Η δίκη της Χρυσής Αυγής βρίσκεται σε εξέλιξη, και αναμένεται η ανακοίνωση των ελαφρυντικών, τα οποία και θα κρίνουν τελικά τις οριστικές ποινές.
«Το τεστ κορονοϊού ήταν καθαρό. Ο δρόμος για Ελλάδα είναι ανοιχτός. Δευτέρα 12/10 στις 10 το πρωί θα κοιτώ στα μάτια την Λεπενιώτη απαριθμώντας τα δικαστικά εγκλήματα της εις βάρος 67 ΑΘΩΩΝ», αναφέρει στην πρώτη ανάρτησή του ενώ στην επόμενη καλεί σε συγκέντρωση έξω από Εφετείο: «Το πρωί της Δευτέρας στις 9 στο εφετείο γκρεμίζουμε ΟΛΑ τα ψέματα μιας φοβισμένος ομάδας ανθρωπάκων που εκτελώντας εντολές καταπάτησαν κάθε έννοια δικαίου. Δεν με φοβίζετε. Ποτέ δεν θα πάρετε αυτή την χαρά».
Θα συνεχίζει να λαμβάνει το μισθό του ευρωβουλευτή και στην φυλακή
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open στις Bρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, καταρχάς, αφού οριστικοποιηθούν οι ποινές, η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η πρωτοβουλία για να ζητηθεί η άρση της ασυλίας βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανήκει στον ασκούντα την ποινική δίωξη εισαγγελέα πλημμελειοδικών (άρθρο 27 ΚΠΔ) ή, κατά περίπτωση, στον εισαγγελέα ειδικών καθηκόντων (εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, άρθρο 33 ΚΠΔ, εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς άρθρο 35 ΚΠΔ). Η αίτηση του εισαγγελικού λειτουργού και η σχετική δικογραφία υποβάλλεται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος καθίσταται αρμόδιος για τη διαβίβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάτι, που απαιτεί κάποιες μέρες – εκ των πραγμάτων.
Στη συνέχεια, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της Χώρας ή (κατά κανόνα) ο εντεταλμένος από αυτόν Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ενεργεί όπως και στις περιπτώσεις άρσης της ασυλίας των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δηλαδή προβαίνει στον έλεγχο της δικογραφίας και τη διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, η Επιτροπή JURIτου Ευρωκοινοβουλίου ελέγχει το αίτημα. Παρόλο που υπάρχουν πολλά αιτήματα για άρση της ασυλίας, η Προεδρία της Ευρωβουλής δεν θα ήθελε να φανεί ότι κωλυσιεργεί για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα για το οποίο έχει καταδικαστεί ο Γ. Λαγός. Οπότε, κύκλοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην υπόθεση Λαγού.
Τι προβλέπεται όμως από πλευράς των βουλευτικών προνομίων; Στην Ελλάδα, ο Λαγός δεν θα χάσει την ιδιότητά του, χρειάζεται αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στην θητεία του Γιάννη Λαγού, σύμφωνα με τη Μαρία Ψαρά. Επομένως, θα πληρώνεται ακόμη και μέσα στη φυλακή, με τον βασικό μισθό των Ευρωβουλευτών ύψους 6.500 ευρώ τον μήνα.