Τις τελευταίες ημέρες, ενώ στην Ουάσινγκτον ή το Κογκρέσο έλαβε χώρα λίγος ουσιαστικός διάλογος για την κρίση στο Ιράν, το αμερικανικό κοινό ήταν απασχολημένο σε απευθείας σύνδεση και στα σαλόνια του συζητώντας την αξία ή την έλλειψη της κλιμάκωσης και του ενδεχόμενου πολέμου με το Ιράν.
Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλές άλλες περιπτώσεις του αμερικανικού εξωτερικού πολιτισμού, αυτό είναι συνήθως μια «συζήτηση» που στερείται του αναγκαίου πρόσφατου ιστορικού πλαισίου ή της εκτίμησης για το πώς το φαινόμενο ντόμινο των απειλών που αντιμετωπίζει σήμερα η αμερικανική ασφάλεια προκλήθηκε συχνά από προηγούμενη αμερικανική δράση.
Εν προκειμένω, δεν αναγνωρίζεται αρκετά συχνά στον δημόσιο διάλογο ότι ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάτω από τη νεοσυντηρητική κυβέρνηση Μπους που έδωσαν στο Ιράκ την «ιρανική επιρροή» και τους κληρικούς Σιίτες, κατά πρώτο λόγο.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ένας κοσμικός Σουνίτης δικτάτορας που ήταν επικεφαλής πληθυσμού πλειοψηφίας Σιιτών και ήταν ο Νο1 εχθρός του Ιράν. Η παράνομη και εγκληματική εισβολή και ανατροπή του 2003 του Σαντάμ, είχε ως άμεσο όφελος για την Τεχεράνη να παραδώσει στον Αγιατολάχ το μεγαλύτερο δώρο στο Ιράν.
Και οι νεοσυντηρητικοί στο εσωτερικό του αμερικανικού κράτους της εθνικής ασφάλειας προσπαθούν από καιρό να διασώσουν την αποτυχημένη κληρονομιά τους στο Ιράκ από τη μάταιη προσπάθεια να προσπαθήσουν να περιορίσουν το Ιράν και να επαναφέρουν την κυριαρχία των Σιτών στη Βαγδάτη, όπως αναφέρει ο Seymour Hersh αφού από το 2006 προέβλεψε με ακρίβεια τον «μακρύ πόλεμο» κατά του άξονα Χεζμπολάχ-Δαμασκού-Βαγδάτης-Τεχεράνης, ο οποίος θα ξεδιπλώνονταν, ειδικά στη Συρία τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Για να «τοποθετήσουν» τα δραματικά γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας στην σωστή βάση, είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε, όπως επεσήμανε ο Scott Horton του Ινστιτούτου Ελευθερίας, ότι «οι Η.Π.Α. βομβαρδίζουν το Ιράκ για 29 χρόνια και φαίνεται ότι αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμα».
Παρακάτω είναι ένα βασικό χρονοδιάγραμμα που συντάχθηκε από τον Χόρτον για την ιστορία , όπου το Ιράκ υπόκειται συνεχώς σε αμερικανικούς βομβαρδισμούς και παρεμβάσεις
-Ιράκ I: Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1991 (γνωστός και ως Πόλεμος του Κόλπου, Επιχείρηση Θύελλα της Ερήμου, απελευθέρωση του Κουβέιτ)
-Πόλεμος στο Ιράκ I 1/2: Φεβρουάριος 1991-Μάρτιος 2003 .Ο υπόλοιπος χρόνος με Μπους (πατέρα), Μπιλ Κλίντον, οικονομικοί αποκλεισμοί και βομβιστικές επιθέσεις χωρίς τέλος.
-Ιράκ ΙΙ : Μάρτιος 2003-Δεκέμβριος 2011 , γνωστός και ως Επιχείρηση Ιρακινή Ελευθερία, εισβολή του Μπους (υιου) και πόλεμος για τη Σιιτική πλευρά
-Ιράκ ΙΙΙ: Αύγουστος 2014-Δεκέμβριος 2017 , ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο η Αμερική είχε βοηθήσει να οικοδομηθεί στη Συρία, αλλά στη συνέχεια ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο για να το καταστρέψει, εξ ονόματος της σιιτικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη, αφού το ISIS είχε καταλάβει τα πρωτίστως σουνιτικά δυτικά της χώρας στις αρχές του καλοκαιριού του 2014 και δήλωσε το ισλαμικό κράτος «Χαλιφάτο»
-Πόλεμος στο Ιράκ III 1/2: Δεκέμβριος 2017-Ιανουάριος 2020 .Ο «πόλεμος» κατά των υπολειμμάτων του ISIS.
-Ιράκ IV : Τώρα;
Πάντως, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Αντέλ Αμπντούλ-Μάχντι, ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, να αποφασίσει τον μηχανισμό αποχώρησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή. Όπως ανακοινώθηκε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με πρωτοβουλία του Μάικ Πομπέο το βράδυ της Πέμπτης, ο Αντέλ Αμπντούλ-Μάχντι ζήτησε να αποσταλεί στη Βαγδάτη ομάδα η οποία θα διαμορφώσει το σχέδιο αποχώρησης των Αμερικανών από τη χώρα, λίγες μόλις ημέρες μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης με αεροπορική επιδρομή στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του τόνισε ότι απορρίπτει όλες τις κατηγορίες για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, τόσο όσον αφορά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί όσο και αυτές που αποδίδονται στις ιρανικές δυνάμεις που έπληξαν αμερικανικούς στόχους στο έδαφός του.