Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο πόλεμος στον Λίβανο φέρνει πιο κοντά την ελληνική ΠΑ στην απόκτηση συλλογές καθοδήγησης βομβών (SPICE) από το Ισραήλ

Δημοσιογραφικές πληροφορίες και η ιστοσελίδα αναφέρουν ότι η χώρα μας είναι παρά πολύ κοντά στην συμφωνία για τα κιτ SPICE , έχοντας την έγκριση και των ΗΠΑ “για να προχωρήσουν σε παραμετροποιήσεις του πηγαίου κώδικα ώστε να δύνανται να τοποθετηθούν και να χρησιμοποιηθούν από τα ελληνικά αεροσκάφη F-16V”.

Ο πόλεμος στον Λίβανο, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και κυρίως οι άγριες και ύπουλες διαθέσεις της Τουρκίας, ωθούν την ελληνική πλευρά σε ενίσχυση του οπλοστασίου της, όπως και να το κάνουμε.

Μιλάμε για τις (SPICE) συλλογές καθοδήγησης που προσαρμόζονται σε βόμβες των 1.000 και 2.000 λιβρών.
Η προμήθεια συλλογών SPICE 1000/2000 κόστους 130 εκατ. € μέσω διακρατικής συμφωνίας, είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ στις 26 Σεπτεμβρίου 2023.

Υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα της υπογραφής της συμβάσεως ενώ ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, είχε αναφέρει πρόσφατα ότι οι συλλογές θα παραληφθούν εντός του 2025.

Πολύ σύντομα, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει   ένα υπερσύγχρονο σύστημα που θα προκαλεί φόβο στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Η προσπάθεια αφορά “την προμήθεια 300 συλλογών καθοδήγησης SPICE 1000 για τις βόμβες των χιλίων λιβρών αλλά και SPICE 2000 για τις βόμβες ΜΚ-84 που φέρουν εκρηκτική γόμωση 430 κιλών.

Κάθε κιτ περιλαμβάνει τις επιφάνειες καθοδήγησης, σύστημα GPS/INS και έναν ηλεκτροπτικό αισθητήρα που δίνουν στις βόμβες βεληνεκές που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα”.

Οι συλλογές κιτ SPICE θα τοποθετηθούν σε όλα τα ελληνικά μαχητικά F-16 Viper, ενώ  “το γενικός επιτελείο της Αεροπορίας  μας,  εξετάζει το ενδεχόμενο πιστοποίησης και στα παλαιότερα Block 50”.

Δύο όπλα από το Ισραήλ βρίσκονται στο στόχαστρο της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία δεν θα διαθέτει η τουρκικής Πολεμική Αεροπορία.

Πρόκειται για τις ρουκέτες Rampage και τις συλλογές καθοδήγησης Spice οι οποίες προσαρμόζονται σε βόμβες ελεύθερης πτώσης.

Οι ρουκέτες Rampage EXTRA (Extended Range Artillery) ουσιαστικά αποτελούν όπλα του πυροβολικού τα οποία οι Ισραηλινοί έχουν προσαρμόσει στα μαχητικά τους. Δίνουν τη δυνατότητα βολών ακριβείας ακόμα και σε κινούμενους  σε αποστάσεις άνω των 150 χιλιομέτρων με το βεληνεκές να αυξάνεται κατακόρυφα όσο μεγαλώνει το ύψος άφεσης αλλά κυρίως η ταχύτητα του μαχητικού

Οι συλλογές Spice ουσιαστικά μετατρέπουν τις απλές βόμβες MK1000 και 2000 λιβρών σε ‘’έξυπνα’’ όπλα.

Αν σε αυτά τα υπερόπλα προστεθούν τόσο οι στρατηγικοί Scalp με βεληνεκές εκατοντάδων χιλιομέτρων αλλά και οι αντιπλοϊκοί Exocet αντιλαμβάνεται καθένας γιατί τα Γαλλικά μαχητικά θεωρούνται ως game changer στην εναέρια υπεροχή.

Ταυτόχρονα οι Τούρκοι και συγκεκριμένα στρατιωτικοί ε.α. που βρίσκονται κοντά στον Ερντογάν, ανησυχούν για την ελληνική εξοπλιστική ρελάνς, τρέμοντας πολλά και διαφορετικά σενάρια.

Tags
Back to top button