Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο πιο σκληρός πλανήτης! Θα πεθαίναμε μέσα σε 5 δεύτερα στον Ουρανό (Βίντεο)

Επειδή μάλλον δεν έχεις ιδέα πώς θα έμοιαζε η ζωή στον Ουρανό, άφησέ μας να σε ταξιδέψουμε σε έναν από τους μακρινότερους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος: τον ψυχρότατο Ουρανό. 

Ο Ουκρανός θεωρείται από πολλούς ο πιο περίεργος πλανήτης της διαστημικής γειτονιάς μας, για αυτό και η εξερεύνησή του ήταν πάντα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Η επιφάνειά του δεν έχει μελετηθεί ποτέ από κανένα διαστημικό σκάφος, για αυτό και αυτά που θα μάθετε σήμερα είναι όσα έχουν ανακαλύψει οι αστροφυσικοί από τις μελέτες τους.

Το Ταξίδι στον Ουρανό θα Ήταν Μεγάλο...

Το ταξίδι ξεκινάει. Καθίστε κάθου αναπαυτικά γιατί θα πάρει ώρα. Ο Ουρανός δεν είναι ο πιο κοντινός πλανήτης στην Γη. Στην πραγματικότητα είναι ο δεύτερος πιο μακρινός πλανήτης, αφού βρίσκεται μετά τον Κρόνο και πριν τον Πλούτωνα. Ένα τέτοιο ταξίδι στα άκρα του ηλιακού μας συστήματος δεν θα είναι και πολύ ομαλό. Εδώ τα πράγματα ξεκινούν να γίνονται πολύ αλλόκοτα, ειδικά όσο πλησιάζουμε τον Ουρανό. Όταν είπαμε πως το ταξίδι προς τον Ουρανό θα διαρκέσει πολύ, το εννοούσαμε. Με τα διαστημόπλοια που διαθέτουμε σήμερα θα χρειαζόμασταν περίπου 10 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτόν. Αν ήμασταν τυχεροί θα είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον Δία και τον Κρόνο στην διαδρομή. 

Zumwalt: Πώς έγινε το πιο προηγμένο πλοίο του κόσμου το ακριβότερο λάθος του Πενταγώνου; (Βίντεο)

Ο Ουρανός Διαφέρει Πολύ από την Γη

Όταν φτάναμε όμως στον Ουρανό η θέα θα ήταν τόσο μοναδική που θα έκανε το χρονοβόρο ταξίδι να αξίζει. Το πρώτο πράγμα θα που θα παρατηρούσαμε θα ήταν πως ο Ουρανός δεν είναι βραχώδης πλανήτης όπως η Γη μας. Αντίθετα, μοιάζει περισσότερο με μία τεράστια παγωμένη σφαίρα, όπως ο Ποσειδώνας. Επίσης, είναι ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα που ο άξονας περιστροφής του είναι οριζόντιας, τουλάχιστον πολύ κοντά στο να είναι οριζόντιος. Όχι μόνο περιστρέφεται περίεργα, αλλά περιστρέφεται και με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Μία ημέρα στον Ουρανό διαρκεί μόλις 17 γήινες ώρες. 

Όμως εμείς οι άνθρωποι δεν θα είχαμε την ευκαιρία να επιβιώσουμε 17 ολόκληρες ώρες στον Ουρανό. Είναι πολύ σκληρός για τους οργανισμούς μας. Πριν καλά καλά φτάσουμε στην επιφάνεια του πλανήτη θα αντιμετωπίζαμε δυσκολίες. Θα έπρεπε πρώτα να αποφύγουμε τους δακτύλιους του Ουρανού, οι οποίοι είναι στο σύνολο 13. Μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλοι και εντυπωσιακοί όπως οι δακτύλιοι του Κρόνου, όμως και πάλι θα ήταν ένα απίστευτο θέαμα και μία πρόκληση για τους πιλότους του διαστημοπλοίου. Οι εξωτερικοί δακτύλιοι εντοπίζονται εύκολα μιας και είναι φωτεινοί, ωστόσο όσο πλησιάζαμε τον πλανήτη τα πράγματα θα γινόντουσαν δυσκολότερα. Οι εσωτερικοί δακτύλιοι δεν είναι εύκολα ορατοί, αφού είναι στενοί και σκοτεινοί.

Μόλις περνούσαμε τους δακτύλιους με ασφάλεια θα ήμασταν έτοιμοι να εισέλθουμε στην μπλε ατμόσφαιρα του Ουρανού. Θα ήμασταν οι πρώτοι άνθρωποι στην ιστορία που θα βλέπαμε τον πλανήτη από κοντά, με τα ίδια μας τα μάτια. Σίγουρα θα μας κόβονταν η ανάσα από το μεγαλείο αυτού του γιγαντιαίου πλανήτη, ενός πλανήτη που δεν μοιάζει καθόλου με την Γη. 

Μέχρι τώρα δεν έχετε αναρωτηθεί γιατί κανείς δεν έχει επιχειρήσει να προσγειώσει κάποιο διαστημικό σκάφος στον Ουρανό; Φυσικά μιλάμε για μη επανδρωμένο, όπως αυτά που έχουμε στείλει σε άλλους πλανήτες όπως τον Άρη. Η απάντηση είναι απλή: δεν έγινε ποτέ αποστολή στον Ουρανό επειδή ο πλανήτης αυτός δεν έχει επιφάνεια! Όλος ο πλανήτης είναι μία περιστρεφόμενη σφαίρα τοξικών αερίων, αέρια τα οποία είναι συμπιεσμένα γύρω από τον μικρό και παγωμένο πυρήνα του.

Τοξίνες που Σκοτώνουν

Η ύπαρξη αυτών των τοξικών αερίων είναι και ο λόγος που δεν έχουν στείλει επανδρωμένες αποστολές. Αν και ο Ουρανός έχει ένα όμορφο μπλε χρώμα που μοιάζει με τον ουρανό που έχουμε συνηθίσει στην Γη, το ψύχος και οι τοξίνες που υπάρχουν στον πλανήτη θα σκότωναν κάθε ανθρώπινο ταξιδιώτη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. 

Καλύτερα να μην βγαίνατε από το διαστημόπλοιο. Η θερμοκρασία έξω είναι -224 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή πιο κρύα από οπουδήποτε στον δικό μας πλανήτη. Ακόμη και μέσα στο διαστημόπλοιο θα μπορούσαμε να νιώσουμε αυτό το ψύχος να εισέρχεται στους πνεύμονές μας. Ωστόσο αν είχαμε κάποια ειδική στολή που μας προστάτευε από τις τοξίνες και το κρύο και επιχειρούσαμε να βγούμε από το διαστημόπλοιο θα γινόταν το εξής: αφού δεν υπάρχει έδαφος πάνω στο οποίο μπορούμε να σταθούμε, η βαρύτητα θα μας έστελνε κατευθείαν στον παγωμένο πυρήνα του Ουρανού. Μέσα σε περίπου μία ώρα θα είχαμε φτάσει τον προορισμό μας, έναν προορισμό που δεν επιλέξαμε με εμείς αλλά οι νόμοι της φυσικής. Αν βρεθείτε ποτέ σε αυτήν την θέση σκεφτείτε την θετική πλευρά, θα έχετε περίπου 60 λεπτά στην διάθεσή σας για να μελετήσετε όλη την σύσταση του Ουρανού, από έξω μέχρι και την καρδιά του πλανήτη.

Πώς οι Έλληνες εφοπλιστές εμποδίζουν την παγκόσμια κινεζική κυριαρχία εδώ και αιώνες

Κάτι άλλο που κάνει τον Ουρανό αρκετά αφιλόξενο είναι η απαίσια μυρωδιά του. Ο λόγος που αυτός ο πλανήτης μυρίζει χάλια είναι πως τα σύννεφα της ατμόσφαιράς του αποτελούνται από υδρόθειο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πλανήτης να έχει αποκρουστική μυρωδιά και να είναι αρκετά τοξικός. Για αυτό μην ανοίξετε ποτέ την στολή σας. Μία εισπνοή στον Ουρανό είναι αρκετή για να γίνει η τελευταία σας. Πρώτα θα λιποθυμούσατε και έπειτα θα πεθαίνατε, σχεδόν ακαριαία. Ο αέρος εδώ αποτελείται από 82% υδρογόνο, 15% ήλιο και λίγο μεθάνιο. Αυτό το λίγο μεθάνιο είναι το στοιχείο που δίνει στον Ουρανό αυτήν την μπλε ομίχλη, η οποία απορροφά σχεδόν όλο το φως και καθιστά την ορατότητα μία πραγματική πρόκληση. Επειδή η ατμόσφαιρα στον Ουρανό είναι πολύ πυκνή τα σύννεφα εδώ είναι πολύ περίεργα. Είναι σαν να επιπλέουν στον ουρανό, για αυτό και εάν βρισκόμασταν μέσα σε αυτά θα νιώθαμε σαν να κολυμπάμε. Όσο πιο πολύ βυθιζόμασταν μέσα στα σύννεφα τόσο χειρότερα θα γινόντουσαν τα πράγματα. Παγωμένοι κρύσταλλοι αερίων θα μας έσκιζαν το δέρμα, ωστόσο θα σταματούσαμε να κρυώνουμε τόσο πολύ εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας μέσα σε αυτά. Καλά μην περιμένετε και τεράστια διαφορά. Η θερμοκρασία μέσα στα σύννεφα μπορεί να φτάσει έως και -208 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη είναι εξωφρενικά ψυχρά εδώ έξω. Ίσως σε χαμηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας φτάσει και τους -153 βαθμούς.

Βρέχει Διαμάντια

Ένα φαινόμενο που θα θέλαμε σίγουρα να βιώσουμε κατά το ταξίδι μας στον Ουρανό θα ήταν η βροχή διαμαντιών. Ναι, αν δεν το έχετε ξανά ακούσει θα σας φανεί πολύ περίεργο όμως είναι η αλήθεια: στον Ουρανό βρέχει διαμάντια! Αυτό συμβαίνει επειδή η ατμόσφαιρα του πλανήτη είναι πλούσια σε μεθάνιο, ένα στοιχείο το οποίο αποτελείται από άνθρακα. Και είναι γνωστό πως ο άνθρακας κάτω από υψηλή πίεση κρυσταλλοποιείται και γίνεται διαμάντι. Το χειρότερο όμως στον Ουρανό είναι ο πολύ δυνατός αέρας. Οι άνεμοι εδώ θα μπορούσαν να ταρακουνήσουν ολόκληρο το διαστημόπλοιό μας, αφού φτάνουν ταχύτητες ακόμη και 900 χλμ/ώρα. Αυτή η ταχύτητα είναι μεγαλύτερη και από τυφώνα κατηγορίας 5 στην Γη. 

Το καλό είναι πως ο αέρος δεν είναι και τόσο καταστροφικός όσο στην Γη, μιας και ο Ουρανός δεν έχει πολλά στερεά αντικείμενα. Ο μανδύας του πλανήτη αποτελείται κυρίως από νερό, αμμωνία και παγωμένο μεθάνιο. Αν φτάναμε στον μανδύα καταρχάς δεν θα βλέπαμε τίποτα από το απόλυτο σκοτάδι και κατά δεύτερον δεν θα μπορούσαμε να κινηθούμε ούτε ένα εκατοστό, εξαιτίας της δύναμης της βαρύτητας. Ωστόσο το σκοτάδι και η ακινησία δεν είναι αυτά που θα έρεπε να μας ανησυχήσουν εδώ. Με το που μπαίναμε στον μανδύα του Ουρανού η ατμοσφαιρική πίεση θα αυξάνονταν κατακόρυφα, συνθλίβοντάς μας ακαριαία. Μπορεί να μας μετέτρεπε ακόμη και σε διαμάντια, αφού αποτελούμαστε και εμείς από άνθρακα. 

Και κάπως έτσι θα τελειώνει το ταξίδι στον Ουρανό. Με τον σημερινό διαστημικό εξοπλισμό θα ήταν ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή, ωστόσο θα βλέπαμε πολλά νέα πράγματα, πράγματα που δεν έχει δει κανένας άλλος άνθρωπος στην ιστορία. 

Tags
Back to top button