Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ο πόλεμος στη Γάζα σκιάζει τη Eurovision: “Free Palestine” και γιουχαΐσματα στο Μάλμε – Φυγάδευσαν την τραγουδίστρια του Ισραήλ (Βίντεο)

Εν μέσω μαζικών αποδοκιμασιών πραγματοποίησε την εμφάνισή της στην πρόβα των επιτροπών το βράδυ της Τετάρτης (8/5) η εκπρόσωπος του Ισραήλ, Eden Golan, λίγες ώρες πριν τον Β ημιτελικό της Eurovision.

Η Golan τραγούδησε το αμφιλεγόμενο τραγούδι της που φέρει τον τίτλο “Hurricane”, για πρώτη φορά με την παρουσία κοινού, το οποίο κοινό θέλησε να στείλει ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα κατά της βάναυσης πολιτικής και των φρικαλεοτήτων της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Οι κερκίδες αποδοκίμασαν έντονα την εμφάνιση, φωνάζοντας “Free Palestine”, με τα γιουχαΐσματα να είναι συνεχόμενα κατά της διάρκεια του τρίλεπτου. Παράλληλα, υψώθηκαν σημαίες και σύμβολα υπέρ της Παλαιστίνης, τα οποία παρεμπιπτόντως έχουν απαγορευτεί από την διοργανώτρια αρχή EBU.

Άλλωστε, η EBU κάνει τα πάντα ώστε να μην ακουστεί, μέσω αυτής της σκηνής, κανένα μήνυμα που σχετίζεται με την εν εξελίξει γενοκτονία στη Γάζα.

Οι εικόνες αυτές καταγράφηκαν από κινητά τηλέφωνα των παρευρισκόμενων και δεν “πέρασαν” στους δέκτες των διαπιστευμένων δημοσιογράφων οι οποίοι έχουν πρόσβαση στην τηλεοπτική κάλυψη του διαγωνισμού πριν τα live show.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η αστυνομία εντός της Malmö Arena επενέβη και απομάκρυνε αρκετούς από τους ανθρώπους που διαμαρτυρήθηκαν για τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό, παρά τις σφαγές αμάχων που διαπράττονται χωρίς σταματημό εδώ και επτά μήνες στη Γάζα.

Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί του μουσικού διαγωνισμού έχουν δημιουργήσει “τεχνολογία anti-booing”, ώστε να μην “περνούν” στους δέκτες μας οι αποδοκιμασίες που μπορεί να ακουστούν κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης. Αυτή η τεχνολογία είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν στις συμμετοχές της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014.

Eurovision 2024: “Εξαφάνισαν” Σουηδό guest επειδή εμφανίστηκε με παλαιστινιακό keffiyeh

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε επίσημα το βράδυ της Τρίτης με τον Α’ Ημιτελικό, ο οποίος διεξήχθη σε μεγάλο βαθμό χωρίς προβλήματα. Εκτός από την εμφάνιση του Eric Saade.

Ο Σουηδός Eric Saade, πρώην διαγωνιζόμενος της Eurovision, ήταν ένας από τους τρεις καλλιτέχνες, μαζί με την Ελένη Φουρέιρα και τη Chanel, που εμφανίστηκαν στο opening act του Α’ Ημιτελικού, ερμηνεύοντας το τραγούδι “Popular” με το οποίο είχε εκπροσωπήσει τη Σουηδία στη Eurovision 2011.

Πλαισιωμένος από χορεύτριες, εμφανίστηκε στη σκηνή μέσα σε ένα γυάλινο “κλουβί” τα τζάμια του οποίου “έσπασαν” με ένα του βλέμμα, ενώ στο επόμενο πλάνο φαίνεται ο καρπός του, ο οποίος είναι τυλιγμένος με ένα keffiyeh, ένα παλαιστινιακό σύμβολο που χρησιμοποιείται συχνά σε φιλοπαλαιστινιακέςμ διαδηλώσεις.

Στο recap των τραγουδιών που προβλήθηκε αφότου ολοκληρώθηκαν οι 16 εμφανίσεις, δεν υπήρχε κανένα πλάνο της τραγουδίστριας του Ισραήλ στο green room, με την ίδια να φυγαδεύεται από τα μέλη της ασφάλειας του διαγωνισμού.

Τις τελευταίες ώρες εκατοντάδες βίντεο έχουν κατακλύσει τα social media από τη στιγμή που οι eurofans ξεσπούν σε αποδοκιμασίες την ώρα της εμφάνισης του Ισραήλ.

Ο ίδιος προλόγισε την εμφάνισή του με την Ελένη Φουρέιρα και τη Chanel, αναρτώντας στον λογαριασμό του μία φωτογραφία από τα backstage, όμως μετά την εμφάνισή του κανένα βίντεο από το act του δεν φιλοξενήθηκε ούτε στα επίσημα social media της διοργάνωσης, ούτε και στο επίσημο κανάλι του Eurovision Song Contest στο YouTube.

Οι μόνες εμφανίσεις που μπορεί να βρει κανείς είναι της Ελένης Φουρέιρα και της Ισπανίδας πρώην διαγωνιζόμενης της Eurovision 2022, Chanel.

Η επιλογή του Saade, ο πατέρας του οποίου είναι από την Παλαιστίνη, έρχεται λίγες ημέρες μετά την αντίδρασή του προς τους διοργανωτές της Eurovision περί απαγόρευσης σημαιών και συμβόλων οποιουδήποτε έθνους που δεν συμμετέχει στον Διαγωνισμό, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων, μία πολιτική που ισχύει εδώ και χρόνια. Έκανε λόγο μάλιστα για “επαίσχυντο χειρισμό” από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης την οποία κατηγόρησε ότι διαδίδει “ισραηλινή προπαγάνδα”.

Όσο για το σύνθημα της Eurovision, “United by Music“, που αναφέρεται στον οικουμενικό τρόπο που μας συνδέει η μουσική, ο Saade το χαρακτήρισε “ανέκδοτο“, αφού προϋποθέτει, όπως έγραψε, να μην είσαι Παλαιστίνιος.

Μπορείτε να πάρετε τα σύμβολά μας, αλλά δεν μπορείτε να αφαιρέσετε την παρουσία μου“, κατέληξε ο ίδιος.

Η ανακοίνωση της EBU

Η εμφάνιση του Eric Saade προκάλεσε σάλο με την EBU να εκφράζει τη “λύπη” της για το περιστατικό, υπενθυμίζοντας τον “μη πολιτικό χαρακτήρα της διοργάνωσης”.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι ένα ζωντανό τηλεοπτικό σόου. Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν ενημερωθεί για τους κανόνες του Διαγωνισμού και λυπούμαστε που ο Eric Saade επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο τον μη πολιτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης. Θα χαρούμε να συζητήσουμε περαιτέρω μαζί σας μετά το τέλος της ζωντανής μετάδοσης αν χρειαστεί“, ανέφερε στη δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση.

Σημειώνεται πως ο νεαρός καλλιτέχνης δεν φορούσε το keffiyeh στις πρόβες του για το act του Α’ Ημιτελικού.

Καθώς δεν είναι διαγωνιζόμενος, δεν είναι σαφές αν θα αντιμετωπίσει επιπτώσεις για την παραβίαση των κανόνων της Eurovision.

Οι διοργανωτές της Eurovision βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για τις διαμαρτυρίες που αναμένεται να λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες, με αίτημα τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον Διαγωνισμό. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένονται την ημέρα του Β’ Ημιτελικού την Πέμπτη (09/05), όταν στη σκηνή της Eurovision 2024 θα εμφανιστεί η Eden Golan με το “Hurricane”.

Tags
Back to top button