Τελειωτικό πλήγμα επέφερε στις σταφιδοκαλλιέργειες της Ηλείας ο καύσωνας που «επισκέφθηκε» την Ηλεία το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η υψηλή θερμοκρασία, που ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ουσιαστικά «έβρασε» τον καρπό και ξέρανε το φύλλωμα.
Η εφημερίδα «Πατρίς» πραγματοποίησε αυτοψία μαζί με τους σταφιδοπαραγωγούς σε εκτάσεις στο Σόπι και στον Αμπελώνα του δήμου Πύργου, καθώς και στα Μακρίσια του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.
Η εικόνα της σταφίδας είναι αποκαρδιωτική, αφού αντί για ρώγα ζουμερή και ώριμη, είδαμε καρπό συρρικνωμένο και μαυρισμένο. Τα φύλλα ξεραμένα, ο κορμός ετοιμόρροπος και οι σταφιδοπαραγωγοί σε απόγνωση, μια και μάταια προσπαθούν να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει στα αμπέλια τους.
«Ο καύσωνας το Σάββατο ήταν τελειωτικός. Ανά περιοχές η ζημιά είναι 100% και μέσο όρο στις υπόλοιπες ξεπερνά το 60%. Σαν χωριό συνολικά έχουμε μέσο όρο ζημιάς 80%. Δεν είναι μόνο ότι χάσαμε τον καρπό, θα χάσουμε και τα φυτά του χρόνου. Έχει καταστροφή και στις βέργες. Αν κάνει και άλλους δύο καύσωνες που λένε οι μετεωρολόγοι στον Ιούλιο, χάσαμε τα φυτά. Και τα αμπέλια έχουν μεγαλύτερη ζημιά, αλλά και οι ελιές, που ρίχνουν τον καρπό κάτω για να κρατηθεί το δέντρο. Δουλεύουμε και δεν έχουμε χρήματα να ζήσουμε την οικογένειά μας», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο σταφιδοπαραγωγός από τα Μακρίσια, Γιώργος Παρασκευόπουλος, προσθέτοντας ότι αν δεν έρθουν άμεσα οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ο τρύγος θα είναι ανύπαρκτος φέτος.
«Να έρθουν άμεσα οι εκτιμητές, διότι αν έρθουν μετά από τρεις μήνες, δεν θα δουν τίποτα. Σε λίγες μέρες θα πέσουν τα σταφύλια κάτω. Αυτό γίνεται συνέχεια με τον ΕΛΓΑ. Πληρώνουμε διαρκώς, και αν δεν πληρώσουμε δεν δικαιούμαστε να κάνουμε αίτηση ζημιάς. Είμαστε συνεπείς αλλά το κράτος αμελεί τελείως τον αγρότη», σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θαν. Βομπίρης, τόνισε ότι σήμερα θα παραστεί αντιπροσωπεία αγροτών στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, όπου θα συζητηθεί το θέμα της σταφίδας, και ζήτησε ουσιαστική μέριμνα από τον ΕΛΓΑ.
«Συνεχίζεται η καταστροφή στις σταφίδες. Ξεκινήσαμε φέτος με τη χαμηλή βλάστηση και την ξήρανση των κλημάτων. Πήραμε κάποιες απαντήσεις, για αυτό και θα πάμε στην Περιφέρεια αύριο (σ.σ. σήμερα), όπου συζητείται το θέμα της σταφίδας. Ήρθε το χαλάζι στην αρχή της βλάστησης, κάναμε αναγγελία και αιτήσεις, δεν εμφανίστηκε ακόμα κανένας από τον ΕΛΓΑ. Στη συνέχεια ήρθε η ξηρασία, τώρα ο καύσωνας και δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον μέχρι στιγμής από τον ΕΛΓΑ για να δουν το πρόβλημά μας και να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές και να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους και να καλυφθεί κάπως το χαμένο τους εισόδημα. Αν κάνει κι άλλο καύσωνα, δεν ξέρω τι θα τρυγήσουμε», σχολίασε ο κ. Βομπίρης.
Σύμφωνα με όσα τόνισαν οι παραγωγοί, δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και ο καρπός της ελιάς, κάτι που θα σημάνει όλεθρο για την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο, ενώ φόβος υπάρχει και για τα εσπεριδοειδή αν συνεχιστεί η υψηλή θερμοκρασία.