Την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων που αποσκοπούν στο να αποκόψουν τη Νότια Κορέα απ’ το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα μελετά η κυβέρνηση Τραμπ στο πλαίσιο της αναθεωρημένης στρατηγικής της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση της πυρηνικής και πυραυλικής απειλής της Πιονγιάνγκ.
Όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, οι κυρώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο μιας πολύπλευρης προσέγγισης, η οποία περιλαμβάνει την άσκηση μιας εντεινόμενης οικονομικής και διπλωματικής πίεσης -ειδικά σε κινεζικές τράπεζες και εταιρείες που κάνουν τις περισσότερες συναλλαγές με το κομμουνιστικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας – και την ενίσχυση της άμυνας απ’ τις ΗΠΑ και Νοτιοκορεάτες και Ιάπωνες συμμάχους της.
Αν και η πιθανότητα προληπτικών στρατιωτικών πληγμάτων κατά της Πιονγιάνγκ παραμένει στο τραπέζι -όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον στη διάρκεια της ασιατικής περιοδείας του την περασμένη εβδομάδα- η κυβέρνηση Τραμπ δίνει προς το παρόν προτεραιότητα σε λιγότερο ριψοκίνδυνες επιλογές.
Οι προτάσεις που συντάσσει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μακ Μάστερ αναμένεται να φθάσουν ολοκληρωμένες στο τραπέζι του Τραμπ εντός μερικών εβδομάδων, πιθανότατα πριν τη συνάντηση κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στις αρχές Απριλίου, όπου η Βόρεια Κορέα αναμένεται να είναι το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα.
Ο Τραμπ συνάντησε τον Μακ Μάστερ το Σάββατο για να συζητήσουν για τη βορειοκορεατική απειλή και στη συνέχεια είπε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν «συμπεριφέρεται πολύ, πολύ άσχημα». Είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα η ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ ότι στέφθηκε με επιτυχία η δοκιμή ενός νέου κινητήρα πυραύλων υψηλής απόδοσης, που εντάσσεται σύμφωνα με ειδικούς στο πρόγραμμα κατασκευής διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ικανού να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν μακριά απ ‘τις κάμερες το Πεκίνο ότι ετοιμάζουν ευρύτερες «δευτερεύουσες» κυρώσεις που θα πλήξουν κυρίως κινεζικές τράπεζες και επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τη Βόρεια Κορέα, κλιμακώνοντας έτσι τις πιέσεις στην κινεζική ηγεσία να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου να τιθασεύσει το γείτονά της.
Η Κίνα κατέστησε σαφές ότι αντιτίθεται σε τέτοιες κινήσεις κι όπως είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά την Κίνα υπάρχουν δύο επιλογές: ή θα συνεχίσουν οι αντιμαχόμενες πλευρές την κλιμάκωση της έντασης που οδηγεί στη σύρραξη και πιθανώς τον πόλεμο ή θα ηρεμήσουν και θα επαναφέρουν σε τροχιά πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης το θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών στην κορεατική χερσόνησο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινήσεις που μελετά η Ουάσιγκτον αποβλέπουν στο να εντείνουν την πίεση στη Βόρεια Κορέα με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιήθηκε η διεύρυνση των κυρώσεων -ώστε να περιλαμβάνουν και εταιρείες που συναλλάσονταν με την Τεχεράνη- για να πιεστεί το Ιράν να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Εκείνη η προσπάθεια οδήγησε τελικά στη συμφωνία του 2015, που προέβλεπε τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση κυρώσεων.
Όμως για να μπορέσουν τέτοια μέτρα να επηρεάσουν τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας, που υπόκειται ήδη σε βαριές κυρώσεις, θα πρέπει η Ουάσιγκτον να εξασφαλίσει πλήρη διεθνή συνεργασία, ιδίως απ’ την Κίνα που δεν δείχνει και ιδιαίτερα πρόθυμη να ασκήσει πίεση στο γείτονά της.
Παράλληλα στο Λευκό Οίκο μελετούν και την επίταση των προσπαθειών κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει ο Κιμ Γιονγκ Ουν και τα μέλη της οικογένειάς του εκτός της Βόρειας Κορέας.
Η αναθεωρημένη στρατηγική της Ουάσιγκτον περιλαμβάνει και την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή καθώς και την ανάπτυξη προηγμένων αμυντικών πυραυλικών συστημάτων σε πρώτη φάση στη Νότια Κορέα και πιθανώς και στην Ιαπωνία. Ήδη -και παρά τις κινεζικές ενστάσεις- άρχισε η ανάπτυξη του συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα.
Βέβαια στην κυβέρνηση Τραμπ δεν κρύβουν την ανησυχία τους μήπως ο νικητής των προεδρικών εκλογών της 9ης Μαϊου στη Νότια Κορέα υπαναχωρήσει ως προς το θέμα αυτό και δεν υποστηρίξει τόσο θερμά αυστηρότερες κυρώσεις.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε προ ημερών ότι η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης αν η Βόρεια Κορέα «ανεβάσει την απειλή του οπλικού της προγράμματος σε επίπεδο που θεωρούμε ότι απαιτεί δράση.»
Προς το παρόν, πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πολύ ριψοκίνδυνα τα προληπτικά πλήγματα, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο με μαζικές απώλειες στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, αλλά και τους χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στις δύο αυτές χώρες.
Άλλη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι ο Τραμπ μπορεί επίσης να επιλέξει την κλιμάκωση των κυβερνοεπιθέσεων και άλλων συγκεκαλυμμένων ενεργειών με στόχο την υπονόμευση του βορειοκορεατικού καθεστώτος.