«Η τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα έστειλε ένα μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης. Συνιστά μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της διπλωματίας μας και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η τουρκική προσπάθεια να θέσει ανυπόστατα ζητήματα στην ατζέντα των συζητήσεων έπεσε στο κενό».
Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος για την επίσημη επίσκεψη του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην τουρκική πρωτεύουσα (στο ραδιόφωνο της TRT και τη δημοσιογράφο κ. Βάσω Οικονόμου).
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «ο Νίκος Δένδιας, με “ευρωπαϊκό αέρα” τοποθετήθηκε στοχευμένα, συγκροτημένα και δεν άφησε καμία πρόκληση αναπάντητη, στο πλαίσιο της σταθερής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού. Όλοι, πλέον, διεθνώς, άκουσαν ευθέως τι ζητάει η Τουρκία και τι απαντάει η Ελλάδα. Οι κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν μόνο στο παρασκήνιο. Τέθηκαν δημοσίως και αμετάκλητα.
Aκόμη παραμιλάνε τα τουρκικά ΜΜΕ με το "ριφιφί" Δένδια στον Τσαβούσογλου
Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει ή θα συζητήσει με την Ελλάδα μόνο όσα είναι πραγματικές διαφορές -ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα- ή θα επιστρέψει στον υβριδικό πόλεμο που κάνει εναντίον της χώρας μας. Μόνον, που, όπως αντιλαμβάνεται και η ίδια, η Αθήνα έχει ήδη υφάνει ένα ισχυρό δίχτυ συμμαχιών -με χώρες της Μεσογείου όπως η Γαλλία, και εσχάτως η Ιταλία- της Μέσης Ανατολής -Ισραήλ, Αίγυπτο αλλά και του κόλπου, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- που είναι δύσκολο να τον διασπάσει».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «ο εκνευρισμός της Άγκυρας είναι εμφανής από τα όσα γράφουν τα ΜΜΕ της γείτονος. Ο Δένδιας απάντησε σημείο προς σημείο -κάποιες φορές και με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο- σε όλα όσα προκλητικά έθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας ότι βάση των καλών σχέσεων είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, αλλά και τις συνθήκες, όπως η Λοζάνη, που έχει υπογράψει η Τουρκία. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα δορυφόρος της Τουρκίας, όπως διάφορες τουρκόφωνες χώρες που προέκυψαν μετά τη διάσπαση της πρώην ΕΣΣΔ. Είναι κράτος-μέλλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με ενεργή διπλωματία και ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα».