Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο κύβος ερρίφθη: Το Κόσοβο κατέθεσε αίτηση ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου Ντόνικα Γκερβάλα επιβεβαίωσε, μέσω βιντεοσκοπημένης ομιλίας, ότι υπέβαλε την αίτηση για ένταξη της χώρας της στο Συμβούλιο της Ευρώπης, λέγοντας ότι ελπίζει σε θετική απόφαση.

«Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο»

«Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Σήμερα ξεκινά η διαδικασία για την εξέταση του αιτήματός μας, η οποία θα περάσει από διάφορα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και της Επιτροπής Υπουργών. Το Κοσσυφοπέδιο αξίζει να είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε.

Στο μεταξύ, ο Ντάνιελ Χόλτγκεν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε απάντηση στο «Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη», επιβεβαίωσε ότι έχουν αποδεχτεί την αίτηση ένταξης του Κοσσυφοπεδίου.

«Η αίτηση έγινε δεκτή και θα σταλεί στην Επιτροπή των Υπουργών, σύμφωνα με το καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε ο Χόλτγκεν, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαδικασίες εξέτασης της αίτησης.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, χθες το πρωί, ενέκρινε κατ’ αρχήν την πρωτοβουλία για ένταξη της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η αίτηση εξετάζεται από την Επιτροπή Υπουργών και μετά την εξέταση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, τον τελικό λόγο έχει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, η οποία αποτελείται από εθνικούς εκπροσώπους των κρατών μελών. Η αποδοχή ένταξης γίνεται με πλειοψηφία 2/3.

Κάθε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να αποδέχεται τις αρχές του κράτους δικαίου και την εφαρμογή των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλα τα άτομα που υπάγονται στη δικαιοδοσία του.

Με την απουσία της Ρωσίας, η οποία αποβλήθηκε από το Συμβούλιο στις 16 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, λόγω της έναρξης του απρόκλητου πολέμου στην Ουκρανία, τα δύο τρίτα των κρατών μελών αυτού του οργανισμού αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Δεδομένου ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, το ενδεχόμενο ένταξης του Κοσσυφοπεδίου είναι πραγματικό, εάν κριθεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις.

Σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Σερβίας

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε τη σύγκληση για σήμερα 13 Μαΐου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο κ. Βούτσιτς, αντέδρασε στην κατάθεση αίτησης από το Κοσσυφοπέδιο για την ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, λέγοντας ότι με αυτή την ενέργεια παραβίασε τις Συμφωνίες της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.

«Εναπόκειται σε εμάς να μην μπούμε σε σύγκρουση μίσους και ψύχωσης, αλλά να δώσουμε μια ισχυρή απάντηση, υπεύθυνα, ορθολογικά και σοβαρά», είπε ο Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι έχει προγραμματίσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για σήμερα Παρασκευή και τις επόμενες εβδομάδες «η Σερβία θα κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει ότι έχει τη δυνατότητα να σωθεί η χώρα μας».

Η Συμφωνία της Ουάσιγκτον ή η Συμφωνία για την Ομαλοποίηση των Οικονομικών Σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, υπογράφηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 στον Λευκό Οίκο παρουσία του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η συμφωνία είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει ένα χρόνο, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ενθαρρύνει νωρίτερα το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να συνεχίσουν το μορατόριουμ σε ζητήματα αναγνώρισης που περιπλέκουν την πρόοδο στους τεχνικούς τομείς, και ήταν μέρος της συμφωνίας.

Τι σημαίνει για το Κοσσυφοπέδιο

Η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα αποφέρει πολλά οφέλη στο ίδιο το κράτος και τους πολίτες του. Αυτή είναι η γνώμη του Emrush Ujkani, Εκτελεστικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Επενδυτών.

Σε δήλωσή του στο Radio Free Europe, ανέφερε ότι η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε έναν τόσο ισχυρό οργανισμό όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, σημαίνει πολλά για την ισχύ του ως κράτους στο μέλλον.

«Θα ενισχυθεί η νομική υπόστασή του στη διεθνή σκηνή και θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά από εκείνους που το αναγνωρίζουν αλλά και από εκείνους που δεν το αναγνωρίζουν ως κράτος», είπε ο κ. Ujkani.

Ομως, ένα από τα κύρια και σημαντικά οφέλη για τους πολίτες της χώρας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ευκαιρία που τους δίνεται να προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι Κοσοβάροι θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ελευθερίες. Θα μπορούν να προσφύγουν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και αυτό θεωρείται ως μια πρόσθετη ευκαιρία απόδοσης της δικαιοσύνης σε άλλο επίπεδο», είπε ο Ujkani.

Tags
Back to top button