Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ράλι στις τιμές της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης – «Φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών

«Φωτιά» πήραν ξανά οι τιμές των καυσίμων, αφού από το τέλος του 2018 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί πάνω από 13 λεπτά το λίτρο, την ώρα που τα 63 στα 100 ευρώ είναι φόροι στην λιανική τιμή της αμόλυβδης.

Τον περασμένο Οκτώβριο η διεθνής τιμή του πετρελαίου βρισκόταν στα 77,7 δολάρια, αλλά μέσα στο δίμηνο που ακολούθησε κατρακύλησε στα χαμηλά επίπεδα των 50,44 δολαρίων το βαρέλι.

Σε αυτό το διάστημα (και) οι Έλληνες καταναλωτές είδαν με ανακούφιση τις λιανικές τιμές των καυσίμων να υποχωρούν σε διαχειρίσιμα επίπεδα, όχι βέβαια λόγω κάποιας αλλαγής στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ή στο ΦΠΑ, αλλά λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών.

Η εικόνα αυτή έχει πλέον αναστραφεί και οι καταναλωτές διαπιστώνουν έντρομοι ότι οι πινακίδες των πρατηρίων καυσίμων έχουν αρχίσει να «βαραίνουν» επικίνδυνα, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των διεθνών τιμών. Στα μέσα Απριλίου, η τιμή του Brent έχει επιστρέψει στα επίπεδα των 71 δολαρίων.

Τι δείχνει το Παρατηρητήριο Τιμών καυσίμων
Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης έχει εκτιναχθεί στα 1,628 ευρώ/ λίτρο, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης βρίσκεται πια στα 1,354 ευρώ/λίτρο. Αν ανατρέξει, δε, κανείς στα επιμέρους στοιχεία, που αφορούν στις τιμές ανά Νομό, θα διαπιστώσει ότι ήδη στις Κυκλάδες η μέση τιμή έχει σπάσει το φράγμα των 1,80 ευρώ, ενώ στην Ευρυτανία, στην Κεφαλονιά, στα Δωδεκάνησα και στη Σάμο η μέση τιμή βρίσκεται πάνω από τα 1,70 ευρώ/ λίτρο.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, η διεθνής τιμή του πετρελαίου μπορεί να «σκαρφαλώσει» 10 δολάρια υψηλότερα, δηλαδή να φτάσει στα 80 δολάρια, ενώ ακόμα και οι πιο συντηρητικοί, όπως η Goldman Sachs, αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους, ανεβάζοντας τον πήχη για το δεύτερο εξάμηνο του έτους στα 72,5 δολάρια, αντί αρχικής εκτίμησης 65 δολαρίων το βαρέλι.

Παράγοντες της εγχώριας αγοράς καυσίμων προειδοποιούν ότι λίαν συντόμως οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις, που θα οδηγήσουν τη μέση τιμή της αμόλυβδης προς τα επίπεδα των 1,7 ευρώ/ λίτρο.

Το συγκριτικό τεστ με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι για ακόμα μια φορά αποκαρδιωτικό. Με την μέση τιμή στα 1,611 ευρώ/ λίτρο (στοιχεία 8/4/2019), η Ελλάδα κοντράρει στα ίσια την Ολλανδία, που κατέχει την πρωτιά στην Ευρωζώνη, με μέση τιμή 1,688 ευρώ/ λίτρο, αλλά σαφώς υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και πολύ μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη για τους Ολλανδούς καταναλωτές.

Εάν επιχειρήσει, δε, να συγκρίνει κανείς το ακριβώς πληρώνουν οι Έλληνες για τις μετακινήσεις τους και τι πληρώνουν οι Πορτογάλοι ή οι Ισπανοί, μάλλον θα πέσει σε κατάθλιψη, αφού οι διαφορές- σε βάρος των Ελλήνων- φτάνουν στα 20 λεπτά ανά λίτρο.

Πηγή: ant1news.gr

Tags
Back to top button