Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους εξαγριωμένους πολίτες για κακοποιήσεις που διαπράττονται από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και την αυξανόμενη κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας για σεξουαλικές επιθέσεις που έχουν καταγγελθεί, ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν διεμήνυσε σήμερα πως οι στρατιώτες που βιάζουν αμάχους πολίτες θα εκτελούνται.
Έπειτα από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου που ξέσπασε στις 15 Δεκεμβρίου 2013, το Νότιο Σουδάν είναι αντιμέτωπο τους τελευταίους μήνες με νέα κλιμάκωση της βίας, έπειτα από την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων δυνάμεων που στηρίζουν τον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και εκείνων που δηλώνουν πίστη στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, εγείρουν τον κίνδυνο να επιστρέψει η χώρα στον εμφύλιο πόλεμο.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταγγείλει ότι στρατιώτες προβαίνουν σε ομαδικούς βιασμούς γυναικών με βάση την εθνότητα τους. Έχουν επίσης αναφερθεί βιασμοί από αντάρτες.
Οι καταγγελίες για πράξεις σεξουαλικής βίας, που παραμένουν ατιμώρητες, έχουν αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Νότιου Σουδάν και των δυτικών δωρητριών χωρών, που χρηματοδοτούν το σύστημα υγείας και εκπαίδευσης της χώρας, ενώ η διατήρηση στην χώρα ειρηνευτικής δύναμης 15.000 κυανόκρανων των Ηνωμένων Εθνών έχει κόστος περίπου ενός δισεκατομμυρίου ετησίως.
«Εκείνοι που προβαίνουν σε παράνομες πράξεις, βιάζουν γυναίκες και κορίτσια, δεν υπηρετούν την πολιτική της κυβέρνησης… Δεν μπορεί να ασκείται σωματική βία σε μια γυναίκα», τόνισε ο Κιρ σε μια ομιλία του κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην πόλη Γέι.
Στην περιοχή που εκτείνεται γύρω από το πρώην επιχειρηματικό κέντρο, κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα, σημειώθηκαν τον περασμένο χρόνο βίαιες συγκρούσεις και πλέον έχει αναπτυχθεί εκεί μια μεγάλη ομάδα στρατιωτών.
«Θέλω από τον αρχηγό του στρατού στρατηγό Πολ Μαλόνγκ και από τον υπουργό Άμυνας να μου αναφέρουν από δω και στο εξής παρόμοια κρούσματα (βιασμών). Σε μια τέτοια περίπτωση, θα εκτελούμε το άτομο που διαπράττει αυτή την ενέργεια», δήλωσε ο Κιρ.
Τον Δεκέμβριο, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι η κλιμακούμενη εθνοτική βία θέτει σε κίνδυνο να εξελιχθεί σε γενοκτονία.
Οι συγκρούσεις έχουν ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, τον εκτοπισμό τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων με κρούσματα ωμοτήτων εθνοτικού χαρακτήρα και πολλές γυναίκες έχουν καταγγείλει ότι έχουν γίνει στόχος επιθέσεων από στρατιώτες όταν εγκαταλείπουν τα στρατόπεδα που φυλάσσονται από τα ΗΕ για να αναζητήσουν καυσόξυλα ή φαγητό.
Στην ομιλία του ο Κιρ υπαινίχθηκε ότι ένας από τους λόγους της αποτυχίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει τις σεξουαλικές επιθέσεις στρατιωτών, είναι ο φόβος της κριτικής της διεθνούς κοινότητας.
«Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ζουν ανάμεσα σας που θα πάνε στα ΗΕ και θα καταγγείλουν ότι δολοφονούμε ανθρώπους», τόνισε.
Ο εκπρόσωπος του στρατού ταξίαρχος Λουλ Ρουάϊ Κονγκ τόνισε πως ήταν είχε γνώση μιας υπόθεσης που συνέβη τον Σεπτέμβριο όταν ένας ταγματάρχης καθαιρέθηκε και του επιβλήθηκε ποινή 14ετους φυλάκισης για τον βιασμό μιας έφηβης στην πρωτεύουσα.
Η επίσκεψη του Κιρ στο Γιέι ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε έπειτα από την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν το 2011.
Η επίσκεψη ήταν μέρος ενός «Εθνικού Διαλόγου» που υποστηρίζει η κυβέρνηση και έχει στόχο να προωθήσει την κατανόηση στις εχθρικές περιοχές της χώρας.