Μόλις οι Αρχές της κοσμικής κυβέρνησης της Αιγύπτου πληροφορήθηκαν το φιλότουρκο και αντιευρωπαϊκό κήρυγμα κινητοποιήθηκαν άμεσα.
Το υπουργείο Θρησκευτικών της Αιγύπτου έθεσε τον ιμάμη σε διαθεσιμότητα για τρεις μήνες.
Ο επίσημος λόγος της διαθεσιμότητας είναι ότι έκανε πολιτικό κήρυγμα μέσα σε τζαμί, αλλά ο ουσιαστικός λόγος είναι ότι κήρυξε υπέρ της Τουρκίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αποτελεί τον υπ΄ αριθμό ένα εχθρό της τωρινής κυβέρνησης της Αιγύπτου.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU, που κάνει εξωτερική πολιτική και διαδίδει τις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης παγκοσμίως (να τα ακούνε αυτά κάτι δικά μας «γίδια» που κοιμούνται όρθιοι), βρήκε αμέσως έναν απίθανο Αιγύπτιο σεΐχη, τον Σαλάμα Αμπντέλ Καούι, πρώην σύμβουλο του υπουργείου Θρησκευτικών (προφανώς επί περιόδου Μουσουλμανικής Αδελφότητας) και τον έβαλε να δηλώσει τα ακόλουθα:
«Αυτή είναι μια καταδικαστέα ενέργεια και δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί. Ο ιεροκήρυκας δεν πήρε πολιτική ή στασιαστική θέση. Πήρε μια θέση τιμής υποστηρίζοντας την Τουρκία, μια μουσουλμανική χώρα ενάντια σε μια ευρωπαϊκή χώρα», είπε και ρώτησε ρητορικά:
«Ο ιεροκήρυκας θα είχε τιμωρηθεί εάν είχε επιτεθεί στην Τουρκία;»
Φυσικά και όχι, απαντάμε αν και κανονικά δεν χρειάζεται αφού η ερώτηση είναι ρητορική.
Το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ορκισμένος εχθρός της κοσμικής κυβέρνησης του προέδρου της Αιγύπτου και καλού συμμάχου της Ελλάδας, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
Για την ακρίβεια ο Σίσι ήταν εκείνος που ανέτρεψε τους παρανοϊκούς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που είχαν εκλεγεί στην κυβέρνηση της Αιγύπτου κι εάν θυμάστε ψήφιζαν νόμους που επέτρεπαν τη νεκροφιλία.
Αυτοί οι δεισιδαίμονες, που εκλέχτηκαν μετά την «αραβική άνοιξη» με πρόεδρο τον Μόρσι, ήταν σύμμαχοι του Ερντογάν κι από κοινού σχεδίαζαν να κατακτήσουν τον κόσμο και να αναβιώσουν το χαλιφάτο.
Ο πρόεδρος Σίσι στην Αίγυπτο κρατά πρώτη γραμμή άμυνα απέναντι στους ισλαμιστές και δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα τον στηρίζει σθεναρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους διεθνείς οργανισμούς. Αυτό το γνωρίζει κι ο Ντόναλντ Τραμπ, για αυτό και τηλεφώνησε στον πρόεδρο Σίσι αμέσως όταν εκλέχτηκε και τώρα τον κάλεσε και στον Λευκό Οίκο.
Οι πρόγονοί μας Έλληνες είχαν εξαιρετικές σχέσεις με τους Αιγύπτιους (γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Αιγυπτίων είναι σήμερα οι Κόπτες χριστιανοί, που αποτελούν το 10% του αιγυπτιακού πληθυσμού).
Στα τέλη της δεκαετίας του 460 π.Χ., οι Αθηναίοι εκστράτευσαν στην Αίγυπτο για να την υποστηρίξουν στην επανάσταση της κατά της Περσίας.
Αν και τα ελληνικά σώματα είχαν επιτυχίες, δεν κατάφεραν να καταλάβουν την περσική φρουρά στη Μέμφιδα, παρά την πολιορκία 3 ετών. Τότε, οι Πέρσες αντεπιτέθηκαν, και η αθηναϊκή δύναμη πολιορκήθηκε για 18 μήνες, πριν εξολοθρευτεί.
Οι γεωπολιτικοί λόγοι που βάρυναν στην τότε απόφαση των Ελλήνων, πριν 25 αιώνες, να υποστηρίξουν την αιγυπτιακή επανάσταση κατά της Περσίας, που εκείνη την εποχή απειλούσε την Ελλάδα όπως σήμερα η Τουρκία, δεν έχουν αλλάξει. Η Αίγυπτος είναι ζωτικής σημασίας για τα εθνικά μας συμφέροντα.