Ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» στην Ουκρανία μετά τη ρωσική επέμβαση κατήγγειλε η προεδρία του του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ενός φορέα που διαθέτει διεθνείς παρατηρητές.
Η Πολωνία συγκάλεσε σήμερα νέα έκτακτη συνεδρίαση, μετά την έναρξη από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, της επέμβασης στην Ουκρανία, με αεροπορικές επιδρομές και είσοδο χερσαίων δυνάμεων.
«Η επίκληση του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για να δικαιολογηθεί αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας είναι λυπηρή και επαίσχυντη. Αναμένουμε από τη ρωσική πλευρά να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», ανέφερε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ζμπίγκνιου Ράου.
Το άρθρο αυτό αναγνωρίζει «το δικαίωμα νόμιμης άμυνας στην περίπτωση ένοπλης επίθεσης, έως ότου το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ έχει πολλαπλασιάσει τα κέντρα διαχείρισης κρίσης μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτονομιστικών οντοτήτων στην ανατολική Ουκρανία.
Η αποστολή παρατήρησης του Οργανισμού στην Ουκρανία, ο μόνος ουδέτερος μάρτυρας που είναι σήμερα παρών στις μάχες για την τεκμηρίωση της σύγκρουσης, είναι ακόμα εκεί, αλλά δεν μπορεί πλέον να εκτελεί τα καθήκοντά της. Συγκροτείται από εκατοντάδες μέλη από δεκάδες χώρες, των οποίων η κατάσταση ασφαλείας είναι επί του παρόντος επισήμως άγνωστη. Ο ΟΑΣΕ δεν επικοινωνεί για το θέμα.
Από το 2014, ο οργανισμός είναι υπεύθυνος για την υποστήριξη της εφαρμογής των ειρηνευτικών συμφωνιών στην ανατολική Ουκρανία. Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Μεγάλη Βρετανία, απέσυραν το προσωπικό τους. Άλλες άφησαν στους παρατηρητές τους να επιλέξουν ελεύθερα.
Με έδρα τη Βιέννη -πρωτεύουσα μιας ουδέτερης χώρας- από την ίδρυσή του το 1975, ο ΟΑΣΕ γεννήθηκε στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου για να προωθήσει τον διάλογο Ανατολής-Δύσης. Σήμερα αριθμεί 57 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του ΝΑΤΟ και εκείνων που βρίσκονται στη ρωσική τροχιά.