Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι γρίφοι για τους κομάντος που «σημάδευαν» τον Ερντογάν

Αυστηρά μέτρα φύλαξης έχουν ληφθεί για τους δύο Τούρκους στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στις 17 Φεβρουαρίου στην Ορεστιάδα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του «Εθνους της Κυριακής», οι κρατούμενοι φυλάσσονται σε μυστική τοποθεσία στην περιοχή του Εβρου, καθώς η υπόθεσή τους αξιολογήθηκε ως «υψηλού κινδύνου» – δεδομένης και της φερόμενης εμπλοκής τους σε εκπαιδευμένη ομάδα κομάντος του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας. Οι δύο επίλεκτοι βατραχάνθρωποι εισήλθαν στη χώρα μας τη 15η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ένας διακινητής τούς βοήθησε να περάσουν παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο.

Δύο ημέρες μετά την είσοδό τους στη χώρα μας, οι κομάντος του τουρκικού στρατού εμφανίστηκαν στο αστυνομικό τμήμα Ορεστιάδας και παραδόθηκαν, δηλώνοντας «ένοχοι» για παράνομη είσοδο. Αμεσα σήμανε συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. και δόθηκαν εντολές να κρατηθούν οι στρατιωτικοί, να ληφθούν καταθέσεις και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναζήτησης των στοιχείων τους στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων.

Ερευνες
Παράλληλα ενημερώθηκαν και τα συναρμόδια υπουργεία και η κυβέρνηση, καθώς και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Από τις έρευνες των αστυνομικών υπηρεσιών προέκυψε ότι οι δύο στρατιωτικοί είναι οι Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, με βαθμούς κελευστή και αρχικελευστή, οι οποίοι αναζητούνταν από τις τουρκικές Αρχές.

Το θρίλερ συνεχίστηκε στις 20 Φεβρουαρίου, όταν οι κομάντος εμφανίστηκαν ενώπιον της αρμόδιας υπηρεσίας ασύλου και υπέβαλαν σχετικό αίτημα, συνοδευόμενοι από δικηγόρο, έναν 35χρονο νομικό ο οποίος έχει αναλάβει κατά το παρελθόν υποθέσεις χορήγησης ασύλου.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και το αίτημά τους θα παραπεμφθεί σε Πρωτοβάθμια Επιτροπή, αρμόδια για αιτήματα ασύλου. Στη συνέχεια θα περάσουν από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, ενώ αναμένεται να αποσταλεί από τις τουρκικές Αρχές αίτημα έκδοσης των δύο στρατιωτικών.

Αρμόδια είναι η Εισαγγελία Εφετών, η οποία και θα εξετάσει το τουρκικό αίτημα, όταν και εφόσον φθάσει στην Αθήνα.

Αν τα στοιχεία του φακέλου που θα αποστείλουν οι Τούρκοι κριθούν επαρκή θα κληθεί το αρμόδιο δικαστήριο να αποφασίσει εάν θα εκδώσει τους Τούρκους κομάντος. Νομικοί κύκλοι εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η δικαστική απόφαση υπερισχύει των επιτροπών ασύλου.

Οι κομάντος που ζητούν άσυλο από τη χώρα μας κατηγορούνται για απόπειρα κατάλυσης του πολιτεύματος της Τουρκικής Δημοκρατίας και απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επιπλέον βαρύνονται για συμμετοχή στην επονομαζόμενη «Διμοιρία Θανάτου», στην οποία έχει αποδοθεί η επιχείρηση σύλληψης ή δολοφονίας του Ερντογάν τη νύχτα της 15ης Ιουλίου του 2016, ενώ βρισκόταν στη Μαρμαρίδα.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, οι μυστικές υπηρεσίες της γείτονος τούς κατηγορούν ότι είναι μέλη επίλεκτης ομάδας βατραχανθρώπων με ειδική εκπαίδευση για αποστολές δολοφονίας, που τη βραδιά της απόπειρας πραξικοπήματος τούς ανατέθηκε να καταλάβουν το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα, τα ονόματα και οι φωτογραφίες τους είχαν δημοσιευθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας, καθώς αναζητούνταν να συλληφθούν και να δικαστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Τουρκία έχει ξεκινήσει η δίκη της επονομαζόμενης Διμοιρίας του Θανάτου, στην οποία φέρονται να μετείχαν συνολικά 47 στρατιωτικοί, εκ των οποίων οι 44 είναι παρόντες στη δίκη, με τους υπόλοιπους τρεις να δικάζονται ερήμην.

Διαφεύγει ένας
Μετά τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Εβρο, ο αριθμός των κατηγορουμένων που βρίσκονται υπό κράτηση φθάνει τους 46, με έναν υπολοχαγό να διαφεύγει της σύλληψης.

