Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Νεολιθικά ευρήματα στη Λάρισα…

Οι ανασκαφές που διενεργούνταν έξω από την Λάρισα και συγκεκριμένα σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από την πόλη, δίπλα στις όχθες του Πηνειού ποταμού, θεωρήθηκαν μεγάλης σημασίας για τον ελληνικό πολιτισμό.

Κατά τις ανασκαφές, αποκαλύφθηκε βαθύ και πλούσιο στρώμα της προκεραμεικής περιόδου της 5ης χιλιετίας π.Χ., γεμάτο υπολείμματα σίτου, ελιάς και άλλων καρπών.

Ο συνοικισμός, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, απέδωσε πληθώρα νεολιθικών ευρημάτων. Οι έρευνες συνεχίζονταν επισταμένως, για να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε μια περίφημη, ανάγλυφη, επιτύμβια στήλη, η οποία θεωρούνταν η αρχαιότερη που είχε ανακαλυφθεί στην Ελλάδα έως τότε.

Η ξεχωριστή αυτή επιτύμβια στήλη των μεγαλιθικών μνημείων μεταφέρθηκε στο Μουσείο της Λάρισας. Παριστάνει μια γυναικεία μορφή. Πέραν αυτής, βρέθηκαν επίσης κοχύλια του Πηνειού και οστέινο άγκιστρο, με το οποίο οι άνθρωποι της νεολιθικής εποχής το χρησιμοποιούσαν για να ψαρεύουν στον θεσσαλικό ποταμό.

Τα ευρήματα αυτά, όπως και άλλα παρόμοια που ανακαλύφθηκαν στα Δένδρα, στην Ιωλκό και στη Νηλεία του Βόλου, αποδεικνύουν ότι η Θεσσαλία υπήρξε κοιτίδα πολιτισμού με μνημεία ισάξια των Μυκηνών, καθώς και άλλων περιοχών της Πελοποννήσου.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 15/06/1958…

Tags
Back to top button