Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ο Ντ. Τραμπ επισκιάζει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια στη Σόφια

Ενίσχυση των δεσμών με τα Βαλκάνια επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Σόφια. Ωστόσο, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν, αναμένεται να επισκιάσει τη Σύνοδο.

Την Πέμπτη στη Βουλγαρία θα συναντηθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με 6 Βαλκάνιους ομολόγους τους, ενώ οι Βρυξέλλες προσπαθούν να απαντήσουν στην ενισχυόμενη επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή, με υποσχέσεις για ένταξη στην ΕΕ, σημειώνει το AFP.

Ομως, η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Ιράν, μαζί με τις απειλές για τους δασμούς που επίσης έχουν προκαλέσει πιέσεις στις διατλαντικές σχέσεις, θα κυριαρχήσουν στο δείπνο των ηγετών, την παραμονή της Συνόδου.

«Οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ για τη συμφωνία του Ιράν και το εμπόριο θα τύχουν ενωμένης ευρωπαϊκής προσέγγισης. Οι ηγέτες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν και τα δύο θέματα στη Σύνοδο στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.

Παρά την επείγουσα φύση των προσπαθειών της Ευρώπης να σώσει τη συμφωνία για το Ιράν, και η Σύνοδος με τα Δυτικά Βαλκάνια είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική για το μέλλον της Ενωσης, επισημαίνει το AFP. Οι έξι βαλκανικές χώρες, Αλβανία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία, έχουν αρχίσει να ανυπομονούν για την ένταξη στην ΕΕ, μετά το «πάγωμα» πριν από τέσσερα χρόνια, σημειώνει το δημοσίευμα.

Πρόσφατα η Κομισιόν αποκάλυψε τη νέα στρατηγική της για την περιοχή, με στόχο να κάνει μέλη κάποιες χώρες έως το 2025, με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία να προηγούνται, με αντάλλαγμα να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Αλλά οι Βαλκάνιοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες ότι η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία θα εκμεταλλευτούν την όποια επιφυλακτικότητα της ΕΕ για να ενισχύσουν το δικό τους «πάτημα» στην περιοχή.

Όμως, δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη για διεύρυνση μεταξύ αρκετών μελών της ΕΕ, που υποστηρίζουν ότι η Ενωση θα πρέπει πρώτα να λύσει τα προβλήματά της, πριν δεχθεί κι άλλα μέλη. Επίσης, η ΕΕ ανησυχεί για την ένταξη χωρών, προτού ξεκαθαρίσουν τις μεταξύ τους διαφορές.

 

Tags
Back to top button