Με την κίνησή του αυτή ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ακυρώσει το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας, που απαιτούσε απ’ τις Πολιτείες να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Το εκτελεστικό διάταγμα προβλέπει επίσης περικοπή των κονδυλίων της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, ενώ αναθεωρούνται τα εποπτικά μέτρα στην παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.
Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα ξηλώσει τους λεγόμενους «πράσινους» κανόνες, που βλάπτουν, όπως λέει, την οικονομία, αλλά και να αποσύρει τις ΗΠΑ απ’ την συμφωνία για το κλίμα που συνομολογήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 στο Παρίσι.
Ο Λευκός Οίκος διατείνεται ότι τα νέα μέτρα «θα βοηθήσουν να παραμείνει προσιτή, αξιόπιστη και καθαρή η ενέργεια ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.»
Ωστόσο, περιβαλλοπντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι τα μέτρα του Τραμπ θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Τι αλλάζει με το διάταγμα του Τραμπ
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος προσεγγίζει το θέμα πολύ διαφορετικά σε σχέση με τον προκάτοχό του στο αξίωμα, ο οποίος υποστήριζε ότι η κλιματική αλλαγή είναι «υπαρκτή και δεν μπορεί να αγνοηθεί».
Το Σχέδιο για Καθαρή Ενέργεια του Ομπάμα επεδίωκε να περιορίσει τις εκπομπές των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, ώστε να πιάσουν οι ΗΠΑ το στόχο, για τον οποίο δεσμεύτηκαν βάσει της Συμφωνίας των Παρισίων. Το μέτρο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε πολιτείες, όπου είχαν τον έλεγχο Ρεπουμπλικανοί, και πολλές εταιρείες που λειτουργούν με καύση πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Το Ανώτατο Δικαστήριο σταμάτησε πέρυσι προσωρινά την ισχύ του Σχεδίου μέχρις ότου εκδικαστούν οι προσφυγές.
Η κυβέρνηση Τραμπ λέει ότι με την κατάργηση του Σχεδίου θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα μειωθεί η εξάρτηση της Αμερικής απ’ τα εισαγόμενα καύσιμα. Κι υποστηρίζει ότι ο Τραμπ θα φροντίσει για την «παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ».
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να κόψει κατά το ένα τρίτο τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, επικεφαλής της οποίας όρισε πρόσφατα τον Σκοτ Προύιτ, ο οποίος απορρίπτει την εδραιωμένη επιστημονική άποψη για την κλιματική αλλαγή, επιμένοντας ότι δεν είναι το διοξείδιο του άνθρακα η βασική της αιτία.
Άγνωστο αν θα τιμήσουν οι ΗΠΑ την υπογραφή τους στη συμφωνία των Παρισίων
Στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας ο Τραμπ χαρακτήρισε άδικη για τις ΗΠΑ τη Συμφωνία των Παρισίων, η οποία υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να στρέψουν τις οικονομίες τους μακριά απ’ τα ορυκτά καύσιμα και να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχίσουν τις προσπάθειες να την περιορίσουν στον 1,5°C.
Ο Τραμπ έχει πει στο παρελθόν ότι η κλιματική αλλαγή «δημιουργήθηκε από τους Κινέζους για τους Κινέζους».
Αλλά στα τέλη του περασμένου χρόνου παραδέχθηκε ότι «υπάρχει «κάποια συνδεσιμότητα» μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής.
Αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η στάση της Ουάσιγκτον έναντι της Συμφωνίας των Παρισίων. Πάντως, ότι κι αν αποφασίσουν στο Λευκό Οίκο, άλλοι μεγάλοι ρυπαντές, όπως η ΕΕ, η Ινδία και η Κίνα λένε ότι θα τηρήσουν τα υπεσχημένα στο Παρίσι.
Η δράση (του Τραμπ) φέρνει αντίδραση
Περιβαλλοντολόγοι και οικολογικές οργανώσεις έχουν δεσμευτεί ότι θα προσφύγουν στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά του διατάγματος του Τραμπ.
«Αυττές οι ενέργειες συνιστούν επίθεση στις αμερικανικές αξίες και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία κάθε Αμερικανού», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος περιβαλλοντολόγος Τομ Στάγιερ.
Μια άλλη οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος, η Earthjustice, λέει ότι θα κάνει εκστρατεία κατά του διατάγματος του Τραμπ επειδή «αγνοεί το νόμο και την επιστημονική πραγματικότητα».