Σίγουρα όλοι θυμούνται το πρόσωπό του. Τον Σεπτέμβριο του 2015, το πρόσωπο του Anas Modamani, Σύρου πρόσφυγα από την Δαμασκό, έκανε τον γύρο του κόσμου χάρη σε μια selfie.
Ο Σύρος πρόσφυγας έκανε μια selfie με την Ανγκελα Μέρκελ, σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Spandau, προάστιο του Βερολίνου, και την εικόνα απαθανάτισε ο φωτογράφος του Reuters, Fabrizio Bensch.
Ηταν την εποχή που οι Γερμανοί χειροκροτούσαν τους πρόσφυγες που κατέφθαναν με τρένα στον σταθμό του Μονάχου και το αισιόδοξο μήνυμα της καγκελαρίου « Wir schaffen das »(«Θα τα καταφέρουμε») αποτελούσε αποδείξεις της Willkommenskultur, της κουλτούρας της φιλοξενίας και της γενναιοδωρίας των Γερμανών.
Αυτή η selfie ωφέλησε τον Σύρο πρόσφυγα Anas Modamani, για τον οποίο ενδιαφέρθηκαν τα μίντια, αλλά του έκρυβε και δυσάρεστες εκπλήξεις. Η selfie του έγινε βορά στα τρολς του διαδικτύου και στους διασπορείς ψευδών ειδήσεων σε όλες τις χώρες. Το πρόσωπό του συχνά χρησιμοποιήθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για άλλους σκοπούς.
Ετσι, ο Anas Modamani παρουσιάστηκε ως:
- Ο τρομοκράτης των επιθέσεων στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016
- Ο Σύρος τρομοκράτης-καμικάζι της επίθεσης στο Ansbach, τον Ιούλιο του 2016
- Κατηγορήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 ότι έβαλε φωτιά σε έναν άστεγο στο μετρό του Βερολίνου
- Εγινε φωτομοντάζ μετά την επίθεση με φορτηγό στην αγορά του Βερολίνου.
Φοβισμένος από την χρήση του προσώπου του, ο νεαρός Σύρος αποφάσισε να καταθέσει μήνυση, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Chan-Jo Jun, εναντίον του Facebook. Ο δικηγόρος του ανέβασε δικό του βίντεο στο Facebook στις 9 Ιανουαρίου 2017 εξηγεί ότι πρόκειται για μια υπόθεση «συκοφαντικών fake news. Το Facebook αρνήθηκε να σβήσει αυτά τα περιεχόμενα, τα οποία ήταν συκοφαντικά και γι'αυτό τον λόγο καταθέτουμε μήνυση».
Με τον τρόπο αυτό ο δικηγόρος Chan-Jo Jun ελπίζει ότι θα αναγκάσει την αμερικανική επιχείρηση να σεβαστεί το γερμανικό δίκαιο, το οποίο απαγορεύει την συκοφάντιση ή τα υβριστικά λόγια.
Η δίκη θα γίνει στο δικαστήριο του Würzburg στις 6 Φεβρουαρίου 2017.