Το 1924, μια εντελώς νέα φυλή ανακαλύφθηκε στο κέντρο της δυτικής Σιβηρίας.
Η πρωτοπόρος ερευνήτρια, επιστήμονας και εθνογράφος Raisa Pavlovna Mitusova, απεσταλμένη της Σοβιετικής Επιστημονικής Ακαδημίας, για να μελετήσει τη ζωή και τα έθιμα των ιθαγενών της Σιβηρίας, επέστρεψε στη βάση της, φέρουσα αυτή την τόση ξεχωριστή είδηση.
Η νεοανακαλυφθείσα φυλή, η οποία έγινε γνωστή με το όνομα «Λαός του Δάσους», δεν είχε ξαναδεί ποτέ κάποιο άλλο πρόσωπο, προερχόμενο από διαφορετική φυλή, πριν από την άφιξη της Raisa Pavlovna Mitusova. Η φυλή αυτή ήταν παντελώς άγνωστη μέχρι τότε στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο.
Τα μέλη της κατοικούσαν στα πλέον απομακρυσμένα και απομονωμένα εδάφη κοντά στις πηγές του ποταμού Πούρα και δεν ήταν περισσότερα από εξακόσια άτομα, χωρισμένα αρμονικά σε πέντε πολύ καλά οργανωμένες μικρότερες υποομάδες.
Το πώς η παράξενη αυτή φυλή έτυχε να εγκατασταθεί στην τόσο απομακρυσμένη και αφιλόξενη αυτή περιοχή της Σιβηρίας και το ποια ήταν η καταγωγή της, παρέμενε μυστήριο για τη Σοβιετική Επιστημονική Ακαδημία.
Ο «Λαός του Δάσους» δεν έμοιαζε με τους Εσκιμώους, οι οποίοι κατοικούσαν νοτιότερα του ποταμού. Είχαν πολύ ανοιχτότερο δέρμα και ήταν αρκετά ψηλότεροι. Άλλωστε, και ο τρόπος ζωής τους μαρτυρούσε ότι ανήκαν σε μια ανώτερη φυλή, πιο πολιτισμένη και πιο οργανωμένη.
Η γλώσσα τους ήταν ακατανόητη για τους γείτονές τους και το γράμμα «ρ», το οποίο θεωρούνταν χαρακτηριστικό και απολύτως συνηθισμένο στη γλώσσα των Εσκιμώων, έλειπε εντελώς από τη δική τους γλώσσα. Μόνο ο «Λαός του Δάσους» γνώριζε τη γλώσσα αυτή, που δεν έμοιαζε να συγγενεύει με καμιά άλλη γνωστή γλώσσα.
Ο «Λαός του Δάσους» παρέμενε απομονωμένος και εξερχόταν από το καταφύγιό του μόνο το φθινόπωρο για να ψαρέψει, επιστρέφοντας στην ερημιά του καθ’ όλο το υπόλοιπο έτος.
Η τολμηρή επιστήμονας Raisa Pavlovna Mitusova έζησε μαζί τους για έναν ολόκληρο χρόνο, μελετώντας σχολαστικά τη γλώσσα τους και τις συνήθειές τους και προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσει την καταγωγή τους.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΘΗΝΑΙ», στις 01/09/1925…