Ο πρωθυπουργός της Μπαρμπούντα δήλωσε σήμερα πως στο νησί αυτό της Καραϊβικής επικρατεί «πλήρης καταστροφή» μετά το πέρασμα του Ίρμα και πως τα δύο μικρά νησιά που αποτελούν το κράτος αυτό, η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα, θα ζητήσουν βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για το έργο της ανοικοδόμησης.
Ο Γκαστόν Μπράουν, πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, δήλωσε στο BBC πως περίπου οι μισοί από τους 1.800 κατοίκους της Μπαρμπούντα είναι πλέον άστεγοι, ενώ εννέα στα 10 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές — πολλά απ’ αυτά έχουν καταστραφεί εντελώς.
«Πήγαμε αεροπορικώς στην Μπαρμπούντα και αντικρίσαμε πλήρη καταστροφή. Ήταν μια από τις πιο οδυνηρές συναισθηματικά εμπειρίες που είχα ποτέ», δήλωσε ο Μπράουν σε συνέντευξή του στο Radio Four του BBC.
«Περίπου το 50% απ’ αυτούς (τους κατοίκους της Μπαρμπούντα) είναι κυριολεκτικά άστεγοι αυτή τη στιγμή. Κοιμούνται όλοι μαζί, προσπαθούμε να τους στείλουμε εφόδια», δήλωσε προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να αποκατασταθεί κάποια ομαλότητα στο νησί.
Στο μεταξύ, η γαλλίδα υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Ανίκ Ζιραρντέν έφθασε σήμερα το πρωί στο γαλλικό νησί της Γουαδελούπης, από το οποίο εξαρτάται διοικητικά ο Άγιος Μαρτίνος, συνοδευόμενη από ένα απόσπασμα διασωστών της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής ασφάλειας υπό τον συνταγματάρχη Βενσάν Μπουασάρ.
Η υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι έχει επαναλειτουργήσει ένα τμήμα του αεροδρομίου του Αγίου Μαρτίνου, πράγμα που θα επιτρέψει την προσεχή άφιξη ενός στρατιωτικού αναγνωριστικού αεροπλάνου.
Αερογέφυρα, που πρόκειται να στηθεί από σήμερα ανάμεσα στον Άγιο Μαρτίνο και τη Γουαδελούπη, «θα επιτρέψει να σταλούν αυτά τα οποία έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα να μεταφερθούν εδώ οι τραυματίες», σύμφωνα με την Ζιραρντέν, η οποία ανακοίνωσε επίσης την αποστολή ενισχύσεων δια θαλάσσης, αλλά και πόσιμου νερού και υλικού αρωγής.
Ερωτηθείς από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Franceinfo, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ προειδοποίησε πως «οι αριθμοί προφανώς θα αλλάξουν εντός της ημέρας» και πως «οι πληροφορίες είναι αποσπασματικές» επειδή η επικοινωνία με τα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου είναι δύσκολη.