Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν την… πόρτα στην προεκλογική εκστρατεία του Ταγίπ Ερντογάν εν όψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, προκαλώντας την οργή του προέδρου, ο οποίος τις κατηγορεί πως «εργάζονται για την απόρριψη των συνταγματικών αλλαγών στην Τουρκία».
Διά του εκπροσώπου του, δε, ο Ερντογάν, εξέφρασε «ανησυχία» για αυτό που αποκάλεσε αυξανόμενη ισλαμοφοβία στη «γηραιά ήπειρο».
Οι αρχές του καντονιού της Ζυρίχης ανακοίνωσαν ότι ζήτησαν από την ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ματαιώσει την προγραμματισμένη για την Κυριακή άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση.
Οι αρχές της Ζυρίχης επικαλούνται λόγους ασφαλείας, εν μέσω της έντασης εξαιτίας της ακύρωσης προεκλογικών συγκεντρώσεων στη Γερμανία, καθώς και στην Ολλανδία.
Ιδιαίτερα ενοχλημένος με τη στάση των Ευρωπαίων και παρά την υπόσχεση για εκτόνωση του κλίματος μετά τη συνάντησή του με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Τσαβούσογλου επανήλθε στη σκληρή ρητορική του, αναγκάζοντας την Ανγκελα Μέρκελ να απαντήσει εξίσου αιχμηρά. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις επίμαχες δηλώσεις Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά: «Οι Γερμανοί έμειναν στον όρο «ναζί» (…) Δεν ισχυριζόμαστε ότι η κυβέρνηση είναι ναζιστική. Αλλά, είτε το θέλουμε είτε όχι, οι πρακτικές της μάς θυμίζουν πρακτικές εκείνης της εποχής». Πρόσθεσε, δε, ότι η Αγκυρα έχει ενημερώσει το Βερολίνο πως επιθυμεί να διοργανώσει περίπου 30 εκδηλώσεις στη Γερμανία και περιμένει τη διευθέτηση του ζητήματος.
Ο Τούρκος υπουργός καταφέρθηκε επίσης και εναντίον του Ολλανδού ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στη διοργάνωση προεκλογικών συγκεντρώσεων υπέρ του «ναι» στην Ολλανδία.
Για τον Βίλντερς
«Αυτό που κάνει ο Βίλντερς απέναντι στους αλλοδαπούς στην Ολλανδία, ποια διαφορά έχει με τους ναζί; Είναι ο ίδιος ναζί!» τόνισε ο Τσαβούσογλου. «Δεν φοβόμαστε τους ρατσιστές (…) και τους φασίστες», υπογράμμισε. Ο Τσαβούσογλου τόνισε μάλιστα ότι «κανείς» δεν μπορεί να τον εμποδίσει να πάει στην Ολλανδία, όπου ακυρώθηκε μια εκδήλωση υπέρ του Ερντογάν η οποία θα πραγματοποιούνταν το Σάββατο και στην οποία θα συμμετείχε.
Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ σχολίασε την προκλητική στάση της Αγκυρας λέγοντας: «Οσο δύσκολο κι αν είναι αυτήν τη στιγμή, δεν είναι προς το γεωπολιτικό μας συμφέρον, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, να αφήσουμε την Τουρκία, εταίρο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να απομακρυνθεί κι άλλο». Αναφερόμενη και στις δηλώσεις Ερντογάν περί ναζιστικών μεθόδων με αφορμή τις ακυρώσεις προεκλογικών συγκεντρώσεων του AKP στη Γερμανία, είπε ότι είναι «τόσο άτοπες» που δεν είναι καν άξιες σχολιασμού. Συμπλήρωσε δε ότι οποιαδήποτε διασύνδεση με τα εγκλήματα που διέπραξε ο εθνικοσοσιαλισμός κατά της ανθρωπότητας είναι ανεπίτρεπτη και κάλεσε τους Τούρκους πολιτικούς να σταματήσουν τους παραλληλισμούς με το ναζιστικό παρελθόν, ακόμη κι αν αυτοί γίνονται για προεκλογικούς λόγους εν όψει του δημοψηφίσματος, το οποίο παρεμπιπτόντως χαρακτήρισε «πέρα για πέρα προβληματικό». Αναφέρθηκε ακόμη στις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, που έχουν βγει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα. Αυτές αφορούν, όπως επεσήμανε, «ουσιαστικά ζητήματα δημοκρατίας και δικαίου», τα οποία η γερμανική κυβέρνηση βάζει κάθε τόσο στο τραπέζι στις επαφές της με την τουρκική πολιτική ηγεσία.
Στο σημείο αυτό η καγκελάριος τόνισε ότι η κυβέρνησή της καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση του Γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ. Η πλευρά Εντογάν βέβαια σήκωσε το γάντι και σχολίασε ότι σαφώς και υπάρχουν διαφορές, που αφορούν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι «Κούρδοι αντάρτες διατρέχουν ελεύθερα τη Γερμανία».
Μαρία Αδαμίδου
ethnos.gr