Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

New York Times: Ποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη του λιμανιού του Πειραιά- Το ΚΑΣ μπλοκάρει την επένδυση της COSCO

Βαριές αιχμές για τη «διαμάχη τοπικών συμφερόντων κατά της οικονομικής ανάπτυξης και της παγκόσμιας στρατηγικής» της Κίνας με αφορμή την απόφαση του ΚΑΣ να μπει στον πάγο μια επένδυση 612 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά αφήνουν οι New York Times.

Όπως σημειώνει το εκτενές δημοσίευμα, ο ΟΛΠ, το 51% των μετοχών του οποίου κατέχει η κινεζική κρατική Cosco Shipping, φοβάται ότι ο χαρακτηρισμός του αρχαίου λιμανιού ως αρχαιολογικού χώρου θα προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις στο project με την κινεζική πρεσβεία να παρεμβαίνει ζητώντας διαβεβαιώσεις ότι δεν θα εκτροχιαστούν τα σχέδια ανάπτυξης του λιμανιού. Ανάλογα με το τι θα αποφασίσει η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, τονίζουν οι NYT, «η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί μπλεγμένη σε μια διπλωματική διαμάχη με τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή της σε μια περίοδο που η χώρα χρειάζεται επειγόντως ξένες επενδύσεις. Αλλά αυτή η ιστορία μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με το πολιτικό θέατρο της σύγχρονης Ελλάδας παρά με το παρελθόν που παρεμποδίζει το μέλλον. »

Tο δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο ΟΛΠ έχει εκφράσει την βούληση να σεβαστεί το παρελθόν και να προστατεύσει τις αρχαιότητες, όπως προβλέπει η συμφωνία παραχώρησης που κύρωσε η ελληνική Βουλή και περιλαμβάνει την καταβολή 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των αρχαίων τειχών. Και διερωτάται: «Ποιο είναι λοιπόν το νόημα να κηρυχθεί τόσο μεγάλο κομμάτι του Πειραιά ως αρχαιολογικός χώρος; Και αν αυτό είναι τόσο σημαντικό για τους αρχαιολόγους, γιατί δεν έγινε νωρίτερα; Αξιωματούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού λένε ότι εάν η πρόταση του ΚΑΣ γίνει αποδεκτή, δεν θα σταματήσει η ανάπτυξη. “Το μόνο που λέμε είναι ότι κάτω από αυτή την πόλη βρίσκεται η αρχαία πόλη”, ανέφερε ένας εξ’ αυτών. Αλλά τέτοιο θέμα δεν τέθηκε ποτέ».

Η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι ενόψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας, βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις. «Εμφανίζοντας εαυτόν ως επικριτή του κινεζικού κατασκευαστικού πρότζεκτ θα τον έκανε να παρουσιαστεί ως φύλακας του παρελθόντος της πόλης – και θα προσελκύοντας τους αριστερούς ψηφοφόρους, που διατηρούν επιφυλάξεις για το κινεζικό αναπτυξιακό πλάνο.

Ο κ. Μπελαβίλας είναι προσεκτικός: Λέει ότι υποστηρίζει την κινεζική επένδυση, αλλά καλωσορίζει την πρόταση [του ΚΑΣ] ως “εφαρμογή του νόμου”.  Όπως είπε: “Όταν οι επενδυτές δεν έχουν τη νοοτροπία κατακτητών ή αποικιοκρατών, όλα μπορούν να γίνουν”. Η αξιωματική αντιπολίτευση, η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία από την άλλη πλευρά, απέδωσε την παρέμβαση του ΚΑΣ στις “ιδεολογικές εμμονές” της κυβέρνησης, λέγοντας ότι “υπονομεύουν την κατασκευαστική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας”.»

Οι ΝΥΤ θυμίζουν ότι ο Αλέξης Τρίπρας βρέθηκε στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα για την Πρωτοβουλία του «Δρόμου του Μεταξιού» (Belt & Road Forum) όπου το λιμάνι του Πειραιά παρουσιάστηκε ως ένα από τα πρότζεκτ που ενισχύσει τη σύνδεση της Κίνας με την παγκόσμια οικονομία. Και σημειώνουν: «Αλλά ο πρωθυπουργός μετακινήθηκε σ’ αυτή τη θέση.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία, στις αρχές του 2015, αντιτάχθηκε λόγω αρχών στην ιδιωτικοποίηση, αλλά οι πιστωτές της Ελλάδας τον ανάγκασαν να προσαρμοστεί, οδηγώντας στην πώληση του πλειουψηφικού πακέτου μετοχών του λιμανιού τον Αύγουστο του 2016. Η κινεζική εταιρεία, που έχει τερματικό για κοντέινερ εκεί εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, λέει ότι οι επενδύσεις της έχουν ήδη δημιουργήσει θέσεις εργασίας για πάνω από 3.000 άτομα και έμμεσα για άλλα 10.000.

Σχεδόν δύο μήνες μετά την πρόταση του ΚΑΣ η υπουργός Πολιτισμού ακόμη να λάβει απόφαση, συνδέοντας βολικά το δράμα αναφορικά με την ανάπτυξη του Πειραιά με τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές της Κυριακής. Κι επιτρέπει, έτσι, στον ΣΥΡΙΖΑ να λέει στους ψηφοφόρους του ότι πολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, ενώ υπογράφει μαζί τους συμφωνίες».

Tags
Back to top button