Το EuroWorking Group ζήτησε προληπτικά εδώ και τώρα μέτρα για μετά το 2018 και μάλιστα τα χαρακτήρισε προαπαιτούμενο για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Και υπό το βάρος αυτής της εξέλιξης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έφυγε αξημέρωτα για τις Βρυξέλλες για να συναντήσει θεσμικούς παράγοντες της ευρωζώνης σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο. Δεν θα δει όμως μόνο αυτούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τη συνάντηση του EuroWorking Group για το ελληνικό ζήτημα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ!
Αν η πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, η συνάντηση του Έλληνα υπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας θα σημαίνει ένα πράγμα: ότι η Μέρκελ, που βλέπει το SPD και τον Σουλτς να σαρώνουν στις δημοσκοπήσεις ενόψει των γερμανικών εκλογών, αποφάσισε να βγάλει από το «κάδρο» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και να πάρει πάνω της τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα!
Θα είναι, επίσης, μια προσωπική επιλογή της ίδιας της Μέρκελ να γυρίσει την πλάτη στη λιτότητα που έχει γονατίσει την Ελλάδα και η οποία επιβλήθηκε από την ίδια και τον Σόιμπλε. Και θα πάει κόντρα ακόμη και στον ίδιο της τον… εαυτό, αφού σε κάθε συνάντησή της, το προηγούμενο διάστημα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η στάση της ήταν «βρείτε τα με το Eurogroup», δηλαδή με τον Σόιμπλε.
Η πενταμερής στις Βρυξέλλες
Η νέα προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας – δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση θα γίνει σήμερα (10.02.2017) στις Βρυξέλλες. Μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη βελγική πρωτεύουσα θα βρεθεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών για να έχει συναντήσεις τόσο με τον Ολλανδό ομόλογό του, όσο και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και άλλους αξιωματούχους.
Ο Ντάισελμπλουμ αποφάσισε να γίνει η πενταμερής στις Βρυξέλλες γιατί θέλει να κλείσει το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο και κυρίως πριν από τις 15 Μαρτίου, όταν και είναι προγραμματισμένες οι εκλογές στη χώρα του, την Ολλανδία.
Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν απλά να γεφυρωθούν οι διαφορές με το ΔΝΤ, ώστε το ταμείο να πεισθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και να πιέσουν την Ελλάδα να ψηφίσει από τώρα μέτρα για μετά το 2018, όταν τελειώνει το τρίτο Μνημόνιο. Και τα μέτρα αυτά, θέλουν να αφορούν στο αφορολόγητο, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά και να δοθεί έτσι το «πράσινο φως» για να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα.