Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας στην Κύπρο - Πως σκοπεύει να παρεμποδίσει τις γεωτρήσεις

Τα σχέδια της Άγκυρας για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων της Κύπρου είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες.

Άλλωστε είναι κάτι που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο «ηγέτης» των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

Γι αυτό το λόγο η Άγκυρα ψάχνει τρόπους για να «μπλοκάρει» και να παρενοχλήσει τα ενεργειακά σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσπαθώντας έτσι, να επιβάλει καθεστώς εκφοβισμού στην ανατολική Μεσόγειο. 

Οι κινήσεις αυτές δεν γίνονται μόνο για να στείλει μήνυμα στην Κύπριακή Δημοκρατία, αλλά κυρίως για να δείξει τη δυσαρέσκιά της και να πιέσει τους Δυτικούς «συμμάχους» της Κύπρου, ώστε να βρεθεί μία συμφέρουσα γι' αυτή λύση στο κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακής εφημερίδας ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας βρίσκονται πολλές επιλογές, ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν και πρακτικές δυσκολίες, που δεν μπορούν ποσώς να αγνοηθούν.

-Πρώτο, εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στις ίδιες περιοχές, όπου θα γίνονται οι γεωτρήσεις. Αυτή η επιλογή φαντάζει η πλέον επικρατέστερη. Θα προκαλεί ένταση και θα συντηρεί κλίμα εκφοβισμού.

-Δεύτερο, μελετά το ενδεχόμενο να κάνει δική της γεώτρηση, αλλά αυτό σήμερα θεωρείται σχεδόν αδύνατο, λόγω των δυνατοτήτων του γεωτρύπανου «Πορθητής». Εκτός κι εάν επιλέξει περιοχή κοντά στις ακτές, όπως είναι ο κόλπος της Αμμοχώστου, ο Απόστολος Ανδρέας ή κοντά στον Ακάμα.

Σημειώνεται συναφώς ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής», όπως και αυτό που συζητούν να αγοράσουν, δεν έχουν τη δυνατότητα να τρυπήσουν σε βαθιά νερά, όπως είναι αυτά νοτίως της Κύπρου. Επιπρόσθετο πρόβλημα είναι και η αποχώρηση του ξένου προσωπικού (Νορβηγοί) από τον «Πορθητή». Τούτο φαίνεται ότι έγινε επειδή είχαν προειδοποιηθεί -από τη Λευκωσία- πως εάν συμμετείχαν σε παράνομες έρευνες, γεωτρήσεις, θα είχαν κόστος με νομικές επιπτώσεις για τον καθένα χωριστά.

Είναι, πάντως, σαφές πως δεν πρόκειται να παρεμποδίσουν το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil καθώς το θαλασσοτεμάχιο 10 δεν είναι στις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» που έχουν δημιουργήσει. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πως δεν μπορούν για προφανείς λόγους να παρενοχλήσουν το γεωτρύπανο της ExxonMobil κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Αμερικανοί.

Οζερσάι ο διάδοχος του Ακιντζί.

Η Άγκυρα προορίζει ως διάδοχο του Ακιντζί τον Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος θεωρείται έμπιστος άνθρωπος του βαθέος κράτους του τουρκικού ΥΠΕΞ. Ο Οζερσάι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, υπό την καθοδήγηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και πραγματοποιεί συναντήσεις που θα έπρεπε να γινόντουσαν από τον κατοχικό ηγέτη.

Δεν είναι τυχαίο που κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Νέα Υόρκη ήταν ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Ακιντζί αν και ήταν εκεί δεν είχε, ίσως για πρώτη φορά, συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

Tags
Back to top button