Ο πρώτος μετα-σοβιετικός πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Βαλέσα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της χώρας, αποδοκιμάζοντας τη μη πρόσκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν στις εκδηλώσεις μνήμης για το Άουσβιτς.
Κριτική στην πολωνική κυβέρνηση για την απόφασή της να μην προσκαλέσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις εκδηλώσεις μνήμης για το Άουσβιτς, άσκησε ο Λεχ Βαλέσα, ο πρώτος μετα-σοβιετικός πρόεδρος της Πολωνίας.
«Απ’ τη στιγμή που η πολωνική πλευρά δεν προσκάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν στην 75η επέτειο απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης, περιμένω ότι ο πρόεδρος της Πολωνίας δεν θα έχει το δικαίωμα να μιλήσει στο Ισραήλ» δήλωσε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στα σχέδια του Τελ Αβίβ για τη διοργάνωση του Πέμπτου Παγκόσμιου Φόρουμ Ολοκαυτώματος, στις 22 και 23 Ιανουαρίου, όπου αναμένεται να δώσει το «παρών» και ο Ρώσος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον Βαλέσα, ο Πούτιν θα έπρεπε να είχε προσκληθεί στις επετειακές εκδηλώσεις για το Άουσβιτς, καθώς ο «Κόκκινος Στρατός» ήταν αυτός που το απελευθέρωσε τον Ιανουάριο του 1945.
Επεσήμανε δε, ότι αν είχε την ευκαιρία, θα ταξίδευε το συντομότερο δυνατό στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου να συναντήσει – μεταξύ άλλων – τον πρόεδρο Πούτιν, για να «βάλουμε τις βάσεις ενός νέου οράματος για την Ευρώπη».
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μερικά χρόνια, οι πολωνικές αρχές καταβάλλουν μια συστηματική προσπάθεια να κατηγορήσουν τη Σοβιετική Ένωση – αλλά και την κρατική οντότητα που τη διαδέχθηκε, τη Ρωσία – για την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στα τέλη του περασμένου έτους, μάλιστα, ο πρόεδρος Πούτιν, θέλοντας να αντιταχθεί σ’ αυτήν την προσπάθεια, υπενθύμισε ότι ο τότε Πολωνός πρέσβης στη ναζιστική Γερμανία, Γιόζεφ Λίπσκι, είχε υποσχεθεί να χτίσει στον Αδόλφο Χίτλερ «ένα όμορφο μνημείο στη Βαρσοβία».
Η απάντηση του Πολωνού πρωθυπουργού, Ματέους Μοραβιέτσκι, άφησε έκπληκτους τους πάντες:
Στο πλαίσιο αυτό, ο νυν πρόεδρος της Πολωνίας, Άντρζεϊ Ντούντα, επέλεξε να μην προσκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο στις εκδηλώσεις για την επέτειο συμπλήρωσης 75 ετών από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς.