Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που καθορίζουν και τον ΕΝΦΙΑ σε ένα «παζάρι» κυβέρνησης και δανειστών

Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα παζάρια με τους δανειστές για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και οι παρεπόμενες ανατροπές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, εφόσον χρειαστούν για να διασφαλιστεί η βεβαίωση φόρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ για 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Από σήμερα όμως στις συσκέψεις στο Χίλτον τίθενται επί τάπητος και οι ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τα ανοιχτά ενεργειακά θέματα και οι αλλαγές που απαιτούνται να γίνουν στην Δημόσια Διοίκηση.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν πως τα τεχνικά κλιμάκια δείχνουν διάθεση να έχει κλείσει πριν το Eurogroup της 21ης Ιουνίου η τεχνική συμφωνία για τα προαπαιτούμενα –και ειδικά για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, έως την Πέμπτη 14 Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσει την σχετική απόφαση με την οποία θα οριστούν οι νέες τιμές των ακινήτων σε ολόκληρη την χώρα και, ταυτόχρονα, οι όποιες αλλαγές τυχόν απαιτηθούν στον ΕΝΦΙΑ.

«Ψήνονται» αυξήσεις φόρων

Με τα ως τώρα δεδομένα αυτά, δύο στις τρεις περιοχές της χώρας απειλούνται με αυξήσεις τιμών και φόρων. Μόνον 2.300 το πολύ, από τις συνολικά 10.216 περιοχές της χώρας όπου ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων, μπορεί να δουν τις τιμές της εφορίας να πέφτουν. Αντιθέτως, ενώ εκατομμύρια ιδιοκτήτες πίστευαν ή ήλπιζαν εδώ και 5 χρόνια ότι, λόγω της κατάρρευσης της κτηματαγοράς, θα μειωθούν μοιραία και οι τιμές που η εφορία καθορίζει στα ακίνητα, οι εισηγήσεις των ειδικών εκτιμητών έδειξαν ότι για το 60% (6.060 περιοχές) οι τιμές θα πρέπει κανονικά να αυξηθούν!

Αυτό σημαίνει, εμμέσως, ότι από τις αλλαγές που θα γίνουν, για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ο βασικός φόρος ΕΝΦΙΑ μένει ίδιος ή ενδεχομένως αυξάνεται. Για να αναπληρώσει τις απώλειες εσόδων από τις όποιες μειώσεις προκύψουν, η κυβέρνηση επιδιώκει να ρίξει τα βάρη σε όσους κατέχουν πάνω από ένα ακίνητο. Έτσι πολλοί θα είναι ίσως και εκείνοι που θα αναγκαστούν να πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, για την συνολική αξία των ακινήτων που διαθέτουν.

Μαζί με τον ΕΝΦΙΑ συμπαρασύρονται και δεκάδες άλλες επιβαρύνσεις που επιβάλλονται με βάση τα ακίνητα (από αγοραπωλησίες μέχρι γονικές παροχές και δωρεές) ενώ αντιθέτως άλλοι που κατέχουν ακίνητα σε ακριβά προάστια και πλήρωναν ήδη συμπληρωματικό φόρο, μπορεί να πληρώσουν πλέον λιγότερα σε φόρους, αφού σε τέτοιες περιοχές καταγράφονται και μειώσεις τιμών.

Προ-συμφωνία σε όλα μέχρι 1η Ιουνίου

Εκτός από τις νέες αντικειμενικές που θα «κλειδώσουν» τις επόμενες μέρες, το πρόγραμμα των συναντήσεων των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των Θεσμών για σήμερα προβλέπει:

– Ιδιωτικοποιήσεις: αναμένεται να καθοριστεί το πλάνο ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, αλλά και η τύχη των υπολοίπων τις οποίες «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ.

– Ενέργεια: δύσκολη υπόθεση παραμένει πάντα η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

– Δημόσιο: οι θεσμοί πιέζουν να προχωρήσει η τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο, με τους θεσμούς και κυρίως το ΔΝΤ να ανησυχούν για την κομματικοποίηση του Κράτους.

Tags
Back to top button