Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο εμπορικός πόλεμος έπληξε τις ελληνικές εξαγωγές τον Ιούνιο-Προβληματισμός στον εξαγωγικό κόσμο

Αν και για το πρώτο εξάμηνο του 2019, οι εξαγωγές είναι αυξημένες, τον μήνα Ιούνιο συγκεκριμένα, παρατηρείται σημαντική μείωση, εξέλιξη που σχετίζεται με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Σημαντική μείωση κατέγραψαν οι εξαγωγές τον Ιούνιο, εξέλιξη η οποία προκαλεί προβληματισμό στον εξαγωγικό κόσμο, καθώς σχετίζεται με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και επομένως δεν αποκλείεται να αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή». Στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019 οι εξαγωγές καταγράφουν αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018, όμως ο ρυθμός ανάπτυξής τους επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2018.

H ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών τον Ιούνιο περιόρισε εν μέρει περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο, όμως, σε επίπεδο εξαμήνου παραμένει σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με πέρυσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εξαγωγών τον Ιούνιο του 2019 διαμορφώθηκε σε 2,76 δισ. ευρώ έναντι 3,03 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2018 παρουσιάζοντας μείωση 9%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων η αξία των εξαγωγών τον Ιούνιο εμφανίζει μείωση 6% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019 η συνολική αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 16,82 δισ. ευρώ έναντι 16,46 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 2,2%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, η αύξηση των εξαγωγών ήταν 4,3%. Υπενθυμίζεται ότι στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2019 η συνολική αξία των εξαγωγών είχε καταγράψει αύξηση 4,4%, ενώ αρκετά υψηλότερος ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, της τάξεως του 6,5%.

Οι εισαγωγές κατέγραψαν τον Ιούνιο του 2019 μείωση 14,5%, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και διαμορφώθηκαν σε 4,29 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αξία τους διαμορφώθηκε σε 3,26 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πολύ μικρότερη μείωση, 4,5% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018.

Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατέγραψε τον Ιούνιο του 2019 μείωση 22,9% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018. Εξαιρουμένων, ωστόσο, των πετρελαιοειδών και των πλοίων, η μείωση ήταν μόλις 1,6%.

Ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών σε συνδυασμό με την ενίσχυση των εισαγωγών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 έχουν ως συνέπεια τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, στα 10,06 δισ. ευρώ ή κατά 8,8%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, τα στοιχεία είναι επίσης ανησυχητικά, καθώς δείχνουν αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 9,9%.

Tags
Back to top button