Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ο Ρώσος εξερευνητής που υπερασπίστηκε αυτόχθονες φυλές σε όλο τον κόσμο

Ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς εξερευνητές του 19ου αιώνα. Ο Νικολάι Μικλούχο-Μακλάι, που γεννήθηκε στη Ρωσία το 1846, ταξίδεψε από τις Κανάριες Νήσους και τη Βόρεια Αφρική μέχρι την Παταγονία, την Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Αυστραλία, τις Φιλιππίνες και τη Νέα Γουινέα, με έναν βασικό στόχο: να γνωρίσει από κοντά γηγενείς φυλές και να διδαχθεί από τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους, σύμφωνα με αφιέρωμα του Guardian.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια εποχή που η ανωτερότητα της λευκής φυλής εθεωρείτο δεδομένη από τους δυτικούς και η εκμετάλλευση των αυτόχθονων φυσική συνέπεια της αποικιοκρατίας, ο Μικλούχο-Μακλάι, όπως συνεχίζει ο Βρετανός αρθρογράφος, επέδειξε έναν ανθρωπισμό πολύ μπροστά από την εποχή του. Έφτασε σε σημείο να αγωνιστεί ενάντια στη δουλειά και υπέρ των δικαιωμάτων των γηγεγών φυλών.

Ένας «άντρας από το φεγγάρι»

Στα ημερολόγιά του περιέγραφε τις συναντήσεις του με φυλές από όλο τον πλανήτη και τις προσπάθειές του να καταγράψει τις διαλέκτους τους. Ταυτόχρονα, κατέκρινε τη στάση των δυτικών: «Οι Ευρωπαίοι εκμεταλλεύονται τους ντόπιους και δίνουν το παράδειγμα του ψεύδους και της παραπλάνησης» έγραφε.

Ακόμα και ο συγγραφέας Λέων Τολστόι τον επαινούσε, λέγοντας: «Είστε ο πρώτος που αποδείξατε μέσα από πειράματα ότι ο άνθρωπος είναι παντού άνθρωπος – ένα κοινωνικό ον με τον οποίο κάποιος πρέπει να επικοινωνεί με καλοσύνη και ειλικρίνεια, όχι με όπλα και βότκα».

Θαυμασμό τού έτρεφαν οι αυτόχθονες της Νέας Γουινέας, που τον αποκαλούσαν «karam tamo», δηλαδή «άντρα από το φεγγάρι», από τη φορητή λάμπα που κουβαλούσε και εξέπεμπε φως. Παρόλο που ο Μικλούχο-Μακλάι πέθανε μόλις σε ηλικία 41 ετών, επιβιώνει μέσα από φολκλόρ αφηγήσεις στη Νέα Γουινέα αλλά και από τα ρωσικά ονόματα που έχουν κρατήσει οι τοπικές φυλές για διάφορα αντικείμενα με τα οποία τις έφερε για πρώτη φορά σε επαφή ο εξερευνητής (τσεκούρια, καλαμπόκι, πεπόνι).

Tags
Back to top button