Μυθικοί θησαυροί σ’ ένα έρημο νησί… Θα μπορούσε να ήταν η αρχή ενός όμορφου παραμυθιού. Κι όμως, οι θησαυροί υπάρχουν στ’ αλήθεια. Πρόκειται για πολλές εκατοντάδες κιβώτια γεμάτα με χρυσά νομίσματα, πολύτιμες πέτρες κι ένα σωρό άλλα τιμαλφή, που είχαν ταφεί στο νησί El Coco του Ειρηνικού Ωκεανού, 800 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Κόστα Ρίκα.
Πληθώρα εγγράφων και σοβαρών μαρτυριών αποδείκνυαν ότι ο πειρατής Henry Morgan, αλλά και ο Σκωτσέζος πλοίαρχος Thompson, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, είχαν θάψει εκεί τα λάφυρά τους.
Ο Ζαν Πορτέλ, που στα 27 του χρόνια έχει κάνει ήδη δυο φορές τον γύρο του κόσμου, ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει το όνειρό του: να ανακαλύψει τους χαμένους θησαυρούς των θρυλικών πειρατών, που βρίσκονταν στο εξωτικό νησί El Coco. Ο Ζαν Πορτέλ, μαζί με τον Κλοντ Σαλί και τον Ρομπέρ Βερνιές ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν για τη μεγάλη περιπέτεια την 1η Οκτωβρίου του 1962 από το λιμάνι του Puntarenas της Κόστα Ρίκα .
Σύμφωνα με τον Ζαν Πορτέλ, που οργάνωνε όλες τις λεπτομέρειες του φιλόδοξου ταξιδιού, επρόκειτο να εντοπίσουν ασύλληπτες ποσότητες χρυσού και εξηγούσε:
«Ας πάρουμε το παράδειγμα του Σκωτσέζου πλοιάρχου William Thompson. Το 1845, όταν οι Ισπανοί διώχθηκαν από τη Νότια Αμερική, εκείνος βρισκόταν με το πλοίο του «Mary Dear» στο Καλάο της Ινδονησίας. Οι οικογένειες των πλούσιων κατακτητών, που είχαν φύγει από τη Λίμα του Περού, τον ικέτευσαν να τους πάρει μαζί του. Δυο μέρες και δυο νύχτες οι υπηρέτες τους φόρτωναν ασταμάτητα κάσες στο αμπάρι. Το πλοίο ανοίχτηκε στη θάλασσα, αλλά το πλήρωμα κι ο καπετάνιος μαγεύτηκαν από τον αμύθητο πλούτο που μετέφεραν κι έτσι, έσφαξαν τους επιβάτες και τους πέταξαν στον ωκεανό. Ύστερα, ο πλοίαρχος Thompson έκρυψε τα κιβώτια σ’ ένα υποβρύχιο σπήλαιο στον Κόλπο της Ελπίδας στο El Coco».
Ο Ζαν Πορτέλ ισχυριζόταν ότι υπήρχαν πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες για το ακριβές σημείο του θησαυρού: «Σε βάθος 10 γυαρδών, ανάμεσα σε δυο νησάκια, κάνεις 350 βήματα στην όχθη του ρυακιού, στροφή 850 γυάρδες νοτιοανατολικά, έτσι ώστε η κορυφή, όταν δύει ο ήλιος τον Οκτώβριο, να σχηματίζει τη σκιά ενός αετού με τα φτερά του ορθάνοιχτα».
Επίσης, θεωρούσε ότι οι υπόλοιποι επίδοξοι εξερευνητές θα αδυνατούσαν να εντοπίσουν το σωστό σημείο, όπου βρισκόταν ο κρυμμένος θησαυρός, επειδή η δική του η ομάδα είχε αποκτήσει νέες πληροφορίες, που προέκυψαν από τη μετάφραση χαμένων εγγράφων και σύμφωνα με τις οποίες, το υποβρύχιο σπήλαιο είχε ένα είδος «καμινάδας», που ανέβαινε ως την επιφάνεια. Ακόμη, η ομάδα του Ζαν Πορτέλ θα ήταν εφοδιασμένη με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, όπως ανιχνευτή χρυσού.
Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο νησί μπορεί να αποθαρρύνει ακόμα και τους τολμηρότερους τυχοδιώκτες. Οι πειρατές, αφού έθαψαν με ασφάλεια εκεί τους θησαυρούς τους, επέστρεψαν μόνο και μόνο για να αδειάσουν ολόκληρα κιβώτια γεμάτα φίδια, ώστε να μη μπορεί κανένας παρείσακτος να επιβιώσει στο νησί. Μέχρι και σήμερα, ο τόπος είναι κατάμεστος με επικίνδυνα φίδια, η δε θάλασσα βρίθει καρχαριών.
Σκοπός της ομάδας των τριών νέων αντρών ήταν να παραμείνουν στο El Coco για 90 ημέρες και να επιστρέψουν πίσω στα σπίτια τους ζωντανοί, αλλά και πλούσιοι.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 25/07/1962…