Σύμφωνα με τα σχετικά τουρκικά δημοσιεύματα, οι δύο στρατιωτικοί είχαν μεταβεί τη 15η Ιουλίου στο ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα, στο οποίο διέμενε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η ομάδα των βατραχανθρώπων αποτελούνταν από πέντε άτομα, στην οποία μετείχε και ένας υπολοχαγός με τα στοιχεία Α.Σ. που είχε καταφέρει να διαφύγει αλλά μετά συνελήφθη.

Οι κομάντος που αναζητούνταν από τις Αρχές της Τουρκίας είναι οι Αχμέτ Τσαμόγλου, Γουσέλ Οζκάν, Μουσταφά Οζέλ και οι δύο που πλέον κρατούνται στην Ελλάδα, Χαλίτ Τσετίν, Φατίχ Αρίκ.

Στην επιχείρηση δολοφονίας κατά του Τούρκου προέδρου, όπως ισχυρίζονται οι τουρκικές Αρχές, είχαν πάρει μέρος τουλάχιστον 40 κομάντος, ενώ αρκετοί είχαν σταλεί σε καίριους στόχους, όπως το αστυνομικό μέγαρο και το κτίριο των μυστικών πληροφοριών.

Η ομάδα που ανέλαβε να επιτεθεί στο ξενοδοχείο της Μαρμαρίδας κατηγορείται ότι είχε πραγματοποιήσει προπαρασκευαστικές ενέργειες για την επιχείρηση, με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να έχει δηλώσει ότι ένα μέλος της ομάδας βατραχανθρώπων είχε απαθανατιστεί από κάμερα ασφαλείας ενός μανάβικου, σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο, να προσποιείται τον τουρίστα, με σορτς και παντόφλες, αγοράζοντας μπισκότα, ενώ ανήκε στους πραξικοπηματίες.

Για την απόπειρα πραξικοπήματος και την επιχείρηση δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκινήσει η δίκη των στρατιωτικών με 45 κατηγορουμένους να βρίσκονται ήδη υπό κράτηση από τις τουρκικές Αρχές.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη υπόθεση, επισήμανε στο «Εθνος» ότι οι γκιουλενιστές προσπαθούν να καταστήσουν την Ελλάδα πεδίο επίλυσης των διαφορών τους με τον Ερντογάν. «Οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν στενά τις ενέργειες αυτές και είναι αυτονόητο ότι δεν θα επιτρέψουν να «μεταφερθούν» στη χώρα οι εσωτερικές έριδες της Τουρκίας», προσθέτει στο «Εθνος» η ίδια πηγή ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή, μυστήριο παραμένει πού κρύβονταν όλο αυτό το διάστημα οι δύο κομάντος που φέρονται να μετείχαν στη Διμοιρία Θανάτου.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα είχαν διαφύγει από τη Μαρμαρίδα και τα ίχνη τους είχαν χαθεί. Επί επτά μήνες οι δύο Τούρκοι είχαν εξαφανιστεί, μολονότι αναζητούνταν από τις τουρκικές Αρχές.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που δεν έχουν επαληθευτεί, ερευνάται εάν είχαν επιχειρήσει πριν από μερικούς μήνες να περάσουν στην Ελλάδα διά θαλάσσης, είτε χρησιμοποιώντας ταχύπλοα είτε με διακινητές προσφύγων. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ήρθαν στο φως βίντεο από τη μάχη της Μαρμαρίδας. Βαριά οπλισμένοι κομάντος έχουν απαθανατιστεί από κάμερες ασφαλείας να προσεγγίζουν το ξενοδοχείο.

Σκληρή μάχη
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ερντογάν, είχε πραγματοποιηθεί σκληρή μάχη μεταξύ κομάντος που προστάτευαν τον πρόεδρο της Τουρκίας και πραξικοπηματίες κομάντος. Τα τουρκικά μέσα είχαν αναφέρει ότι οι στρατιωτικοί είχαν φτάσει στη Μαρμαρίδα με τρία ελικόπτερα που είχαν απογειωθεί από την περιοχή της Σμύρνης, ενώ είχαν πλήξει με ρουκέτα από αεροσκάφος το ξενοδοχείο. Εικόνες από το εσωτερικό του τουριστικού θέρετρου είχαν δείξει μεγάλες καταστροφές, με τα σημάδια στους τοίχους από εκρήξεις και σφαίρες να μαρτυρούν τη σφοδρότητα της μάχης.

Η Εισαγγελία της Αγκυρας έχει προτείνει την ποινή των ισόβιων δεσμών για τους 47 Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι δικάζονται για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Περισσότεροι από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, όταν ομάδα στρατιωτικών αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

ethnos.gr

Tags
Back to top button