Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι δεκατρείς χώρες που διαθέτουν αεροπλανοφόρα (εικόνες, βίντεο)

Δεκατρία πολεμικά ναυτικά σε όλο τον κόσμο, διατηρούν στις τάξεις τους τριάντα εννέα σκάφη, που οι ειδικοί, τις ιστοσελίδας janes.com που καταγράφει τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με στρατιωτικά θέματα, κατατάσσουν στον τύπο του αεροπλανοφόρου. Η τελευταία μάλιστα καταγραφή έγινε στις 16 Ιανουαρίου 2017.

Όπως ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο οι ΗΠΑ διαθέτουν τα περισσότερα έχοντας, χωρίς να υπολογίζουμε τα ελικοπτεροφόρα, περί τα δέκα ενεργά πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα, ικανά να μεταφέρουν μέχρι και 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Τα ελικοπτεροφόρα που διαθέτουν οι ΗΠΑ είναι εννέα και μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 25 ελικόπτερα και αεροσκάφη κάθετης αποπροσγείωσης. Το μέγεθος των αμερικανικών ελικοπτεροφόρων είναι συγκρίσιμο με εκείνο αεροπλανοφόρων άλλων χωρών.

Ακόμα όμως και αυτά τα «θηρία» των θαλασσών χωρίζονται σε κατηγορίες.

Ένας τρόπος κατάταξης είναι ανάλογα με την διαμόρφωση:

CATOBAR

Εκτοξεύουν τα αεροπλάνα με την χρήση καταπέλτη. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα

STOBAR

Σε αυτήν την κατηγορία τα αεροπλάνα απογειώνονται με την χρήση υπερυψωμένης ράμπας αλλά ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τα CATOBAR για την προσγείωση (χρήση γάντζου που επιβραδύνει άμεσα το αεροσκάφος)

STOVL

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όσα αεροπλανοφόρα είναι μικρού μεγέθους και τα αεροπλάνα που διαθέτουν είναι κάθετης αποπροσγείωσης

VTOL

Αυτά είναι τα σκάφη που εντάσσονται στην κατηγορία ελικοπτεροφόρα

Ένας άλλος τρόπος κατάταξης είναι ο τύπος της κινητήριας δύναμης, Αν δηλαδή είναι πυρηνοκίνητα ή η πρόωσή τους γίνεται με συμβατικές μηχανές.

Ο κατάλογος των εν ενεργεία αεροπλανοφόρων κατηγορίας CATOBAR ανα χώρα είναι ο εξής:

  • ΗΠΑ 10
  • Γαλλία 1
  • Βραζιλία 1

Στην δεύτερη κατηγορία STOBAR τα εν ενεργεία αεροπλανοφόρα είναι τα εξής:

  • Ρωσία 1
  • Κίνα 1
  • Ινδία 1

Στην τρίτη κατηγορία STOVL τα εν ενεργεία σκάφη έχουν ως εξής:

  • ΗΠΑ 9
  • Αυστραλία 2
  • Ιταλία 2
  • Ισπανία 1
  • Ταϊλάνδη 1

Στην κατηγορία αυτή αναμένεται να ενταχθούν μεταξύ 2017 και 2020 δύο σκάφη της Βρετανίας.

Σκάφη VTOL διαθέτουν οι εξής χώρες:

  • Γαλλία 3
  • Ιαπωνία 3
  • Αίγυπτος 2
  • Νότια Κορέα 1

Στην τελευταία αυτή κατηγορία αν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο αναμένεται να ενταχθεί και η Τουρκία με ένα ελικοπτεροφόρο που έχει εξαγγείλει πως κατασκευάσει.

Διαβάζοντας κανείς αυτούς τους καταλόγους διαπιστώνει πως μεγάλες χώρες που θα μπορούσαν να διαθέτουν μεγαλύτερα και περισσότερα αεροπλανοφόρα ή ελικοπτεροφόρα. Γιατί δεν γίνεται κάτι τέτοιο;

Ο λόγος έχει να κάνει τόσο με το κόστος που έχουν τέτοια σκάφη αλλά και με το δόγμα που ακολουθεί η κάθε χώρα.

Για παράδειγμα μέχρι και πρόσφατα Κίνα και Ρωσία ακολουθούσαν δόγμα που προέβλεπε την παράκτια άμυνα και όχι την υπερπόντια προβολή ισχύος όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ.

Tags
Back to top button