Επί δύο μήνες, από τις 16 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 16 Απριλίου, το μαυσωλείο του Βλαντιμίρ Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και σε μικρή απόσταση από το Κρεμλίνο, θα παραμείνει κλειστό για τους επισκέπτες προκειμένου να γίνει η απαραίτητη συντήρηση στην ταριχευμένη σορό του μπολσεβίκου ηγέτη. Την σχετική δήλωση έκανε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Κρεμλίνου, η οποία είναι υπεύθυνη και για το μαυσωλείο.
Το προσωρινό κλείσιμο του μαυσωλείου είχε προγραμματιστεί, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες που διατηρούν σε καλή κατάσταση την ταριχευμένη σορό, όπως είναι το πλύσιμο της σορού με χημικά διαλύματα, για να αποφεύγονται τα σημάδια υγρασίας και η αλλαγή του κοστουμιού του Βλαντιμίρ Λένιν. Οι εργασίες συντήρησης της σορού του Λένιν συμπίπτουν φέτος και με τα 100 χρόνια από την επανάσταση των μπολεσβίκων, που ξέσπασε στις 7 Νοεμβρίου του 1917.
Μετά τον θάνατο του Λένιν το 1924 σε ηλικία 53 ετών, η κυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης αποφάσισε να ταριχεύσει την σορό του. Η υγεία του μπολσεβίκου ηγέτη είχε επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του πυροδοτώντας μια μυστική μάχη μεταξύ εξεχόντων μελών στο κόμμα για την τύχη των λειψάνων του. Ο Ιωσήφ Στάλιν λέγεται ότι είναι πρώτος που πρότεινε την «μόνιμη φύλαξή» τους, μια κίνηση αρκετά παράδοξη για την παραδοσιακή ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία της Ρωσίας, αλλά και για την φιλοσοφία των ίδιων των μπολσεβίκων.
Υπάρχει και η άποψη που υποστηρίζει ότι ο Λεονίντ Κρασίν, μια εξέχουσα προσωπικότητα του κόμματος του μπολσεβίκων, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ταρίχευσης της σορού του Λένιν καθώς πίστευε ότι «η πρόοδος της επιστήμης θα επέτρεπε την Ανάσταση των νεκρών και ο ιδρυτής του κόμματός τους θα επέστρεφε μια μέρα στη ζωή»!