Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Ο μηχανικός θεριστήρας του 2ου αιώνα π.Χ…

Το καλοκαίρι του 1958, κατά τη διάρκεια εργασιών εκκαθάρισης των ερειπίων ενός αρχαίου φρουρίου κοντά στην πόλη Bouillon, στα νότια του Βελγίου, έγινε μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη.Ανακαλύφθηκε, λοιπόν, ότι οι Ευρωπαίοι γεωργοί χρησιμοποιούσαν μηχανικούς θεριστήρες από τον 2ο αιώνα π.Χ.Οι μπουλντόζες που καθάριζαν τα ερείπια, έφεραν στο φως ένα γλυπτό μαυσωλείου, στο οποίο υπήρχε μια αναπαράσταση της γεωργικής ζωής της εποχής κατά την οποία κατασκευάστηκε το μαυσωλείο, το οποίο κατά τους υπολογισμούς των αρχαιολόγων δεν ήταν νεότερο του δευτέρου αιώνα π.Χ., όταν δηλαδή το Βέλγιο ήταν μια από τις πλουσιότερες επαρχίες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μεταξύ των άλλων υπήρχε και ένα γλυπτό της πρώτης μορφής μηχανοκαλλιέργειας.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος ανέφερε ότι “στα απέραντα κτήματα των επαρχιών της Γαλατίας, χρησιμοποιούνται νέα εργαλεία. Πρόκειται για μεγάλα κόσκινα, εφοδιασμένα με μαχαίρια στο άκρο, τα οποία σύρουν βόδια ανάμεσα στους σιταγρούς. Τα μαχαίρια κόβουν τον καρπό που μαζεύεται μέσα στα κόσκινα”.Η περιγραφή αυτή του Πλίνιου ανταποκρινόταν πλήρως προς το γλυπτό του Bouillon, που ήταν προγενέστερο. Επίσης, αντί για βόδια, στο γλυπτό υπήρχαν ημιόνοι και γενικώς η θεριστική αυτή μηχανή ήταν τόσο προηγμένης τεχνικά μορφής, ώστε βασικά δε μεταβλήθηκε μέχρι τον 18ο αιώνα.Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 15/06/1958…
Tags
Back to top button