Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του δικτύου TF1, ένα από τα παραδοσιακά ραντεβού των γάλλων τηλεθεατών, ο υποψήφιος της Γαλλικής Δεξιάς ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί για το #penelopeGate, όπως αποκαλείται το σκάνδαλο στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Φιγιόν είπε ότι η ουαλικής καταγωγής σύζυγός του Πενέλοπι, είχε εργαστεί ως βοηθός του από το 1980, όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής κι ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την προεκλογική κούρσα γιατί δεν του έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες για οποιοδήποτε αδίκημα.
Ο οικονομικός εισαγγελέας άνοιξε μια προκαταρκτική έρευνα αυτή την εβδομάδα για πιθανή υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, κατάχρηση κοινωνικών αγαθών και κλεπταποδοχή απ’ το Φιγιόν και τη σύζυγό του. Η σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Canard Enchaine υποστήριξε σε δημοσίευμά της την Τετάρτη πως η Πενέλοπι, η οποία εμφανιζόταν ανέκαθεν ως νοικοκυρά, αμειβόταν επί οκτώ χρόνια ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της και στη συνέχεια, από το 1998 έως το 2012, ως κοινοβουλευτική βοηθός του αναπληρωτή του στην Εθνοσυνέλευση. Η εφημερίδα, όμως, είπε ότι δεν βρήκε ούτε ένα ίχνος, αλλά ούτε και κάποιον μάρτυρα ότι πράγματι η κυρία Φιγιόν είχε εργαστεί.
«Η γυναίκα μου ανέκαθεν εργαζόταν για μένα. Ήταν πάντα στο πλευρό μου στο δημόσιο βίο μου», είπε χθες ο Φιγιόν. «Διόρθωνε τους λόγους μου, συναντούσε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων, που δεν μπορούσα να τους δω εγώ, με εκπροσωπούσε σε εκδηλώσεις, έκανε ανασκόπηση του Τύπου για λογαριασμό μου και μου μετέφερε τα αιτήματα διαφόρων ανθρώπων.»
Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η δουλειά της γυναίκας του για λογαριασμό του ήταν «πραγματική, νόμιμη και διάφανη» κι ότι θα μηνύσει «τις εφημερίδες που λένε ότι η γυναίκα μου είχε μια εικονική απασχόληση.»
Ο Φιγιόν αποκάλυψε ακόμη ότι έχει προσλάβει και δύο απ’ τα παιδιά του, που είναι δικηγόροι, όταν ήταν γερουσιαστής με χρήματα από τα δημόσια ταμεία.
Η γαλλική νομοθεσία δεν απαγορεύει στους βουλευτές της χώρας να προσλαμβάνουν μέλη της οικογένειάς τους ως βοηθούς, αρκεί να μην πρόκειται για εικονική απασχόληση. Η κυρία Φιγιόν έλεγε ανέκαθεν στα ΜΜΕ ότι δεν έπαιζε κανένα ρόλο στην πολιτική ζωή του άνδρα της κι ότι μεγάλωνε τα παιδιά της στο σατώ τους στη δυτική Γαλλία, όσο εκείνος εργαζόταν.
Ο Φιγιόν είπε ότι η δουλειά του κοινοβουλευτικού βοηθού δεν έχει σαφή περιγραφή αντικειμένου, ούτε είναι μια δουλειά «που κάνεις απαραίτητα σ’ ένα γραφείο. Ο κοινοβουλευτικός βοηθός είναι ένας σύμβουλος που εκπληρώνει το ρόλο του κοντά στο αφεντικό του και δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν περάσαμε αρκετό χρόνο μαζί…»
Και γιατί τότε η γυναίκα του επέμενε ότι δεν έπαιζε ρόλο στην πολιτική ζωή του; τον ρώτησαν.
Ο Φιγιόν είχε έτοιμη την απάντηση: «ποτέ δεν άσκησε πολιτική υπό την έννοια ότι ποτέ δεν ήταν στην πρώτη γραμμή. Έκανε καθημερινή δουλειά για λογαριασμό μου.»
Ο συντηρητικός υποψήφιος, ο οποίος έρχεται αυτή τη στιγμή στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις με την υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, υποστήριξε ότι είναι θύμα μιας βρώμικης συνωμοσίας. «Κάτι σάπιο υπάρχει σ’ αυτή τη δημοκρατία», είπε παραπέμποντας στον Άμλετ.
Πάντως ο Φιγιόν δεν έδειξε στη χθεσινή τηλεοπτική του εμφάνιση κάποια ντοκουμέντα που να αποδεικνύουν την εργασία της συζύγου του. Ο δικηγόρος του πήγε χθες στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί αν παρέδωσε δικαιολογητικά «στοιχεία».
Η οικονομική εισαγγελία του Παρισιού ερευνά και μια δεύτερη δουλειά της Πενέλοπι Φιγιόν, για την οποία η σύζυγος του υποψήφου της Δεξιάς αμοιβόταν σύμφωνα με την Canard Enchaîné με 5.000 ευρώ μηνιαίως στο διάστημα μεταξύ Μαϊου 2012 και Δεκεμβρίου 2013 από μια επιθεώρηση λογοτεχνικής κριτικής ιδιοκτησίας ενός δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, φίλου του Φιγιόν. Ο εκδότης είπε ότι δεν είδε ποτέ την κυρία Φιγιόν στο περιοδικό και το μόνο που γνώριζε είναι ότι εκείνο το διάστημα έγραψε δύο λογοτεχνικές κριτικές που δημοσιεύτηκαν με ψευδώνυμο.
Ο Φιγιόν είπε ότι η δουλειά της γυναίκας του στο περιοδικό είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και ότι την είδε να εργάζεται γι’ αυτό.
Το όλο θέμα δεν αποκλείεται να κλονίσει συθέμελα την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος όχι μόνον εμφανιζόταν ως αδιάβλητος κάνοντας λόγο για ηθικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του, αλλά διεκδικεί και τις ψήφους των συμπατριωτών του υποσχόμενος νοικοκύρεμα του κράτους με λιτότητα, περικοπές δημοσίων δαπανών και καρατόμηση 500.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο.