Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΣΥ, Χαράς Κεφαλίδου, η υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε ότι το νομοσχέδιο, που πήρε τον δρόμο του προς κατάθεση στη Βουλή, προβλέπει το νέο πλαίσιο λειτουργίας των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και των ανεξάρτητων οντοτήτων διαχείρισης.
Με αυτό, εισάγονται αυστηροί κανόνες διακυβέρνησης των Νομικών Προσώπων Διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, με την συμμετοχή των ίδιων των δικαιούχων στα όργανα διοίκησης και εποπτείας, προκειμένου οι ίδιοι, πρώτοι να ελέγχουν και να καθορίζουν τους όρους. Γι’ αυτό -ανάφερε η υπουργός- προβλέπεται η ύπαρξη Γενικής Συνέλευσης και Εποπτικού Συμβουλίου, με αυξημένες αρμοδιότητες σε κάθε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης και στην ΑΕΠΙ.
Τίθενται υποχρεωτικοί κανόνες διαφάνειας στην λειτουργία, στις αποφάσεις, προβλέπεται δομημένη διαπραγμάτευση των αμοιβολογίων με τους χρήστες και τις Ενώσεις τους, ανάρτησή τους και υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταξύ τους, ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος. Ακόμη, επιβάλλεται αυστηρή εποπτεία και έλεγχος, αδειοδότηση με κριτήρια, επιβολή κυρώσεων, αλλά και μέτρα ώστε να μην κλείσει μια εταιρεία που αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Η ερωτώσα βουλευτής, Χαρά Κεφαλίδου, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι καθυστέρησε πολύ να λάβει αποφάσεις που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο και τώρα εν μέσω ενός σκανδάλου χωρίς προηγούμενο, με τεράστια οικονομικά συμφέροντα και με πλήθος φορέων να αγωνιούν, πηγαινοέρχεται ένα νομοσχέδιο – φάντασμα.
«Στο μεταξύ χάνονται πολλά λεφτά για τους δημιουργούς» ανέφερε και ζήτησε τον ορισμό ενός κρατικού επιτρόπου μετά τις αποκαλύψεις για την ΑΕΠΙ.
«Αυτό που αποκαλύφθηκε τώρα, το γνωρίζαμε. Ήταν ένα μυστικό που όλοι ξέραμε και κανείς δεν το αποκάλυπτε για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες. Αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη που επέδειξε πολιτική βούληση από το 2015, που ανέλαβε. Απαιτήθηκε χρόνος και τώρα το νομοσχέδιο είναι έτοιμο να κατατεθεί, δεν είναι φάντασμα», απάντησε η υπουργός Πολιτισμού.