονούντες φυλακίστηκαν, όπως ο σεΐχης Αλί Σαλμάν, πρώην αρχηγός του Al-Wefaq, ενώ από εκατοντάδες έχει αφαιρεθεί η εθνικότητά τους.
Ο σεΐχης Αλί Σαλμάν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στις 4 Νοεμβρίου για "κατασκοπεία" υπέρ του Κατάρ, μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε παρωδία από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Μπαχρέιν είναι ένας από τους συμμάχους της Σαουδικής Αραβίας που διέκοψε τις σχέσεις του με το Κατάρ το 2017, κατηγορώντας το εμιράτο για υποστήριξη των ισλαμιστών ριζοσπαστών και για εγγύτητα με το Ιράν.
Χθες, Παρασκευή, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε μεγάλη "ανησυχία" για την καταστολή των διαφωνούντων που "φυλακίζονται, εκφοβίζονται και εξαναγκάζονται να σιωπούν" στο Μπαχρέιν. Οι δημόσιες προσωπικότητες της σιιτικής κοινότητας "αποτέλεσαν στόχο κατά δυσανάλογο τρόπο" στην προεκλογική εκστρατεία, κατήγγειλε η μκο, καλώντας τις αρχές "να τερματίσουν την αυξανόμενη καταστολή".