Δεν λέει να κλείσει η διαπραγμάτευση, ακόμη και με τις προτεινόμενες αυξήσεις φόρων από την πλευρά της κυβέρνησης. Οι απαιτήσεις, ειδικά από το ΔΝΤ, για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένουν μεγάλες και οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δανειστές δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι πάμε σε ένα “μείγμα” πολλών παρεμβάσεων σε τομείς που περιλαμβάνουν τόσο τη φορολογία, όσο όμως και τις δαπάνες του δημοσίου, δηλαδή τους μισθούς, αλλά και τα επιδόματα.
Έτσι και ενώ τα σενάρια για το αφορολόγητο ακόμη δίνουν και παίρνουν με την ελληνική πλευρά να ρίχνει σε πρώτη φάση το όριο λίγο κάτω από τις 7.000 ευρώ δηλαδή αφορολόγητο της τάξης των 1.500 με 1.700 ευρώ, έρχονται και σενάρια για αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 14% ή 15%.
Και αυτή η αύξηση ωστόσο δεν ικανοποιεί την πλευρά των δανειστών, που υπολογίζουν επιπλέον έσοδα της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Ακόμη μικρότερα θα είναι τα έσοδα με το μέτρο για τέλος ακινησίας των αυτοκινήτων, το νέο χαράτσι δηλαδή για όσους κατέθεσαν πινακίδες και έτσι προστίθενται στο καλάθι και άλλα μέτρα.
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η μείωση ή κατάργηση επιδομάτων όπως πχ το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και αρκετών ακόμα προνοιακών επιδομάτων. Η κυβέρνηση βέβαια δεν μιλάει για κατάργηση αλλά για ένταξή τους στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όμως κάτι τέτοιο θα σημάνει σημαντική μείωση των περισσότερων επιδομάτων.
Έτσι για ακόμη μια φορά όλα φαίνεται να καταλήγουν στις δαπάνες του Δημοσίου που αφορούν στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων.
Έτσι όλα δείχνουν ότι προωθείται το “πάγωμα” στα ειδικά μισθολόγια, ενώ είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο μείωσης των αποδοχών στους νέους υπαλλήλους που προσλαμβάνονται στο Δημόσιο.