Νέο σοκ στο τομέα της ασφάλειας για την Ελλάδα από την Τουρκία: Μετά την είδηση ότι η τουρκική Αεροπορια πρόκειται να παραλάβει νωρίτερα τα stealth μαχητικά F-35, πιθανότατα στα τέλη του 2017 τώρα μια νέα συμφωνία έρχεται να δώσει το τελειωτικό κτύπημα στην ανατροπή της αεροπορικής ισορροπίας στο Αιγαίο.
Τουρκία και Βρετανία υπέγραψαν καταρχήν συμφωνία ύψου 100 εκατ. βρετανικών λιρών για την ανάπτυξη του νέου τουρκική μαχητικού αεροσκάφους γνωστού έως τώρα με τα αρχικά TF-X.
Όλα συμφωνήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Βρετανής πρωθυπουργού Τεράζα Μέι στην Τουρκία όπου συναντήθηκε τόσο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν όσο κα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ: «Η BAE Systems και η TAI (Turkish Aerospace Industries) υπέγραψαν σήμερα ένα ‘πρωτόκολλο συμφωνίας’ που εγκαθιδρύει έναν συνεταιρισμό για την ανάπτυξη του φιλόδοξου συστήματος Turkish Fighter Programme TF-X».
Όπως ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι, η βρετανική BAE Systerms θα συνεργαστεί με την τουρκική ΤΑΙ (Turkish Aerospace Industries) στην σχεδίαση και την κατασκευή του νέου τουρκικού μαχητικού.
Η πρόοδος στην εμπορική συμφωνία είχε παύσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, όμως η Μέι και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσαν ότι τώρα το κοινό πρόγραμμα θα προχωρήσει.
Η συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία η βρετανική ΒΑΕ θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει σε συνεργασία με την Τουρκία, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την παραγγελία 250 επιπλέον αεροσκαφών για την τουρκική Αεροπορία τα επόμενα 20 χρόνια.
Η βρετανική BAE ανταγωνιζόταν την ευρωπαϊκή εταιρία Airbus για το συγκεκριμένο συμβόλαιο και η Ντάουνιγκ Στριτ βρήκε την ευκαιρία, μέσω της συμφωνίας με την Τουρκία, να αυξήσει τις δουλειές στην αμυντική της βιομηχανία.
Νωρίτερα, η Άγκυρα και το Λονδίνο συμφώνησαν να συστήσουν μια ομάδα εργασίας για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία είναι και η πρώτη ηγέτιδα δυτικής χώρας που επισκέπτεται την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε στο προεδρικό μέγαρο με τον Ερντογάν, η Μέι είπε πως είναι περήφανη που η Βρετανία στάθηκε δίπλα στην Τουρκία για την προάσπιση της δημοκρατίας της στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
«Τώρα είναι σημαντικό η Τουρκία να υποστηρίξει αυτή τη δημοκρατία διατηρώντας το κράτος δικαίου και υποστηρίζοντας τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.
TF-X: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα
Η συνεργασία αφορά στην σχεδίαση του μαχητικού και στην μεταφορά τεχνογνωσίας από την BAE στην ΤΑΙ.
Ακόμη είναι άγνωστο εάν το τουρκικό μαχητικό θα διαθέτει ένα ή δύο κινητήρες.
Η BAE Systems έχει τα δικαιώματα από το σουηδικό μαχητικό JAS-39 Gripen. Αυτό σημαίνει ότι τι πιθανότερο είναι το έο τουρκικό μαχητικό να δανειστεί πολλά τεχνικά και άλλα χαρακτηριστικά από τη σουηδική σχεδίαση.
Είναι άγνωστο εάν η από κοινού ανάπτυξη θα ξεκινήσει από το «μηδέν» ή εάν θα στηριχθεί στα υπάρχοντα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Ήδη η Εurojet έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την TEI (TUSAS Engine Industries) για την ανάπτυξη ενός νέου κινητήρα που θα στηρίζεται στον EJ-200 του Eurofighter Tyhhoon.
Ενδεχομένως το τουρκικό μαχητικό να είναι δικινητήριο. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα μοιάζει περισσότερο με το Eurofighter παρά με το Gripen, αλλά κάτι τέτοιο θα εκτοξεύσει το κόστος του προγράμματος.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών μιλούν όμως για ανάπτυξη ενός ελαφρού μαχητικού μονοκινητήριου με πολλά κοινά με το Gripen, μεstealth σχεδίαση αλλά χωρίς εσωτερικές αποθήκες μεταφοράς οπλισμού.
Στόχος είναι η δημιουργία μιας δύναμης εκατοντάδων αεροσκαφών που θα αντικαταστήσουν τα F-16 και θα συμπληρώνουν τα 100 F-35 σε ένα high-low mix.
Τα 100 εκατ. λίρες είναι ένα πολύ μικρό ποσό αλλά αποτελεί τη αρχική συμφωνα.